Mir

Op 20 februari 1986 werd het eerste gedeelte van het nieuwe station Mir gelanceerd. Dit station was een heel ander type dan de Saljoets. De Saljoets bestonden uit één segment waar hooguit twee capsules aan konden koppelen. Bij de Mir werd er gebruik gemaakt van een koppelstuk waar 6 segmenten aan konden koppelen. Enkelen van deze segmenten bevatten zelf nog een koppelpoort, zoals de Spektr-module, waar het Amerikaanse ruimteveer kon aankoppelen.
In de loop der jaren groeide Mir zo uit tot een indrukwekkend complex van 5 grote segmenten: de centrale module, even groot als de Saljoet en gebruikt als leefruimte van 90 kubieke meter; de Kvant-1 en -2, de Spektr en de krystal-module, allen voor onderzoek bedoeld. In 2000 werd het verouderde ruimtestation dan uitgeschakeld, en liet men het verbranden in de atmosfeer. Nu het ISS er aankomt, heeft de Russische ruimtevaart immers geen geld meer om (delen van) twee stations te onderhouden.

de Mir
Het woongedeelte van het ruimtestation Mir.
Rechts is het centrale koppelstuk te zien waar later de overige modules aan werden bevestigd. Het zwarte stuk links, met de kleine zonnepanelen, is een aangekoppelde Sojoez-capsule.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen