Apollo-Sojoez

Lanceerdatum: 15 juli 1975
Commandant: Thomas P. Stafford
CM-piloot: Vance Brand
Docking module-piloot: Deke Slayton
Command module: Apollo

De Amerikaans Apollo-capsule werd voor een laatste keer van stal gehaald voor een gezamenlijk project met de vroegere aartsvijanden, de Russen. Na de maanrace was de rivaliteit een beetje bekoeld, en werd het tijd om samen te werken, meende men.
Op 15 juli werd de Apollo-capsule gelanceerd met de Saturn-IB, zeven uur na de Sojoez-capsule. 45 uur later koppelden de twee scheepjes via een speciale koppelmodule, die met de Apollo mee was genomen. Er was daarvoor plaats genoeg, de LM moest toch niet mee. Gedurende twee dagen bezochten de astronauten elkaars schip en voerden ze gezamenlijke experimenten uit. De Russen hadden Valeri Koebasov en Alexei Leonov meegestuurd, de Amerikanen waren Thomas Stafford, Vance Brand en Donald Slayton. Deze laatste was ooit afgekeurd als astronaut vanwege hartproblemen. Hij ging dan werken als vluchtleider en mocht nu eindelijk toch mee. Na de scheiding van de twee schepen bleef de Apollo nog 6 dagen in de ruimte. De Sojoez keerde na 43 uur al terug.
Na deze vlucht gingen de twee landen elk terug hun eigen weg. De Amerikanen werkten aan de Space Shuttle, de Russen hielden zich meer bezig met ruimtestations. Het volgende gemeenschappelijke project, 20 jaar later, was de koppeling van de shuttle Atlantis met het ruimtestation Mir, midden jaren negentig. En momenteel zijn ze samen met Europa, Canada en Japan aan het werk aan het ISS.

in de Sojoez

Koebasov (links) en Stafford (rechts) in de Sojoez-capsule.

de Sojoez
De Sojoez, gezien vanuit de Apollo-capsule.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 2.5.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen