Gemini V

De vlucht van de Gemini-5 verliep niet zo goed. De vlucht begon goed voor Gordon Cooper en Charles Conrad op 29 augustus 1965. Er trad echter een probleem op met de brandstofcellen. Op eerdere vluchten waren er batterijen meegegaan, maar die waren veel te zwaar om lange vluchten mee te maken. Een brandstofcel is veel lichter. Ze werkt op waterstof en zuurstof, dat in de cel wordt omgezet in water. De gasdruk was echter te laag, zodat er te weinig energie geproduceerd werd. Er moest zo weinig mogelijk verbruikt worden, waardoor ook de verwarming lager moest. Dat ze niet eerder terug mochten keren, had ook een reden: ze moesten een 8-tal dagen boven blijven, de veronderstelde duur van een maanvlucht.
Er stond nog een rendez-vous op het programma met de REP, een kleine sonde. Dit kon echter niet doorgaan vanwege de problemen met de cellen.
Cooper en Conrad verbraken nog wel het duurrecord van Valeri Bykovski en de Wostok-5 door 120 keer rond de aarde te cirkelen. Bij de landing trad er weer een probleem op. Door verkeerde coŲrdinaten van de vluchtcomputer kwam de capsule op 170 km van het geplande gebied terecht.
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen