Apollo-10

Lanceerdatum: 18 mei 1969
Commandant: Thomas Tom Stafford
CM-piloot: John Young
LM-piloot: Eugene Cernan
Command module: Charlie Brown
Lunar module: Snoopy

Dit was de tweede Apollo-vlucht naar de maan. In tegenstelling met de Apollo-8 werd nu ook de maanlander meegenomen. De bedoeling van de vlucht was het volledige systeem te testen in een baan rond de maan. Alleen de landing moest nog wachten tot de volgende vlucht. Voor de bemanning was dit natuurlijk minder leuk, zo dicht bij de maan en niet mogen landen. Gelukkig mochten Young en Cernan nog eens mee met een andere vlucht.
Op 22 mei stapten Stafford en Cernan in de LM en maakten zich los van de CSM met Young. De CSM verwijderde zich daarna eerst met de stuurraketjes, waarna de LM aan de daling begon.
De LM werd tot op 14 km van het maanoppervlak gebracht. Vermits dit de generale repetitie was, werd exact dezelfde route gevlogen als voor de Apollo-11. Het landingsterrein werd uitgebreid gefotografeerd. Acht uur na de scheiding koppelden de LM en CSM terug, nadat de LM zijn daaltrap had afgeworpen om de stijgmotor vrij te maken. Indien er bij deze missie grote problemen waren opgetreden, had de eerste maanlanding tot de Apollo-12 moeten wachten.
Op 26 mei 1969, 8 dagen na het vertrek, kwam de capsule neer in de Stille Oceaan.

LM
De LM nadert de CSM, met de maan op de achtergrond.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 19.4.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen