Apollo-14

Lanceerdatum: 31 januari 1971
Commandant: Alan Shepard
CM-piloot: Stuart Roosa
LM-piloot: Edgar Mitchell
Command module: Kitty hawk
Lunar module: Antares
Landingsplaats: Fra Mauro

Fra Mauro, de geplande landingssite voor de Apollo-13, is een uitgebreide geologische formatie rond Mare Imbrium. Inslagen hebben hier oud gesteente aan de oppervlakte gebracht. Het gebied was zo interessant, dat besloten werd de Apollo-14 er te laten landen. De NASA had ondertussen 10 maanden en 10 miljoen dollar besteed aan verbeteringen voor de Apollo-capsule.

De vlucht verliep niet zonder problemen. Bij het begin van de vlucht moet de LM aan de CM gekoppeld worden. Na zes pogingen wou het mechanisme nog niet koppelen, en besloot Roosa het met wat geweld op te lossen. Hij vloog met een klap tegen de LM waarna het mechanisme dan toch vastklikte. Op 5 februari landde de LM niet ver van de landingssite die voor Apollo-13 gepland was.
Shepard en Mitchell konden tijdens hun wandelingen gebruik maken van een soort kruiwagen. Hierdoor konden ze grotere afstanden afleggen met hun instrumenten. Er werden twee wandelingen gemaakt met een totale duur van 9 uur en 21 minuten. Net voor het einde van hun laatste wandeling werd Shepard de eerste man die golf speelde op de maan. Hij sloeg met één hand een balletje 500m ver.

Op 6 februari vertrok de LM terug vanop de maan en koppelde met de CSM waar Stuart Roosa nog wachtte. Na een missie van negen dagen kwam de capsule op 9 februari neer in de Stille Oceaan. Dit was tevens de laatste vlucht waarbij de bemanning in quarantaine moest.

Alan Shepard

Alan Shepard in de schaduw van de LM.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen