De Wostok

De eerste mens in de ruimte

Op 12 april 1961 om 09.07 uur begon de bemande ruimtevaart met de vlucht van Joeri Gagarin in de Wostok-1. Hij maakte ťťn omwenteling om de aarde, en bleef anderhalf uur in de ruimte. Vergeleken met de eerste Amerikaanse ruimtesprongetjes met de Mercury later dat jaar, was dit een enorme prestatie.
De landing verliep opmerkelijk: Gagarin moest zich op zeven kilometer hoogte met zijn schietstoel uit de bolvormige capsule verwijderen. De capsule kwam namelijk nogal hard neer in die tijd, iets dat later met remraketjes zou opgelost worden.

Overige vluchten

Op 6 augustus volgde de vlucht van German Titov in de Wostok-2. Hij bleef een ganse dag in de ruimte. Hij maakte de eerste foto's van de aarde vanuit de ruimte. Na de vlucht bleek dat hij last had gekregen van misselijkheid. Tegen het einde van de vlucht was het echter beter geworden. Direct nadat hij landde, goot hij een flesje bier binnen, en maakte zo het medisch onderzoek onbruikbaar.

Op 11 en 12 augustus werden de Wostok-3 en -4 gelanceerd, om de eerste dubbelvlucht uit te voeren. De twee capsules van Andrian Nikolajev en Pavel Popovitsj naderden elkaar tot 6,5 km.
Met de Wostok-5 werd een duurrecord van 119 uur gevestigd, door Valeri Bykovski. Met de kleine Wostok-capsule was dit een opmerkelijke prestatie.
Valentina Teresjkova werd in de Wostok-6 op 16 juni 1963 de eerste vrouw in de ruimte. Ze werd twee dagen na de Wostok-5 gelanceerd. Haar vlucht werd geen groot succes. Al direct van in het begin klaagde ze over misselijkheid, pijnlijke knieŽn en de druk van haar helm. Ze viel zelfs gedurende twee omlopen in slaap. Het zou tot 1982 duren voor er nog eens een vrouw mee mocht met de Russen.

Wostok-1
Lancering van de Wostok-1.

neuskegel
De neuskegel die de Wostok bedekt tijdens de start.

Pavel Popovitsj

Pavel Popovitsj in de Wostok-4

» home       » site kaart       » info       » contact
Laatst aangepast: 5.3.2005
Copyright © 2000-2005, Maarten Driesen