Welkom bij Ju-Jutsu club Kumiuchi te Everberg!

Ju-Jutsu is een zelfverdedegingskunst. Deze kunst beoefenen wij in onze dojo onder de vorm van sport. Uit het Ju-Jutsu zijn veel andere gevechtstechnieken ontstaan, o.a. judo, aikido, karate, enz. Daardoor word het Ju-Jutsu beschouwd als een veelzijdige sport, waarin verschillende gevechtstechnieken op het programma staan. Deze technieken worden in onze club zo aangeleerd dat iedere nieuwe ju-jutsuka de lessen kan volgen, met zijn eigen mogelijkheden, ritme en kunnen.

Waar komt Ju-Jutsu vandaan?

De oorsprong van het ju-jutsu (ook wel yawara genoemd) is gehuld in nevelen. Veel beoefenaars beschouwen het als een zuiver Japanse vechtkunst, maar doorgaans wordt een Chinese oorsprong verondersteld.

De samurai leerden destijds ju-jutsu in scholen die elk van elkaar verschilden, zogenaamde ryu. Als een samurai tijdens een gevecht werd ontwapend kon hij met blote handen verder vechten. Na het eind van het feodale stelsel werden de subsidies voor de scholen stopgezet en waren de meesters genoodzaakt om ju-jutsu te leren aan normale burgers. Later vloog ju-jutsu over naar het Westen.

Uit het ju-jutsu zijn diverse zelfverdedigingvormen en -sporten voortgekomen, zoals aikido, wat oorspronkelijk Daitoryu aikijujutsu was, en judo, waarbij de jutsu van ju-jutsu een "do", een "weg" is geworden (ju-jutsu -> ju-do).

Over de geschiedenis van het ju-jutsu bestaan verschillende legendes
De meest populaire versie is die van Dr. Akiama, een Japans geneesheer die in China een rondreis maakte en daar een gevechtskunst bewonderde. Dr. Akiama maakte zich deze kunst meester en na geruime tijd beheerste hij ze als een ware meester. Hij bleef echter met een probleem worstelen, wat kan hij doen indien deze technieken op hem werden toegepast. Na lange maanden van overpeinzing bracht op een winterdag de natuur het antwoord naar hem toe. Hij zag hoe de takken van een van een kerselaar braken onder het gewicht van een vracht sneeuw. Toen hij de wilg bekeek merkte hij hoe deze veerkrachtige takken doorbuigen en de sneeuw er lieten afglijden. Op slag had hij een oplossing voor zijn kwelling, als men wil overleven moet men veerkrachtig en meegaand zijn. Hij paste de technieken aan naar zijn nieuwste vondst en het ju-jutsu was geboren. Deze kunst was zodanig effectief dat de samurai ze aanleerde om in geval van ontwapening nog in staat te zijn om zich op een afdoende en efficiŽnte manier te kunnen verdedigen. Naast het iai-jutsu en het kenjutsu werd ook het ju-jutsu een belangrijke factor in de opleiding tot samurai.
(bron Wikipedia)Laatste aanpassing
16/06/2012
Website templates