De Saljoets

De eerste Saljoets

Op 19 april 1971 werd 's werelds eerste ruimtestation gelanceerd, de Saljoet-1. De eerste bemanning van dit station kwam echter om het leven toen de Sojoez-11 bij terugkeer in de atmosfeer lucht begon te lekken.
Na dit ongeluk duurde het drie jaar alvorens het volgende ruimtestation werd gelanceerd, de Saljoet-3 op 25 juni 1974 (Saljoet-2 was mislukt in 1973). Dit station was een militair station: er werden gedetailleerde foto's genomen, en het station was uitgerust met raketafweer en een snelvuurkanon om vijandig satellieten neer te halen. Hier werd gelukkig nooit gebruik van gemaakt.
Op 26 december 1974 werd de Saljoet-4 gelanceerd. De Saljoets verbrandden na een tijd in de atmosfeer, waardoor er telkens een nieuwe moest gelanceerd worden. Bij de Mir werd dit opgelost door het station om de zoveel tijd naar een hogere baan op te stuwen. De Saljoet-4 had een civiele functie en werd door drie bemanningen bezocht.
De Saljoet-5 was wederom een militair station. Het werd maar één keer bemand, de koppeling van een tweede Sojoez met de volgende bemanning mislukte. Na de Saljoet-5 werd het militaire programma grotendeels opgegeven.

De tweede generatie

In 1977 werd de Saljoet-6 gelanceerd, het eerste station van een nieuwe generatie. De vorige stations hadden maar één koppelopening, de Saljoet-6 had er twee. Hierdoor konden de kosmonauten tijdens hun verblijf bevoorraad worden via de tweede koppelpoort. Om deze voorraden te vervoeren gebruikte men een aangepaste Sojoez-capsule, de Progress. Deze onbemande capsule werd bij het station leeggehaald, daarna volgestopt met afval, en teruggestuurd naar de aarde. Normaal liet men de capsule dan verbranden in de atmosfeer.
Er verbleven zo afwisselend in totaal 43 kosmonauten aan boord van dit station.
In 1982 werd dan de Saljoet-7 gelanceerd. Het station bleef 34 maanden in gebruik. Er werden enkele duurrecords gevestigd in dit station. Drie bemanningen bleven er 150, 211 en zelfs 237 dagen aan boord. Voor het eerst sinds de vlucht van Teresjkova met de Wostok-6 ging er weer een Russische vrouw de ruimte in. Svjetlana Savitskaja voerde zelfs een ruimtewandeling uit. De Saljoet-7 was het laatste station in de Saljoet-reeks. Het was tijd voor een nieuw soort ruimtestation, de Mir.

Links:
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 20.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen