Herdenkingspagina

Door de jaren heen is meermaals gebleken dat ruimtevaart geen ongevaarlijke bezigheid is. Zo verloren op 1 februari 2003 nog 7 shuttle-astronauten het leven bij de terugkeer in de atmosfeer. Daarom deze herdenkingspagina voor alle omgekomen astro- en kosmonauten.

Apollo-1

Op 27 januari 1967, vroeg in de ochtend brak er brand uit tijdens een test van de nieuwe Apollo-capsule. De drie astronauten die op dat moment aan boord waren, Virgil Grissom, Edward White en Roger Chaffee, kwamen om in de vlammen. De oorzaak was een kortsluiting die in de atmosfeer van 100% zuurstof onmiddellijk voor een enorme brand zorgde. Als gevolg van dit ongeluk werd de capsule uitgebreid aangepast.

Sojoez-1

De eerste vlucht met de nieuwe Sojoez-capsule was goed verlopen tot de terugkeer in de atmosfeer. De parachutes functioneerden niet goed, de capsule stortte neer ergens in Siberië. Kosmonaut Vladimir Komarov kwam om bij het ongeluk op 24 april 1967.

Sojoez-11

Op 29 juni 1971 kwam de bemanning van de Sojoez-11 om bij de terugkeer in de atmosfeer. Viktor Patsayev, Georgi Dobrovolsky en Vladislav Volkov stikten door een lek in de capsule. Ze hadden zich eventueel met een ruimtepak kunnen redden, maar er waren er wegens plaatsgebrek geen aan boord. De sojoez-capsule werd voortaan met maar twee kosmonauten gelanceerd, om plaats te maken voor ruimtepakken. Pas jaren later, na een sterke miniaturisatie van de apparatuur, kwam er terug plaats vrij voor een derde kosmonaut.

De Challenger

Ellison Onizuka, Michael Smith, Christa McAuliffe, Francis Scobee, Gregory Jarvis, Ronald McNair en Judith Resnik kwamen op 28 januari 1986 om in het tot dan toe zwaarste ruimtevaartongeluk ooit. 73 seconden na de start ontplofte hun shuttle na een falende rubberen O-ring in één van de boosters. Door het koude weer was die zeer bros geworden. Het Amerikaans ruimtevaartprogramma liep door deze ramp jaren vertraging op.

De Columbia

Na jaren zonder noemenswaardige problemen kreeg de NASA opnieuw met een zwaar ongeluk te maken. Op 1 februari 2003 kwamen David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool en Ilan Ramon om tijdens de terugkeer in de atmosfeer. Oorzaak waren enkele hittetegeltjes die door een stuk schuimrubber werden losgeslagen bij de start. Weer liep het Amerikaanse bemande ruimtevaartprogramma een enorme vertraging op. Ook word de veiligheid van de 3 overblijvende operationele shuttles sterk in vraag gesteld. Zoals het er nu uitziet zullen ze alleen nog gebruikt worden om het ISS af te bouwen, waarna ze tegen 2010 afgedankt worden.

Apollo 1
V.l.n.r.: Virgil Grissom, Edward White en Roger Chaffee.

de Challenger
De ontploffing van de Challenger.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen