Neptunus

Gegevens

Neptunus Diameter: 50400 km
Afstand tot de zon: 4,5 miljard km
Omlooptijd: 165 jaar en 6 maanden
Rotatietijd: ± 16 uur en 5 minuten
Dichtheid: 1640 kg/m3 (water: 1000)
Zwaartekracht: ± 10,75 m/s2 (aarde: 9,81)

Neptunus is de laatste reuzenplaneet die we tegenkomen. Ze lijkt qua fysische eigenschappen als twee druppels water op Uranus. Alleen het uiterlijk van de twee planeten verschilt wat.

Verdere informatie

Neptunus beschikt over iets gelijkaardigs als de Grote Rode Vlek van Jupiter, namelijk de Grote Donkere Vlek. De vlek is wel kleiner, maar heeft toch nog een diameter van bijna 10000 km. Ze werd voor het eerst waargenomen door de Voyager-2. In 1994 bleek de vlek op een HST-foto verdwenen te zijn, maar er was ondertussen een andere verschenen op het noordelijk halfrond.
De planeet heeft een diepblauwe kleur, weer als gevolg van methaan, zoals op Uranus. Door de grotere helderheid van de atmosfeer is de kleur echter veel mooier dan op Uranus. Voor de rest is de samenstelling van beide planeten ongeveer hetzelfde. Ze hebben ook beiden een afwijkend geöriënteerd magnetisch veld.
Neptunus werd ontdekt dankzij Uranus. Deze planeet vertoonde namelijk schommelingen in zijn baan, die alleen konden verklaard worden door de aanwezigheid van een andere planeet. Adams en Le Verrier berekenden de positie van deze nieuwe planeet uit. In 1846 werd de planeet ontdekt door Galle, exact op de plaats die berekend was.
De winden op Neptunus waaien net als op de overige reuzenplaneten evenwijdig met de evenaar. Ze kunnen snelheden tot 2000 km/h bereiken, zo ongeveer de snelste winden in het zonnestelsel.
Neptunus heeft elf manen en enkele dunne ringen. Vanop aarde zijn er maar stukjes van de ringen te zien, maar op Voyager-foto's schijnen ze de hele planeet te omringen. De ringen zijn erg donker en van een onbekende samenstelling. Ze werden op dezelfde manier ontdekt als die van Uranus, door het verduisteren van een ster.
Het feit dat Neptunus dezelfde temperatuur heeft als Uranus, hoewel hij veel verder van de zon staat, is nog altijd niet volledig verklaard.

Neptunus
Foto van Neptunus met de Grote Donkere Vlek.

(foto NASA/JPL-Caltech)

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 15.2.2006
Copyright © 2000-2006, Maarten Driesen