Saturnus

Gegevens

Saturnus Diameter: 120 500 km
Afstand tot de zon: 1,4 miljard km
Omlooptijd: 29 jaar en 6 maanden
Rotatietijd: ± 10 uur en 48 minuten
Dichtheid: 690 kg/m3 (water: 1000)
Zwaartekracht: ± 10,45 m/s2 (aarde: 9,81)
Temperatuur in de wolkenbanden: ± -180░C

Saturnus is de tweede grootste planeet in het zonnestelsel, na Jupiter. Ze is niet zo veel kleiner dan Jupiter, maar heeft minder dan een derde van de massa. Het is overigens maar goed dat Saturnus een lagere massa heeft. Er is immers berekend dat een zonnestelsel met twee planeten van het formaat Jupiter niet stabiel zou zijn.
De planeet draait rond de zon in 29,5 jaar.
Door de snelle rotatie en de vloeibare toestand van de planeet is de diameter aan de polen 10% kleiner dan aan de evenaar.

De ringen

Saturnus is het best gekend om zijn ringen. Ze zijn voor het eerst door Galile´ waargenomen in 1610. Hij dacht eerst 2 grote manen te zien aan weerszijden van de planeet. Pas in 1666 ontdekte Huygens dat het in werkelijkheid ringen waren.
Ze bestaan voornamelijk uit ijs. De ringen zijn minder dan honderd meter dik, maar strekken zich tot 70 000 km uit boven de planeet. De ringen zijn samengesteld uit banden, met daartussen lege gebieden. Die zijn meestal veroorzaakt door de vele manen van saturnus, 31, waarvan sommige door het ringenstelsel bewegen en zo een dunne band schoonvegen.
De twee grootste banden, A en B, en een minder grote, C, zijn zichtbaar vanaf de aarde. Het gat tussen de A- en B-ring wordt de Cassini-scheiding genoemd. Een dunnere scheiding binnen de A-ring heet de Encke-scheiding. De Voyagers hebben nog vier kleinere ringen waargenomen. Er blijken zich ook donkere spaken tussen de ringen te bevinden. Ze worden waarschijnlijk veroorzaakt door de maantjes.
De ringen zijn ontstaan toen een groot lichaam, waarschijnlijk een maan of een astero´de, te dicht bij de planeet kwam en uiteen werd getrokken. De ringen zullen niet voor altijd zichtbaar zijn. Ze verspreiden zich namelijk na verloop van tijd.

Verdere informatie

Saturnus heeft ongeveer dezelfde samenstelling als Jupiter, een kern van ijs en steen met daarrond een laag metallisch waterstof, een dikke laag vloeibaar waterstof en een atmosfeer bestaande uit verschillende gassen. Voor Saturnus is de laag metallisch waterstof echter veel dunner. Het heliumgehalte is ook wat groter, 25% helium en 75% waterstof.
De planeet straalt net als Jupiter meer warmte uit dan ze ontvangt van de zon. Dit komt voor een deel door de langzame samentrekking van de planeet, maar er blijkt nog een andere bron te zijn. De kern heeft een temperatuur van naar schatting 12 000░C.
De wolkenlaag van Saturnus ziet er minder interessant uit dan die van Jupiter. Er zijn wel enkele stormen en enorme wolkenpartijen waargenomen, maar geen zo spectaculair als de Grote Rode Vlek van Jupiter. Dit komt waarschijnlijk door de afstand van de zon. Saturnus ontvangt veel minder warmte, waardoor er minder sterke plaatselijke luchtstromingen kunnen optreden.

Saturnus
Saturnus met twee van zijn manen.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen