Planeetverkenners

Al sinds de beginjaren van de ruimtevaart worden er verkenners naar de planeten gestuurd. De eerste maanverkenner, de Luna-1, werd al in 1959, een jaar na de eerste Spoetnik gelanceerd. Sindsdien zijn alle planeten, op Pluto na, bezocht door ruimtesondes. Ook andere hemellichamen zoals kometen of asteroïden, hebben in de loop der jaren bezoek gehad.
de zon

De zon

De meeste sondes die de zon bestuderen vallen onder de noemer astronomische satellieten, vermits ze vaak in de nabijheid van de aarde blijven. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, zoals de Ulyssis.
> lees meer
Mercurius

Mercurius

Mercurius is maar eenmaal bezocht, door Mariner-10. Deze sonde is eerst langs Venus gevlogen, en passeerde daarna Mercurius, waarbij 3000 foto's werden gemaakt.

Venus

De verkenning van Venus was, in tegenstelling tot Mars, in het begin vooral een Russische zaak. Ze hebben bijna dubbel zo veel verkenners gestuurd als de Amerikanen.
> lees meer

De maan

De maan was als dichtsbijzijnde hemellichaam het meest logische doel voor de eerste planeetverkenners. De Russen en de Amerikanen hebben er een hele reeks verkenners op afgestuurd.

Er is momenteel sprake van een onbemande commerciŽle vlucht naar de maan. Een lander zou dan een voertuig uitgerust met camera's op de maan moeten zetten, waarna de beelden verkocht kunnen worden. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit project binnen afzienbare tijd van de grond komt.

Mars

Mars is vooral door de Amerikanen onderzocht. De Russen hebben echter ook een aantal, vaak minder succesvolle vluchten uitgevoerd.
> lees meer
Ida en Dactyl

AsteroÔden

Deze rotsblokken zijn niet druk bezocht, wegens het gebrek aan speciaal voor dit doel gebouwde sondes. De Galileo heeft wel Gaspra en Ida gefotografeerd op weg naar Jupiter.
Daar zou verandering in kunnen komen, vermits asteroïden wel eens ideale bronnen voor grondstoffen als ijzer en nikkel kunnen vormen. Dit is echter niets voor de nabije toekomst.
> lees meer

De buitenplaneten

De buitenplaneten zijn voorlopig nog exclusief Amerikaans gebied. Enkel de Europese lander Huygens is kunnen meeliften met de Amerikaanse Cassini naar Saturnus. De buitenplaneten zijn nooit zo in trek geweest als Mars, Venus of de maan. Pluto is zelfs nog nooit bezocht. De belangrijkste reden hiervoor is de afstand, en daarmee ook de reistijd. Russische sondes zijn nooit betrouwbaar genoeg geweest om de reis te maken. En de ESA interesseert zich nog niet zo lang in planeetonderzoek. Maar daar is ondermeer met de Huygens, de Beagle 2 en enkele andere projecten verandering in aan het komen. Een reis naar Pluto staat trouwens ook op het programma, indien de NASA de financiering rondkrijgt tenminste.
> lees meer

Kometen

Voor kometen is er enige belangstelling, vanwege hun ouderdom. Ze zijn ontstaan samen met de rest van het zonnestelsel, en sindsdien ongewijzigd gebleven. Hierdoor kunnen ze waardevolle informatie geven over het ontstaan van ons zonnestelsel. Daarom zijn er ook een aantal vluchten geweest naar de kometen, ondermeer naar de komeet van Halley.
> lees meer
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 15.2.2006
Copyright © 2000-2006, Maarten Driesen