Ruimtesondes - andere hemellichamen

De zon

SOHO
De SOlar and Heliospheric Observatory is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen ESA en NASA. De twee belangrijkste instrumenten zijn de MDI en de LASCO.
De MDI (Michelson Doppler Imager) kan golven op het oppervlak van de zon in beeld brengen. Deze golven zijn vergelijkbaar met aardbevingsgolven op aarde. Hiermee komt men meer te weten over het inwendige van de zon. Men heeft ook zonnevlekken aan de andere kant van de zon kunnen waarnemen.
De LASCO coronograaf bedekt de zonneschijf, waardoor de verschijnselen langst de rand beter zichtbaar zijn. Zo zijn nauwkeurige studies van zonnevlammen en de corona gemaakt.

Ulysses
Deze Europese sonde beschrijft een baan loodrecht op die van de planeten. Om in deze baan te raken, moest het tuigje door Jupiter uit het vlak van de planeten worden geslingerd. Hierdoor kunnen de polen van de zon ook waargenomen worden. Deze satelliet doet ondermeer waarnemingen van de zonnewind.

Astero´den

NEAR
De Near Earth Asteroid Rendevous heeft een jaar lang rondjes gedraaid rond de astero´de Eros. Het hele oppervlak werd in kaart gebracht en de samenstelling werd onderzocht. Toen de missie in februari 2001 volbracht was, besloot men een landing te wagen, hoewel het tuigje hier niet op gebouwd was. De landing lukte toch, en de missie werd met een maand verlengd.

Kometen

Giotto
In 1986 kwam de komeet van Halley weer in de binnenregionen van het zonnestelsel. Verschillende landen lanceerden sondes om de komeet te bezoeken, zoals de Sovjet-Unie met de Vega-1 en -2.
Ook Europa lanceerde een sonde, de Giotto. Ze werd gelanceerd op 2 juli 1985 met een Ariane 1 en bereikte rond maart 1986 de komeet. Op 1000 km van de komeetkern viel de verbinding plots uit. Veel instrumenten bleven echter werken. Na de nadering kon de Giotto zijn positie corrigeren en terug contact maken met de aarde. De sonde was de komeet genaderd tot op 596 km. Twee weken later werd Giotto in winterslaap gebracht.
Vijf jaar later, in 1990 werd de sonde terug opgestart. Men had besloten ook de komeet Grigg-Skjellerup te bezoeken. Een aantal instrumenten, zoals de camera, waren spijtig genoeg niet meer bruikbaar. Op 10 juli 1992 volgde de ontmoeting met de komeet. Ditmaal naderde Giotto tot amper 200 km van de komeetkern. Ook deze nadering werd een succes.

Deep Space 1
Deze sonde was nooit bedoeld om een komeet te bezoeken. De missie was eigenlijk een experimentele ionenmotor te testen in de ruimte. Toen dit gelukt was, besloot men de missie met 2 jaar te verlengen voor een bezoek aan de komeet Borrelly. DS1 kwam tot op 2200 km van de 8 km grote komeet en nam een aantal goede foto's. Hieruit bleek dat de structuur van de komeet ingewikkelder was dan eerst werd gedacht, en dat de vorming van de staart ook niet zo eenvoudig is.

Borrelly

De komeet Borrelly, foto van de DS1.
(foto NASA/JPL-Caltech)

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 15.2.2006
Copyright © 2000-2006, Maarten Driesen