Apollo-9

Lanceerdatum: 3 maart 1969
Commandant: James McDivitt
CM-piloot: David Scott
LM-piloot: Russel Rusty Schweickart
Command module: Gumdrop
Lunar module: Spider

Op 3 maart 1969 werd de Apollo-9 gelanceerd om de maanlander voor de eerste keer bemand te testen in een baan om de aarde. De CSM werd eerst aan de LM gekoppeld, zodat de astronauten konden overstappen. Vervolgens werd getest hoe de besturing van de ganse CSM-LM combinatie verliep.
Er werd ook een ruimtewandeling uitgevoerd met het PLSS, het Portable Life Support System. Dit was ontwikkeld om op de maan mee rond te lopen en was nodig om bij een mislukte koppeling over te stappen van de LM naar de CSM. Normaal had dit twee uur moeten duren, maar omdat Schweickart misselijk werd en moest overgeven, werd dit even uitgesteld en bleef hij uiteindelijk maar 40 minuten in het luik staan.
Daarna werd de LM losgekoppeld voor tests. McDivitt en Schweickart verwijderden zich dan bijvoorbeeld 175 km in de LM, terwijl Scott in de CSM achterbleef. Het was de eerste maal dat er met een schip werd gevlogen dat niet in staat was om terug te keren naar de aarde. Gelukkig verliep alles goed, ook de koppeling.
Om de communicatie tussen de twee schepen te vereenvoudigen, kregen ze allebei een aparte roepnaam. De NASA was het echter niet helemaal eens met de namen die de astronauten hadden gekozen.
De landing moest door het slechte weer op de landingsplaats uitgesteld worden en de capsule maakte dan maar een extra omloop. Op 13 maart, na een vlucht van 10 dagen en één uur kwam de capsule dan neer in de Atlantische oceaan.

LM
De maanlander met de aarde op de achtergrond.

CM
De CM vlak voor de landing op zee.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen