Gemini XII

De Gemini XII, gelanceerd op 11 november 1966, werd een succes. Edwin 'Buzz' Aldrin moest ditmaal een ruimtewandeling uitvoeren. Hij was de eerste astronaut met een serieuze wetenschappelijke opleiding, en had een goede voorbereiding gehad op zijn vlucht. Er was ondermeer in een zwembad geoefend, met ruimtepak, en er waren op de capsule onder meer handgrepen en voetsteunen voorzien om het werk te vergemakkelijken. Aldrin was meer dan twee uur buiten, en amuseerde zich goed. Hij was niet vermoeid toen hij terug binnenkwam, en was de hele tijd rustig aan het werk geweest.
De vlucht verliep niet geheel zonder problemen. De capsule moest koppelen met een Agena-raket, die de capsule daarna tot een hoogte van 740 km zou brengen. De naderingsradar werkte niet goed, waardoor Aldrin de koppeling op het zicht moest maken. Het leverde hem de bijnaam Doctor Rendez-vous op. Na de koppeling bleek de motor van de Agena echter niet te werken.
De Gemini XII landde op 15 november 1966. De Amerikanen waren eindelijk klaar met hun voorbereidingen voor een vlucht naar de maan.

Buzz Aldrin
Edwin Aldrin in het luik van de Gemini XII.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen