Apollo-8

Lanceerdatum: 21 december 1968
Commandant: Frank Borman
CM-piloot: James Jim Lovell
LM-piloot: William Bill Anders

Apollo-8 was de tweede bemande vlucht in het project, en het was de eerste bemande vlucht rond de maan. Hiervoor werd de Saturn-V voor het eerst ingezet op een bemande vlucht. De drie astronauten werden de eerste mensen die de achterkant van de maan zagen met hun eigen ogen.
Eerst was het de bedoeling om op deze vlucht de maanlander te testen in een baan om de aarde, maar die was nog niet klaar. De lander die door Grumman werd geleverd, zat nog vol fouten en moest eerst lichtelijk verbouwd worden. Dit werd dus verschoven naar de volgende vlucht.
De CIA was ondertussen echter te weten gekomen dat de Russen in staat waren de nieuwe Sojoez-capsule in een baan rond de maan te brengen. Om de Russen voor te blijven besloot men dan maar de capsule en de Saturn-V te testen met een vlucht naar de maan. Gelukkig was Wernher Von Braun zijn raket reeds betrouwbaar genoeg voor een bemande vlucht, iets waar de Russische N-1 meer problemen mee had.

De lancering was op 21 december, de capsule zat dus rond Kerstmis in een baan om de maan. Omdat er geen lander meeging, werd er extra ballast in de raket gestoken.
De bemanning was niet bepaald gerust op de goede afloop. Ze moesten bijvoorbeeld de lunar orbit insertion testen: de hoofdmotor gebruiken om achter de maan af te remmen om in een baan te raken. Ze hadden liever gewoon in een lus rond de maan gevlogen, zoals de Apollo-13 later deed. Ze hadden ook geen maanlander bij die als reservemotor kon dienst doen, als de hoofdmotor zou falen.
Tijdens de 10 rondjes rond de maan werden er een aantal foto's genomen en metingen gedaan die op latere vluchten nog van pas konden komen. Op kerstdag werd door de astronauten voorgelezen uit het eerste hoofdstuk van het boek Genesis uit de Bijbel. Omdat in 1968 de film 2001, a Space Odyssey uitkwam, meenden ze eerst een grap uit te halen door te vertellen dat men een zwarte monoliet zag, maar dit hebben ze uiteindelijk niet gedaan.
De bekendste foto die op deze vlucht genomen werd, is ongetwijfeld Earthrise. Deze foto laat de aarde zien die boven het maanoppervlak opkomt. De astronauten vertelden hier later over dat ze zo ver gekomen waren, en het mooiste dat ze zagen was onze eigen aarde.
Op 27 december, na een vlucht van 6 dagen en 3 uur, kwam de capsule neer in de Stille Oceaan.

Saturn-V
De Saturn-V op weg naar het lanceercomplex voor de lancering van de Apollo-8.

Earthrise
Earthrise

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen