Amerikaanse maansondes

De Pioneers

De eerste vijf Pioneer-sondes werden richting maan gestuurd. Alleen de vijfde missie slaagde min of meer. De sonde werd gelanceerd op 3 maart 1959 en passeerde de maan op een afstand van ± 60000 km.

De Rangers

Er zijn 9 Ranger-vluchten uitgevoerd. De bedoeling van het project was een verkenner op de maan te pletter te laten storten, terwijl die foto's nam. Zo kon men opnames van zeer dichtbij verkrijgen, die later voor het Apollo-project nog van pas zouden komen. Het project was niet echt succesvol, de eerste zes vluchten mislukten.

De Surveyor-serie

De 7 Surveyors waren bedoeld om te landen op de maan. Ze moesten daar ondermeer bodemonderzoek uitvoeren om te kijken of een bemande landing mogelijk zou zijn.

De Lunar Orbiters

Deze sondes moesten in een baan om de maan draaien en die in kaart brengen. Als de filmrol op was, liet men ze te pletter storten, om de omgeving van de maan vrij te houden van objecten die hinderlijk konden zijn voor het Apollo-project. De sondes waren enorm betrouwbaar, elk van de vijf vluchten slaagde.

Overige vluchten

De Clementine-1 heeft in 1994 een vlucht naar de maan gemaakt, de eerste sinds 1976. Uit gegevens die de sonde doorstuurde, bleek er mogelijk ijs voor te komen op de zuidpool van de maan.
In 1998 heeft de Lunar Prospector deze ontdekking bevestigd.

Surveyor-3
De Surveyor-3 tijdens een bezoek van de Apollo-12.

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen