Zuurbes - berberis vulgaris
Berberisfamilie (berberidaceae)


Naam / bijnaam
Arabisch: Berberys: naam van de vrucht, mossel.
Genoemd naar de herdersvolk in Noord - Afrika: de berbers.
Bijnaam: zuurdoorn, zuringboom, zuurhout, geelzuchtbes, maagdenbes, peperkruid.

Uiterlijk
Struik tussen de 1 en 3 meter groot. Takken rechtopgaande, veelvoudig vertakt, en bladverliezend. Takken zijn breekbaar en dun. Blad heldergroen; vorm: eirond met een stekelige rand, gebundeld in de oksels van drievoudige doorns.
De nerf is zichtbaar en voelbaar aan de onderzijde. Bloemen in trossen, felgeel. Verwelken snel. Bloei: mei - juni. Bij aanraking gaan de meeldraden tegen de stamper liggen en blijven daar een tijdje zitten. Vrucht: smalle, langwerpige scharlakenrode, zure besjes; besjes bevatten 2 tot 3 zaadjes - rijk aan vitamine C. wortel heeft een gele kleur.

Vindplaats
Algemeen in de duinen van Noord- en Zuid Holland. Het zijn rood - bruinige heggetjes - gekweekte soort. Vanuit Afrika door de Arabieren naar Spanje gebracht.

Geschiedenis
In de middeleeuwen gebruikt als antiseptisch middel. Het was in zwang als aansterkend kruid. Van de bessen werd een verkoelende drank gemaakt bij koortsen.

Inhoudsstoffen
Alkaloïden o.a. Berberine (virussen en bacteriëndodend).
Etherische olie
Het blad en de vrucht bevatten vitamine C
Looistoffen
Organische zuren
Harsen
Vetten
Zetmeel

Geneeskrachtige werking
Stimuleert de nieren middels de spijsvertering> lever, gal en pancreas. Bloedzuiverend. Bloedaanmaak> werkt op de milt. Verwijdt de bloedvaten. Hele goede aansterker en weerstandverhoger.

Medicinale toepassing
1: spijsvertering:
Stimulerend. Leverstuwing, trage lever, geelzucht, galblaasontsteking, galstenen, dyspepsie, eetlustopwekkend, licht laxeren.
2: urinewegen:
Stimulerend en versterkend. In het bijzonder geadviseerd bij rugpijn, die wordt waargenomen bij irritatie door gal - of nierstenen, blaasstenen, ná blaasontsteking, aanleg voor urinezuur afzetting, nierstenen, niergruis.
3: hart en bloedsomloop:
Hoge bloeddruk, waterzucht.
4:bewegingsstelsel:
Spierreuma, gewrichtsreuma, jicht.
5: luchtwegen:
Stimuleert de ademhaling, bestrijdt diverse longaandoeningen.
6: constitutie:
Anti - bacteriële en anti - virale werking (berberine), samen met vitamine C: infecties.

Toepassing en gebruik
Meest werkzame stoffen (alkaloïden) in de bast van de wortel> oertinctuur. Gedroogde wortel: verdunnen tot D1. Verder wordt de vrucht (frisdrankindustrie) en het blad gebruikt. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap: versterkt de doorbloeding.

Signatuur en typologie
Groene, stekelige blaadjes, drietandig doorns, houtige stengels> weerstand verhogend, aanjagend, versterkend. Gele bloemetjes, geel hout en doorns: stimuleren van de spijsvertering (lever en gal). Bittere smaak bast en oranje sap: galkwalen. Bessen rood en zuur smakend> bloedzuiverend, ontzuren aspect, m.n. via de nieren. Meeldraden samen met uiterlijk van de struik> moeilijk te benaderen plant> verwijst naar moeilijk te benaderen mens. (meeldraden> "blijf van me af"). Beeld van mens vol angst en terughoudendheid. Deze mens kan door zijn afwerende houding verstarren en het contact met de wereld steeds meer verliezen. Stekelig iemand. Moeilijk om psychisch en lichamelijk te reinigen. Het heftige hoopt zich op tot een explosie. Gauw last van de gal. Niet goed kunnen verdragen van scherpe dingen. Gevolg: verstoppingen, verhardingen, steenvorming, verzuring.

Astrologie
Mars

 


Back