Apollo-15

Lanceerdatum: 26 juli 1971
Commandant: Dave Scott
CM-piloot: Al Worden
LM-piloot: Jim Irwin
Command module: Endeavour
Lunar module: Falcon
Landingsplaats: Hadley-Apennijnen

De Apollo-15 was de eerste missie die grotere delen van het maanoppervlak moest verkennen. Hiervoor ging er voor het eerst een maanauto mee die een topsnelheid kon bereiken van 12 km/h. Er ging ook bijna het dubbele van de wetenschappelijke uitrusting van vorige missies mee. Dit alles was mogelijk door het verhoogde vermogen van de Saturn-V. En het was ook nodig, omdat NASA 3 vluchten naar de maan schrapte uit het budget. Alle onderzoek moest nu door de 3 overblijvende vluchten gedaan worden.
Men voerde ook deze keer een experiment uit met de derde trap van de Saturn-V, net als bij de twee vorige vluchten. Nadat de Apollo was losgekoppeld, stuurde men de trap op een ramkoers met de maan. Zo konden de seismometers die bij de vorige vluchten waren achtergelaten de inslag meten.
Tussen 30 juli en 2 augustus 1971 werden er 3 excursies gemaakt door Scott en Irwin. Ze legden een vijf keer zo grote afstand af als de vorige drie vluchten samen, met een totale duur van 18 uur en 33 minuten. Met de maanauto werd een groot deel van de Hadley-Apennijnen verkend.
Het vertrek vanop de maan met de LM, was voor het eerst live te volgen via een camera op de maanauto, die op de maan achterbleef. Onderweg moest er nog een ruimtewandeling uitgevoerd worden door Worden. Hij moest de film binnenhalen van de camera die foto's had genomen van de maan.
12 dagen en 7 uur na het vertrek op 26 juli, kwam de capsule op 7 augustus neer in de Stille Oceaan. Het was een vrij harde landing, één van de drie parachutes ging niet goed open.

De missie kreeg nog een vervelend staartje. De astronauten hadden 400 enveloppes met postzegels meegesmokkeld, 100 voor een Duitse postzegelhandelaar, 300 om later zelf te kunnen verkopen. Toen de NASA dit te weten kwam, werden ze uit hun dienst gezet. De enveloppes werden door NASA in beslag genomen, en er kwamen strengere regels i.v.m. privé-bagage. Toen in 1983 de NASA zelf een stunt met postzegels en de shuttle wou uithalen, deed Worden de NASA een proces aan, waarna de astronauten hun enveloppes terugkregen.

James Irwin
James Irwin aan het werk bij de maanauto.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen