Kortkuifboomkwartel

Wetenschappelijke naam: Colinus cristatus

Fr: Colin huppé De: Haubenwachtel En: Crested bobwhite

Herkomst: Panama, Columbia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.

Soorten: Er zijn een 10-tal soorten die zich onderscheiden door diepere kleuren en langere of kortere kuif.

Grootte: Van 18 tot 22 cm. Het gewicht ligt tussen 130 en 150 g.

Huisvesting: Een grotere kweekkooi of kleine volière volstaat. Het zijn actieve vogels die graag over en weer lopen en daarom is een grotere kooi het minimum.Vele liefhebbers kweken ze in kooien van 150 x 50 x 50 cm en dat lukt ze heel goed. In een kleine volière komen deze vogels toch meer tot hun recht wat kleuren en gedrag betreft. Ze moeten wel vorstvrij overwinterd worden.

Voeding: De basisvoeding bestaat uit een korrel zoals Versele -Laga Show 4 REPRO, of Faunafood GALLUS 2. Verder een lepeltje graanmengeling voor tortelduiven aangevuld met een mengsel onkruidzaden en wat eivoer met diepvries pinkies en buffalo's. Bij gelegenheid wat vers groen of een stukje appel. Vlierbessen en lijsterbessen zijn een welkome aanvulling.       

Kweek: De kweek verloopt op dezelfde manier als voor de Virginische Boomkwartel. Geef altijd voorkeur aan natuurbroed. Willen de ouders echt niet zelf broeden dan is het nog tijd om de eieren in de broedmachine te leggen. Het opfokvoer voor de kuikens is altijd gelijk: kuikenmeel en na twee à drie dagen mengen met SHOW 1 Start van Versele-Laga. Geef ze ook diepvries buffalo's en pinkies, goed ontdooid en bovenop hun meel.
Bij jonge vogels is het eerste verschil tussen de geslachten de kuif. Bij de haantjes van beige tot wit en bij de hennetjes donker bruin tot zwart. De vogels komen volledig op kleur als ze twee jaar oud zijn. Dan is het verschil tussen beide geslachten ook heel duidelijk te zien en valt vooral het haantje op door zijn mooie kleuren.

Broedduur: 23 dagen.

Ringmaat: 5,4 mm als de kuikens ongeveer één maand oud zijn.

Opmerkingen:

Bijkomende gegevens: Tijdschrift Aviornis nr.206 (april 2009). Boek "Kleine hoenderachtigen van de wereld"van Wilfried Lombary blz. 88.


Koppel jonge Kortkuiven - Haan achteraan

 

Terug naar thuispagina