Aardscheerders

Aardscheerders zijn een speciale klasse planeto´den. Zoals de naam al laat vermoeden komen ze wel eens in de buurt van de aarde. Er zijn drie klassen van deze objecten.

De Aten-groep: dit is de kleinste groep. Hun baan ligt bijna volledig binnen de baan van de aarde. Een voorbeeld is Ra-Shalom (met de meeste Griekse en Romeinse mythologische figuren reeds in gebruik, duiken er tegenwoordig ook bv. Egyptische namen op).

De Apollo-groep: deze planeto´den kruisen de aardbaan. Het verste punt van hun baan kan tot aan Mars reiken. Geographos behoort bv. tot deze groep.

De Amor-groep: deze planeto´den bevinden zich tussen de aarde en Mars. EÚn van de leden van deze groep is Eros.

Er zijn naar schatting een duizendtal aardscheerders met een diameter van meer dan 1 km. Als zo een object op aarde terechtkomt, zou de mensheid uitgeroeid kunnen worden. Gelukkig komt dit maar om de tientallen miljoenen jaren voor. De laatste grote inslag was 65 miljoen jaar geleden, toen de dinosaurussen uitstierven. De krater van deze inslag is nog te zien op satellietbeelden van de golf van Mexico.
Kleinere objecten komen regelmatig in de buurt van de aarde. Op 7 januari 2002 vloog bijvoorbeeld de planeto´de 2001YB5 op minder dan tweemaal de afstand aarde-maan voorbij. Dit object had een diameter van 300 meter, toch nog genoeg om een groot deel van de Benelux van de kaart te vegen. Wat meer is, de planeto´de werd maar 11 dagen ervoor ontdekt.

Enkele projecten zijn momenteel opgezet om deze aardscheerders zoveel mogelijk in kaart te brengen. Een voorbeeld is LINEAR, het Lincoln Near-Earth Asteroid Research van het Amerikaanse MIT. Sinds 1998 heeft dit project het grootste deel van de nieuwe aardscheerders ontdekt.

Eros

Aardscheerder Eros.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 27.2.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen