Virgo

Virgo, de Maagd, is één van de grootste sterrenbeelden wat oppervlakte betreft. Het is ook één van de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem.
De helderste ster in het sterrenbeeld is Alpha Virginis, ook gekend als Spica, een heldere blauwwitte dubbelster. Er zijn nog meer dubbelsterren aanwezig in Virgo: Gamma, Theta en Phi Virginis. Gamma Virginis staat ook bekend als Porrima, een Romeinse godin.
enkele stelsel uit de Virgo-cluster

De Virgo-cluster

Deze grote cluster van melkwegstelsels ligt op een afstand van 42 miljoen lichtjaar. De cluster is zeer rijk en bevat een 2000-tal melkwegstelsels, waarvan een honderdtal grotere. In de Messier-catalogus staan meer dan 10 objecten die tot deze cluster behoren, zoals M61, M87, M90 en M100. De cluster is vrij groot, en beslaat meer dan 5° aan de hemel, 10 keer zoveel als de volle maan.
De cluster vormt het centrum van de Lokale Supercluster, waartoe ook onze eigen Lokale Groep toe behoort. Vele stelsel rond de cluster worden er naartoe getrokken, waaronder onze Melkweg. De zichtbare materie in de cluster kan nooit genoeg zwaartekracht veroorzaken, er moeten dus enorme hoeveelheden donkere materie aanwezig zijn.
Er zijn niet enkel melkwegstelsels te vinden, maar ook grote, ijle gaswolken die zo heet zijn dat ze oplichten in het Röntgen-gebied.
M104

De Sombreromelkweg

Deze merkwaardige melkweg ligt ietwat geïsoleerd van de rest van de Virgo-cluster, maar lijkt er toch deel van uit te maken. Het uitzicht wordt bepaald door een donkere band in de spiraalarmen van het stelsel.
Dit object staat ook bekend als M104.
M87

M87

M87 is een wat vreemd elliptisch stelsel uit de Virgo-cluster. Het ligt in het centrum van de cluster, is enorm groot en bevat een groot aantal bolvormige sterrenhopen. Deze sterrenhopen zijn zichtbaar als zwakke puntjes rond het heldere centrum van het stelsel. Een normaal elliptisch stelsel heeft ongeveer hetzelfde aantal sterren als een spiraalstelsel.
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen