Orion

Orion is n van de helderste sterrenbeelden. Het bevindt zich dicht bij de equator. De naam verwijst naar een jager uit de Griekse mythologie.

De heldere sterren Alpha, Gamma, Beta en Kappa Orionis vormen de schouders en benen van Orion. Alpha, Beta en Gamma Orionis zijn ook bekend als Betelgeuze, Rigel en Bellatrix. De gordel van orion wordt gevormd door Delta, Epsilon en Zeta Orionis, drie sterren die ongeveer even ver van elkaar op een vrijwel rechte lijn liggen. Onder deze gordel liggen enkele zwakkere sterren die het zwaard van Orion vormen. En van deze sterren, namelijk Theta, is niet echt een ster, maar een helder deel van de Orionnevel.

een deel van M42

De Orionnevel

Dit is een heldere wolk gas en stof op een afstand van 1500 lichtjaar. De wolk is ongeveer 15 lichtjaar in diameter en bevat genoeg materie om duizenden sterren te vormen. Er vind trouwens nog altijd actieve stervorming plaats in de nevel.
In het centrum van de wolk bevindt zich een kwartet van heldere, blauwe sterren, het Trapezium genaamd. Deze sterren doen de ganse wolk oplichten. De nevel is te zien als een klein, mistig plekje in het zwaard van Orion. De nevel is ook gekend als M42.
de paardenkopnevel

De Paardenkopnevel

Deze nevel ligt vlak bij de ster Alnitak, de oostelijke ster van de gordel, op een afstand van 1500 lichtjaar. De ster Sigma Orionis verhit een wolk gas in de nabijheid, waardoor het waterstof in deze wolk rood begint te stralen. Hier hangt een grote moleculaire wolk voor met een uitsteeksel in de vorm van een paardenkop, die het licht blokkeert.
De nevel, ook gekend als Barnard 33, werd op het einde van de 19de eeuw ontdekt op een fotografische plaat. Enkele heldere plekken in de nek van het paard wijzen op de vorming van nieuwe sterren.
betelgeuze

Betelgeuze

Betelgeuze is een rode superreus op een afstand van 600 lichtjaar. Dit is de eerste ster, buiten de zon, waarvan men rechtstreeks het oppervlak heeft kunnen fotograferen, met de Hubble telescoop. De gele vlek is een zogenaamde hotspot, een hetere plek op het oppervlak. De ster is koeler dan de zon, maar ongeveer 1000 keer groter. In ons zonnestelsel zou de ster voorbij Jupiter reiken. De ster is aan het einde van haar leven, en zal binnen niet al te lange tijd een supernova worden (korte tijd in astronomische termen is nog steeds honderdduizenden jaren).
Betelgeuze is een Arabische naam.
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 15.2.2006
Copyright © 2000-2006, Maarten Driesen