Communicatiesatellieten

Soorten

Er zijn eigenlijk twee soorten communcatiesatellieten te onderscheiden: actieve en passieve.
Een passieve doet eigenlijk niet meer dan het binnenkomende signaal naar een andere plaats op aarde terug te kaatsen. Een voorbeeld zijn ECHO I en ECHO II van AT&T die respectievelijk in 1960 en 1964 werden gelanceerd. Dit waren eigenlijk gewoon grote, zilverkleurige balonnen die radiosignalen van het ene naar het andere grondstation weerkaatsten.
In 1962 ontwikkelde Bell Labs de eerste actieve satelliet, de TELSTAR I. Deze satelliet ving de radiosignalen op, die dan inwendig werden versterkt en gefilterd, alvorens naar een ander grondstation te worden uitgezonden.
Tot 1965 bevonden deze satellieten zich in een lage baan om de aarde. Hierdoor hadden ze maar een beperkte levensduur, en moesten ze constant gevolgd worden per computer. Door over te gaan op geostationaire satellieten werden vele problemen opgelost. De bekendste van deze satellieten zijn waarschijnlijk de Intelsats.

Intelsat

In 1965 werd de Intelsat I de eerste commerciŽle satelliet in een geostationaire baan. Ze verzorgde de communicatie tussen Europa en de VS. Met de Intelsat III in 1969 werd een wereldwijd netwerk gevormd.
Tegenwoordig bezit Intelsat meer dan 20 satellieten. Zo goed als de gehele wereld kan bestreken worden. De satellieten zijn ook zeer betrouwbaar. Intelsat kan een gedurende 99,997% van de tijd een verbinding garanderen.

Iridium

Geostationaire satellieten hebben echter ook enkele nadelen. Door hun hoge baan is onderhoud zo goed als onmogelijk, en er is forse apparatuur nodig voor communicatie. Motorola wou een systeem ontwikkelen dat communicatie mogelijk moest maken met een soort GSM. Dit kon dus niet met geostationaire satellieten. Er werd gekozen voor een heel netwerk van satellieten in een lage baan om de aarde. Over de hele wereld konden klanten dan bellen, zelfs in het midden van de Sahara.
Spijtig genoeg was de belangstelling voor het project niet echt denderend. Motorola stootte Iridium af, dat nog een tijd op eigen houtje voortging. Uiteindelijk was de situatie niet meer houdbaar, en werd Iridium 'gered' door de Amerikaans regering. Laten we hopen dat het Ministerie van Defensie er niet al te veel invloed op krijgt.
» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen