Apollo-1

Datum: 27 janauri 1967
Commandant: Virgil Gus Grissom
CM-piloot: Roger Chaffee
LM-piloot: Edward White

Het Apollo-project startte met een ramp. Op 27 januari 1967 brak er brand uit tijdens een test voor de eerste vlucht. De brand werd veroorzaakt door een kleine vonk, waarna het vuur niet meer te stoppen was in de atmosfeer van 100 procent zuurstof. De luiken van de capsule konden niet tijdig opengemaakt worden waardoor de astronauten verkoolden.
Grissom was één van de Original Seven, en had al gevlogen met de Mercury- en Gemini-capsules, White was de eerste Amerikaans ruimtewandelaar. Voor Chaffee moest het de eerste vlucht worden.
Het project lag een tijdje stil, terwijl er verschillende aanpassingen werden gemaakt aan de capsule. Er werd bijvoorbeeld een nieuw luik geïnstalleerd dat binnen enkele seconden van binnenuit te openen viel, en er werd besloten niet meer met pure zuurstof te vliegen, maar met lucht.
In principe is het vrij ongewoon dat een niet-gelanceerde capsule een naam krijgt. Door de grote persbelangstelling en ter ere van de overleden astronauten, heeft NASA de naam Apollo-1 dan toch officieel gemaakt.

interieur
Het interieur van de capsule na de brand.

groepsfoto
V.l.n.r.: Virgil Grissom, Edward White en Roger Chaffee.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 2.5.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen