Voorbije activiteiten
Op deze pagina vind je verslagen en foto's van onze voorbije activiteiten


Startpagina
Ons bestuur
Jaarprogramma
Komende activiteiten
't Compostjen


 


QUIZAVOND
op zaterdag 21 oktober 2017

Bekijk hier alvast de foto's

terug naar de top van de pagina

VOETGOLF
op zondag 8 oktober 2017

Gelet op het succes van de boerengolf en citygolf en het feit dat dit al terug enige tijd geleden was, werd vorig jaar in augustus besloten om dit opnieuw op te nemen in het jaarprogramma.  Toen enkele maanden geleden de werkgroep samenkwam, bleek Erik op de hoogte te zijn dat er nu ook zoiets als voetgolf bestond.  De rest van de werkgroep werd nieuwsgierig en er werd onmiddellijk wat opzoekwerk gedaan op smartphones en tablets (lang leve de technologie).  De meningen waren unaniem, we gingen dit jaar geen boerengolf doen, maar voetgolf.  Er was echter een kleine vrees, dat de dames dit iets minder attractief zouden vinden, maar deze vrees zou uiteindelijk ongegrond blijken.

Nadat de werkgroep van enkele landbouwers de toestemming had gekregen om hiervoor hun eigendom te gebruiken, werden op zaterdag reeds de 1e voorbereidingen getroffen.  Op de maïsvelden, werden enkele holes gegraven en op andere velden werden dan weer bovengrondse holes gecreëerd.  Zondagochtend werden dan de hindernissen gebouwd met behulp van piketjes, plastiekbuisjes, houten planken, ...  Het enige dat niet kon voorbereid worden, was het weer.   Om 13u30 werden de deelnemers verwacht aan het speelterrein achter de kerk.  Ze waren met niet minder dan 25 en met 8 kinderen, 6 vrouwen, 11 mannen en 1 hond, konden we spreken van een mooi verdeelde opkomst. Door middel van loting werden de 6 ploegen verdeeld en gingen we van start met de eerste 2 ploegen. Elke ploeg trapte de plastieken bal in de richting van de hole, welke aangeduid was met een piket en oranje papier.  De ploeg die het verste van de hole verwijderd lag, mocht opnieuw trappen.  En zo gingen we verder tot beide ploegen gescoord hadden.  Terwijl deze 2 ploegen begonnen aan de 2e hole, vertrokken ploeg 3 en 4 ook.  Dit systeem zou zich later nog eens herhalen voor de ploegen 5 en 6.  Net zoals bij minigolf, begonnen we natuurlijk met de makkelijkste hole, nl. rechtdoor over een gemaaid grasveld.  Bij de 2e hole kwamen er enkele extra moeilijkheden.  Zo moesten we nu een bocht nemen, tussen 2 bomen mikken en over een gracht en prikkeldraad schoppen.  Ook dit lukte nog vrij aardig en voor zover ik weet, is er ook niemand aan de prikkeldraad blijven hangen.  Ondertussen waren we aanbeland op het 1e , recent afgereden, maïsveld.  De maïsstopsels zorgden er natuurlijk voor dat de bal enkele onverwachte capriolen maakte en niet altijd belandde waar we het verwacht hadden.  Op de 4e hole, nog steeds op het maïsveld, was er een extra moeilijkheid.  De hole was namelijk een beetje hoger geplaatst en je moest dus al iets nauwkeuriger schoppen om het doel te bereiken.  Dit ging bij de ene ploeg al wat vlotter dan bij de andere.  We vervolgden onze weg en bij parcours 5 (nog steeds op een maïsveld) was de hole in de gracht gelegd.  Nu hadden we genoeg van de maïsvelden en gingen we terug het gras opzoeken.  Het werd dan ook tijd voor het langste parcours, waarbij de bal verplicht door 2 hindernissen diende te gaan.  Opvallend was wel dat dit vrij vlot ging bij de teams.

We naderden ondertussen 15u en dus werd het tijd voor een kleine pauze.  Iedereen werd voorzien van een drankje (jenever, bier, cola of water) en een stukje cake.  Je kon hier en daar al leuke verhalen opvangen van andere teams.  Ondertussen, net na een serieuze regenbui, was de werkgroep begonnen om de laatste holes te maken.  Na een deugddoende pauze, begonnen we aan het 2e deel en dus ook aan parcours 7.  Dit was een veld, waarbij het gras nog niet gemaaid was, maar dat hield ons niet tegen om elke mooie trappen te doen, richting de verplichte hindernis en vervolgens richting de hole.  Deze hole bevond zich in een stal en hiervoor moesten we de bal via een houten plank in de hole krijgen.  Er werden diverse technieken gebruikt, maar welke de beste was, weet ik nog steeds niet.  Het 8e parcours was gelijkaardig aan het voorgaande, maar hier was het gras wel gemaaid.  Vervolgens werd het tijd om onze skills te tonen op het speelterrein.  Parcours 9 vertrok op de bovenste heuvel, waarbij de bal op de kleinste heuvel door een verplichte hindernis moest om vervolgens in de nieuw zandbak te eindigen.  Tijd voor het 10e en laatste parcours. Dit was het kortste (ongeveer 2m), maar natuurlijk wel het moeilijkste.  De bal moest via een plaat in een mand belanden.  Opnieuw werden diverse technieken gebruikt (lepelen, binnenkant voet, tippen, ...) maar hier werd wel het verschil gemaakt tussen winst en verlies.  Om de vele pogingen te compenseren, mocht iedereen nog 3 pogingen ondernemen om het puntenaantal te verminderen.  Hiervoor was in het doel een spandoek gehangen met 6 gaten, waarbij het middelste gat 5 minpunten opleverde.  Helaas is er niemand in geslaagd om door dit gat te trappen.  Er werden wel enkele treffers in de winkelhaak genoteerd.

In groep begaven we ons opnieuw naar inkom van de school en konden de winnaars bekendgemaakt worden.  En terwijl er opnieuw een regenbui was, gelukkig stonden wij overdekt, werd iedereen bedankt voor zijn/haar deelname.  De kinderen kregen allemaal een zakje chips en de winnaars (Antoine, Mario en Nancy) kregen een doosje merci-chocolade.  Terwijl er gezellig werd nagepraat bij een laatste drankje, openden de winnaars hun geschenk en kon iedereen van een stukje chocolade genieten.

Ondertussen was het reeds 17u30 als de laatsten vertrokken en kon de werkgroep een laatste maal het volledige parcours afleggen om alles op te ruimen. 

Namens de werkgroep wens ik ook nog de plaatselijke landbouwers te bedanken voor het terbeschikkingstellen van hun weilanden. 

En om te eindigen nog een quote van Christine : ‘Ik heb mij goed geamuseerd en anders zou ik toch maar in mijn zetel gelegen hebben’. 

Christophe

Foto's? Die kan je hier bekijken


terug naar de top van de pagina

GARNAALVISSEN
op zaterdag 23 september 2017

Hier kan je de foto's bekijken

terug naar de top van de pagina

WANDELING
op zondag 10 september 2017

Foto's kan je bekijken via deze link.

terug naar de top van de pagina

TUINFEEST
op zaterdag 1 juli 2017

terug naar de top van de pagina

KAJAKKEN OF KANOTOCHT OF ...
op zondag 18 juni 2017

Voor de activiteiten die we jaarlijks organiseren proberen we toch regelmatig eens iets nieuws of speciaal te vinden. Deze keer hadden we onze zinnen gezet op een kanotocht en niet zomaar een. Dankzij de huidige digitale technologieën vonden we een prachtige tocht. Een tocht op de Leie dwars door Gent langs alle historische gebouwen. Dit allemaal in een 10 persoons kano, zodat het toch voor meer mensen toegankelijk was dan met een kajak.

En toen was de dag aangebroken. De weergoden waren ons meer dan gunstig gezind. Tropische temperaturen onder een zomers zonnetje. Dit kon al niet stuk.
Klokslag 13u stond iedereen paraat aan de kerk van Heiende, voorzien van een rugzak met droge kledij en schoenen. Het carpoolen was ook snel geregeld en we vertrokken richting Bijlokekaai te Gent waar we zouden inschepen.
Het vinden van een parkeerplaats ging vlot en we waren een half uur te vroeg op de plaats van afspraak. Tot hier toe was alles goed verlopen, een droomstart voor de organisatoren. Alleen, waar zijn de kano’s? We zijn misschien wat te vroeg en ze zullen nog wel komen. Het werd stilaan 14u en nog steeds geen kano’s. Dan toch maar eens contact opnemen?

En dan verandert de droomstart in een nachtmerrie. Aan de andere kant van de lijn hoor je dan “’t is toch niet waar hé, was dat vandaag? En ik zit hier in Holland…” We zullen jullie het vervolg van het gesprek besparen, maar op dat ogenblik zakt de moed je toch in de schoenen. Daar sta je dan met 18 enthousiaste kanovaarders aan wie je moet vertellen dat het feestje niet kan doorgaan.
We waren nu in Gent, naar huis terug keren was geen optie en onmiddellijk werden de nodige alternatieven voorgesteld. Op naar de Graslei en de Korenlei. Daar zullen we ook wel een boot vinden.

De wandeling werd aangevat en uiteindelijk deden we hetzelfde traject dat we anders met de kano’s zouden gedaan hebben. Eenmaal aan de Graslei aangekomen werd er toch uitgekeken naar een terrasje want de wandeling had ons dorstig gemaakt. De zon scheen ongenadig hard, zelfs zo hard dat enkelen onder ons de schaduw moesten opzoeken.
Het was onze bedoeling om die dag een boottocht te doen en het enige haalbare alternatief was een van de vele toeristenbootjes. We hadden bijna een volledige boot voor ons alleen. In tegenstelling tot andere gidsen bracht de schipper van onze boot de geschiedenis en de verhalen van de verschillende middeleeuwse havens in Gent op een ludieke manier. Hierbij bleven zijn vrouw en zijn schoonmoeder niet gespaard. Het kostte ons in ieder geval minder inspanning dan met de kano.
Natuurlijk was het tijdsverloop van de namiddag ook volledig overhoop gehaald. Gelukkig waren er die dag in Gent Maatjesfeesten. Wij daar naartoe en iedereen kon daar ter plaatse een ijsje, maatjes of een drankje kopen terwijl een Gentse troubadour zijn liedjes op het podium ten berde bracht.

Uiteindelijk was dit toch ook niet om de rest van de middag door te brengen. We besloten om een wandeling te maken naar de Vrijdagmarkt. Daarvoor trokken we langs het bekende grafitti-straatje, waar enkele jongeren hun kunstwerk op de muur aan het spuiten waren. In dit straatje is dit volledig legaal en het wordt door de jonge artiesten gebruikt om dingen uit te proberen voor ze aan wedstrijden deelnemen.
Eenmaal op de Vrijdagmarkt aangekomen werd het toch weer tijd om ons vochtgehalte op peil te brengen. Aan de Dulle Griet (het café) werd de bierkaart met 500 bieren uitvoerig bestudeerd. Uiteindelijk kon iedereen toch zijn keuze maken. Het ging er erg gezellig aan toe en zo werd het snel tijd om onze kroegentocht af te sluiten en de laatste etappe aan te vatten richting Patershol.
Daar hadden we afgesproken in de Amadeus om ribbetjes te eten. Ter hoogte van de Dulle Griet (het bekende kanon) werden onze blikken (die van de mannen dus) afgeleid door een paar jonge dames die in de Lange Munt wat foto’s aan het nemen waren. Daarbij lieten ze nog maar weinig aan de verbeelding over. De dames in onze groep brachten ons echter snel terug op het rechte pad. Onderweg werden er al wat grapjes gemaakt dat er een papiertje op de deur zou hangen “Gesloten wegens familiale omstandigheden”. Toen we het straatje insloegen zagen we op het bord aan de ingang een papiertje hangen… Oef het was niet wat we dachten en we konden dankzij het mooie weer buiten de ribbetjes verorberen en doorspoelen met de nodige wijn.

Na een wandeling naar de auto’s, die nog aan de Bijlokekaai geparkeerd stonden, keerden we terug naar huis. Iedereen leek tevreden, maar ik denk toch dat heel wat mensen eigenlijk voor de kanotocht hadden ingeschreven. Jammer, maar er zijn nu eenmaal zaken die we zelf niet onder controle hebben.

Foto's? Die vind je hier

terug naar de top van de pagina

HEIENDE LEEFT ... KUBBTORNOOI
op maandag 5 juni 2017

Onze werkgroep en de wijkmeestersploeg had er voor gekozen om na de twee succesvolle edities  van het  kubbtornooi  hieraan een vervolg te breien. Er werd gestreefd om max. 20 ploegen te laten strijden voor de “Heiendse Eer & Glorie”, het werd een ploeg minder.
Alles werd in gereedheid gebracht in de voormiddag door de voltallige bestuursploeg van onze KWB-afdeling. De terreinen werden aangelegd, de tenten werden geplaatst, tafels en stoelen vonden hun onderdak, de drank- en eettent werd gezet. Het was enkel nog wachten of de zon ook in de namiddag van de partij zou zijn.

Toen rond 13.15 uur de eerste van 19 deelnemende ploegen aankwamen, was het duidelijk dat de spelnamiddag een voltreffer zou worden. Ook de mensen van de verkoop van drank –en eetbonnetjes hadden hun handen vol. Iets na half twee konden de verschillende poules van start gaan.
Eens de ploegen aan de slag waren, maakte de lokale persfotograaf er gebruik van om iedere ploeg op de gevoelige lens vast te leggen. Uiteindelijk ontsnapte iemand aan het zichtveld van de fotograaf.
Ondertussen werd er vanuit de catering voorzien dat de bezoekers naast een drankje ook een BBQ-broodje en/of pannenkoeken met diverse smaken te nuttigen. Zelfs een ijsje ontbrak niet.

In een sportieve sfeer werkte de ploegen hun parcours af en naar het einde van namiddag toe. In de finale vonden we de winnaars van vorig jaar terug, nl; de Voetbalwijk en zij namen op tegen “C-team Prehistorie”. In een gelijk opgaande finale waarbij er 3 games dienden gespeeld te worden, trok de Voetbalwijk aan het langste eind en won het derde Kubb tornooi . Namens de organisatie werden er voor beide ploegen een beker van de Stad Lokeren overhandigd en kregen zij ook nog een mandje streekbieren, zo ook voor de derde ploeg.

Het was ondertussen na 19 uur geworden en eens de laatsten de ravotterrein “De Mutten” hadden verlaten, ging de wijkmeestersploeg over tot terug opbergen van het materiaal. Er had weer een geslaagde activiteit plaatsgevonden en we keerden allen huiswaarts.

Bedankt aan alle deelnemers en supporters.

Jo VH.

Foto's vind je hier

terug naar de top van de pagina

BEDEVAART MET DE FIETS NAAR GAVERLAND
op zondag 7 mei 2017

Klik hier voor de foto's

terug naar de top van de pagina

WORKSHOP 'COCKTAILS MAKEN'
op vrijdag 21 april 2017

Wanneer de eerste zonnestralen van het jaar door de winterse wolken prikken, verschijnen de eerste met munt gevulde mojito’s op de kleine tafeltjes van de Belgische terrassen. De lente is ingezet en zo ook het verlangen naar heerlijke zomerse cocktails… Met de opkomst van de Gin-Tonic-rage is het drankverbruik bij ons significant gewijzigd. We schuiven met plezier onze Belgische bieren, Franse wijnen en Spaanse sangria’s aan de kant voor een nieuwe en grotere uitdaging: we willen de wereld van cocktails verkennen… En wie kan ons daar nu beter bij assisteren dan Sam? Onze evening bartender die met zijn Antwerpse tongval onze gids wil zijn in deze wonderlijke en exotische wereld van cocktails.

Een zoet begin
Twintig nerveuze KWB-bartenders-in-wording begeven zich voor de eerste keer aan de tafels die gedekt zijn met verschillende elegante glazen, gedraaide cocktaillepels en grote shakers. Daarnaast eisen vele flesjes met bijzondere etiketten onze aandacht op. Een boeiend begin! En het Engels? Dan is dat ‘very interesting’!

Sam verwelkomt ons direct met een hilarische anekdote: blijkbaar kunnen Spanjaarden de ‘V’ niet goed uitspreken, dus is ons boeiend begin in het Spaanse Engels eerder: ‘Berry Interesting’! En laat dat nu toch net niet de naam van onze eerste cocktail zijn zeker? Een cocktail die het resultaat is van een zoektocht naar een drankje dat iedereen lust. Een combinatie van Tanqueray gin met frambozen wordt in balans gebracht met vers limoensap en wat suikersiroop.

Terwijl we ons verheerlijken aan de eerste cocktail, smelten onze nerveuze blikken als sneeuw voor de zon. De mondhoeken worden voor deze zomerse cocktail met plezier een eerste keer naar omhoog geheven!

The perfect Gee-and-Tee?
Ik haalde het al eerder aan, al 4 jaar heeft de Gin-Tonic-rage onze drinkcultuur significant gewijzigd. Maar de perfecte Gin & Tonic die hebben velen nog nooit gedronken. Dankzij de drie tips van onze evening bartender kwam daar voor ons snel verandering in…

Vergeet die grote wijnglazen met een ijsblokje of vier, wat je echt nodig hebt is een goed stevig glas dat volledig gevuld is met ijsblokken. Hoe meer ijs, hoe minder de ijsblokken smelten, hoe langer je kan genieten van die heerlijke Gin & Tonic… logisch! Niet?
De verhoudingen tussen de gin en de tonic? Die mogen van Sam iets strakker dan 5cl bij een heel flesje Fever Tree! Hij verzekert ons dat de verhouding gin op tonic van 1 op 2 of 1 op 3 al méér dan voldoende is voor deze heerlijke cocktail.
De laatste tip is meesterlijk in zijn eenvoud : hou die rozenbladeren en peperbollen maar even op afstand, kijk naar de ingrediënten van je gin en ga op basis daarvan je garnering kiezen. Wij kiezen voor een schijfje gedroogde appelsien bij een Martin Millers Gin… een verfrissend alternatief!

Het volume in de zaal gaat naar omhoog en ook de tweede cocktail wordt met een groot enthousiasme en instemmend gelach onthaald. KWB-bartender zijn? dat lijkt ons wel een goed idee!

Tequila? Ai Caramba!
Zout, Tequila en citroen.
Meer heb je niet nodig om er een zware avond van te maken. Die ene herinnering aan die ene beruchte Tequila-kater doet echter velen van ons terugdeinzen als we het recept van de derde cocktail door Sam uitgelegd krijgen! Maar als de kenner zegt dat we niet bang moeten zijn? Ai Caramba, dan zullen wij met veel plezier de uitdaging aangaan natuurlijk!

We vullen geoorde confituurpotjes met ijs, ananassap, pompelmoessiroop en limoensap. We plaatsen onze cocktaillepel in het glas, leggen ons hand erop en gaan aan het ‘churnen’. een veredelde term voor iets tussen zacht roeren en hard shaken met je cocktaillepel. Het oorverdovende geluid van het ‘churnen’ wordt vervangen door het sprankelende geluid van vloeiend gemberbier. Een mysterieus ingrediënt dat smaakt naar gember en voor vele veraste en geïntrigeerde blikken zorgt in de zaa… excuseer… bar.  Het resultaat is een verfrissende exotische cocktail. Hier waren we voor gekomen!

De sfeer zit er dik in want de confituurpotjes worden met veel gemak geleegd, de dames krijgen een lichte blos op de wangen en de heren slaan vriendschappelijk hun armen over elkaars schouders!

un espresso, per favore
Niemand minder dan Naomi Campbell, het Britse topmodel van Jamaicaanse afkomst, bestelde voor het eerst onze laatste cocktail, de Espresso Martini, met de woorden “Something that first wakes me up and then f**ks me up”. Een gewaagde combinatie van koude Espresso en straffe Wodka… een gedurfde combinatie die we naar hartenlust met onze met ijs gevulde shakers mochten door elkaar schudden. Ondanks de waarschuwing van Sam sneuvelde één van onze enthousiast KWB-bartenders in zijn opzet door de inhoud van zijn shaker rijkelijk over de vloer te serveren. Maar geen nood, enkele seconden later kon ook hij al snel genieten van deze heerlijke cocktail met een gewaagde schuimlaag waar drie koffieboontjes op konden rusten als garnering.

Met een warme gloed op de wangen wuiven we Sam uit voor zijn terugkeer naar het Antwerpse. We genieten nog even na aan de bar en bespreken nogmaals uitgebreid hoe we onze volgende zomeravonden zullen doorbrengen met een van die heerlijke cocktails die we net hebben leren maken. Terwijl ik op mijn stalen ros de nacht in duik, speelt de hymne van niemand minder dan James Bond in mijn hoofd… De volgende cocktail zegt u? Die wil ik shaken… not stirred!

Foto's van deze avond vind je hier

terug naar de top van de pagina

DAGUITSTAP NAAR KORTRIJK
op zondag 9 april 2017

Bij KWB zetten we graag eens een stapje in de wereld.  Heel wat steden en dorpen, dichtbij of iets verder weg, werden reeds verkend, maar Kortrijk was tot dusver nog een blinde vlek op onze kaart.
Dus besloot de werkgroep 'daguitstap' de steven naar die richting te wenden.  Maar omdat per boot wat lang zou duren, en de trein tegenwoordig ook niet meer garant staat voor stiptheid, maar vooral omwille van budgettaire redenen werd een verplaatsing met eigen wagen (carpooling) uitgewerkt.  Een aangename beleving voor een bodemprijs, wáár voor uw KWB-geld, dat is al vele jaren ons handelsmerk. 

Het werd dus zwoegen om alles binnen een democratische 30 euro krijgen, maar het is ons uiteindelijk gelukt, mede dankzij de al even democratische inspraak van onze wijkmeesters.
Uiteindelijk gingen 19 personen in op ons aanbod.  Anders dan (veel) vroeger is de concurrentie niet mals op zo'n lentedag midden in het paasverlof, met Parijs-Roubaix vanuit de luie zetel enz...  Maar dat lieten we niet aan ons hart komen: gepakt met ons middagproviand, een stralende zon, goed humeur, lichte kledij en zonnebril vertrokken we om 11u richting Kortrijk.

Daar aangekomen, stalden we de wagens in de ondergrondse parking Houtmarkt.  Ge moet daar wel een bankkaart voor op zak hebben (en niet in de koffer Yves), anders geraakt ge daar gewoon niet binnen.
Om 12u werden we in het begijnhof in het Huis van de Grootjuffer verwacht, waar we onze picknick mochten nuttigen bij het degusteren van een lokale koffie of andere aangekochte drank.  Ook daarop heeft de werkgroep wat zweet gelaten, want waar geraakt ge nog binnen met een groep met uw eigen knapzak?  Daarvoor kunt ge niet beter zijn dan in een begijnhof dus, het was er knus en rustig zitten op het binnenkoertje tussen de witgekalkte muren.  Op deze plek van onthaasting was ook tijd om alles nog eens na te spoelen, want pas om 13u30 hadden we onze volgende afspraak: een Vizit-gids wachtte ons op bij de dienst Toerisme.

Deze organisatie, ontstaan in Gent, staat garant voor een alternatieve ontdekking van de stad: zijn geschiedenis, zijn verhalen, zijn smaken, zijn amusement...

Ook deze keer werd het een combinatie van beknopte historische weetjes, al dan niet met een kwinkslag, een blindproeverij, een spelletje.  Dit alles dus zonder veel kilometers af te malen, gewoon op en rond het begijnhof, de markt, de Leie.  Er was ook een licht competitief element, vier groepen namen het tegen elkaar op in hogervermelde onderdelen.
Om 16u45 viel het verdict en kon de naturaprijs uitgereikt worden.  Bij KWB zijn we ongeveer allemaal even slim, kennen we alle alcoholpercentages van bier, maar is de één al wat handiger dan de andere.  En dus mocht het team van Tjen trakteren met hun pakketje muilentrekkers en ander snoepgoed.  Proficiat!  Dit alles in het wat hallucinante decor van een totaal uitgeleefde en vervallen villa, horecazaak Villa Pand.A.  Het grasmachine stond nog in de tuin zoals het daar wellicht jaren terug werd achtergelaten.  De staat van het gazon laat zich dan ook raden, neen het was géén groen biljartlaken, maar ook het terras en de binnenruimte deden op zijn zachtst gezegd nogal gedemodeerd - of was het gedemonteerd - aan.   "Make it a Vizit" zou ik zeggen, want binnenkort verhuist de horecazaak er en gaat dit curiosium ofwel tegen de vlakte, of wacht het een peperdure restauratie.  Enkel de recente plastiek afvoerbuizen konden nog gerecupereerd worden aldus kenner Antoine.

Na een laatste spelletje  - waar is die gids gebleven? - en nog wat nakeuvelen was het dan tijd om - nog steeds onder een warme lentezon - terug te keren naar de Markt, waar we om 18.00u een afspraak hadden in Beau-M voor het - ting! - avondmaal.  Eerst werd ons     - ting! - een garnaalkroket als voorgerecht geserveerd, wat later gevolgd door een lekkere    - ting! - steak, naar keuze gebakken, met frietjes en keuze uit 3 sauzen.

Voilà, zij die erbij waren hebben weer iets unieks beleefd om 'Samen Verder' mee te gaan, ik zou zeggen voor een volgende keer: beste leden, sluit jullie gerust aan, want met KWB kom je op unieke plaatsen, beleef je unieke momenten, en zal je later met heel veel plezier hieraan terugdenken.  Waar voor uw geld, zoals ik al zei.

 Zij die er bij waren zijn onze beste ambassadeurs, "bedankt van compagnie"!

Geert

Foto's van de daguitstap? Klik hier


BEDRIJFSBEZOEK BROUWERIJ DILEWYNS
op zaterdag 25 maart 2017

Onder een mooi lentezonnetje vertrokken we met een klein maar gezellig groepje vanop het kerkplein richting brouwerij Dilewyns in Dendermonde waar het Vicaris bier wordt gebrouwen. We waren nog wat te vroeg ter plaatse, maar na een tiental minuutjes wachten kwam de eigenaar/gids toe en kon het bezoek beginnen. Eerst kregen we een gedetailleerde uitleg over de ingrediënten welke nodig zijn om de lekkere Vicaris-bieren te brouwen, daarna volgde de uitleg over de brouwinstallatie, de verschillende stappen die het brouwproces doorloopt en een uitleg over de bottelmachine en de etikettenplakker. Aansluitend liepen we nog door de warmtekamers en het magazijn, waar de bieren nog een aantal maanden blijven staan om verder te rijpen.

En dan volgde natuurlijk het belangrijkste van de middag: het proeven van de bieren! Vergezeld van wat kaas en broed kon iedereen de verschillende bieren proeven, Mhmm lekker! Bovendien kregen we ook nog een lekkere hesp en een bierpraline om te proeven.

Tijdens de proefsessie vertelde de eigenaar aan de hand van wat anekdotes over het ontstaan van de brouwerij (hij was vroeger een tandheelkundige maar had van jongs af aan de brouwmicrobe in zijn bloed), de keuze om het bier Vicaris te noemen (Vic verwijst naar zijn naam en caris verwijst naar zijn vroegere beroep als tandarts)  en de toekomstplannen van de brouwerij.

Diegenen die wilden, konden als afsluiter nog een voorraadje bier/hesp/pralines aankopen, waarna iedereen met een tevreden en voldaan gevoel terug naar huis vertrok.

Voor de geïnteresseerden geef ik hieronder nog een korte uitleg over de 5 bieren die in brouwerij Dilewyns worden gebrouwen:

-          Vicaris Tripel – 8,5%: dit is een elegant uitgebalanceerd zacht bier met een fruitige toets. Door de subtiele bitterheid wordt het bier als zeer toegankelijk ervaren door iedere bierliefhebber. Vicaris Tripel was het eerste bier van Brouwerij Dilewyns en vormt tevens de basis voor de andere Vicarisbieren.

-          Vicaris Generaal – 8,5%: Dit is een roodbruin bier met een mooi getinte schuimkraag. Deze Generaal met smaakevolutie is een bier voor de geoefende bierliefhebbers die houden van een stevig bier. De Generaal is een karaktervol bier door het gebruik van verschillende hopsoorten en gebrande mouten.

-          Vicaris Tripel/Gueuze – 7%: Dit is een complexe en unieke combinatie van Vicaris Tripel en Gueuze. De fruitige en zachte eigenschappen zijn afkomstig van de Vicaris Trippel. De frisse lichtzurigheid krijgt het bier mee van de gueuze. Dit bier is enkel verkrijgbaar in de zomer.

-          Vicaris Winter – 10%: Dit is een donkerbruin bier met een breed smaakpalet. Het winterbier is het enige Vicarisbier met naast hop ook andere kruiden. Deze extra kruiden zorgen voor het warme gevoel tijdens koude en gezellige winteravonden. Dit bier is enkel verkrijgbaar in de winter.

-          Vicaris Quinto – 5%: Quinto of “vijfde” in het italiaans verwijst naar het vijfde Vicarisbier, het alcoholpercentage en de brouwinstallatie die van Italiaanse afkomst is. Het is een goudblond, subtiel gehopt bier, gebaseerd op het recept van de Vicaris Tripel. Het bier bevat een verrassend rijk aroma en volmondige smaak voor slechts 5% alcohol.

Uw (lichtbenevelde) verslaggever
Raf

Foto's van dit bedrijfsbezoek? Klik hier

terug naar de top van de pagina

't webmasterTjen