Laurus nobilis: onderhoud - winterperiode
   Wil je als trotse eigenaar van één of meerdere laurierplanten toch jaar na jaar kunnen genieten van het specifieke aroma of van de typische vorm waarin je de plant hebt aangeschaft, dan zullen een aantal noodzakelijke onderhoudswerkjes zeker niet mogen ontbreken. Daarbij kunnen onderstaande tips zeker van pas komen.


Behoudens uitzondelijke omstandigheden, waarbij de laurierplant in volle grond en in beschutte of ommuurde tuinen buiten kan overwinterd worden, breng je de laurier vanaf half oktober naar een overwinteringsplaats.

De beste condities voor overwintering tot ca. eind april, halfweg mei worden bekomen in een vorstvrij gehouden serre, waar de laurierplant samen met andere terras- en balkonplanten zijn rustperiode kan doormaken. Toch kan de laurier ook in een veranda of een donkerder standplaats de winter doorbrengen. Houd dan wel rekening met een aangepaste watergift , zeker bij lichtarme omstandigheden. Zorg in elk geval voor een vorstvrije ruimte maar wel zo koel mogelijk.

Voor de liefhebber staan er toch enkele activiteiten op het programma.

1)WATERGEVEN:

Tijdens de winter wordt zo weinig mogelijk water gegeven, waarbij er wel wordt voor gezorgd dat de potkluit niet uitdroogt. Geef de plant best licht verwarmd water (min. 8°C) tijdens een zonnige periode. Indien geen vorstgevaar, kan de ruimte best gelucht worden waardoor aantasting van schimmels en insecten wordt vermeden.

2)VERPOTTEN:

Indien de wortelkluit volledig de pot doorgroeit, indien de plant te wijd buiten de pot is gegroeid (piramidevorm) of indien de plant te wankel op voet begint te komen (laurier op stam), dan is de winterperiode een geschikt tijdstip om de plant van een ruimere pot te voorzien. Aangezien de laurierplant in de winter door de lagere temperaturen gecombineerd met de geringe natuurlijke lichthoeveelheden weinig blad- en wortelgroei vertoont, kan best worden verpot na nieuwjaar, daar het risico voor een te natte potkluit anders te groot is.

De pot kiest men 4 à 5 cm ruimer.

Gebruik hiervoor best een pot met mogelijkheden tot drainage (dus met gaten onderin), die bovendien verwijdt naar boven toe (geeft de minste problemen bij de volgende verpottingen).

Zo krijgt de laurierplant in zijn prille jeugd best om de twee jaar een nieuwe pot, op oudere leeftijd (vanaf 25 à 30 cm pot) om de drie à vier jaar. 

'T VERPOTTEN ZELF:

1 Men zorgt ervoor alles bij de hand te hebben, want niets is vervelender dan met vuile handen nog iets te moeten zoeken. 

2 U maakt dat eerst de ruimere pot klaar staat met onderaan reeds grond, en als U dit wenst kunt U eventueel potscherven of argexkorrels op de bodem leggen onder de grond. 

3 De plant in het midden van de pot plaatsen, en rondom aanvullen met potgrond.

4 Opdat de plant stevig zou staan wordt er vaak gebruik gemaakt van een, aanstamphoutje (stukje borstelsteel). Terug aanvullen en goed aandrukken met de hand. 

5 Zeker niet vergeten om te zorgen voor een gietrand, wat wil zeggen dat de pot niet tot boven mag gevuld zijn. Op deze manier kan men de laurier in de zomer voldoende water geven. Wat te doen met die grote zware potten? Als de wortelkluit boven de pot uitsteekt is het de hoogste tijd om voor verse grond te zorgen. Is er geen grotere pot beschikbaar maak dan de wortels onderaan de pot los en verwijder ze gedeeltelijk. Voorzie de pot van verse grond en pot opnieuw in.

Het is zeer gevaarlijk om bovenaan wortels te verwijderen!!!

3)SUBSTRAAT:

Bij de verpotting is de keuze van de potgrond van zeer groot belang. Kies daarom voor kwaliteits potgrond. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van een vrij 'zware' potgrond die is voorzien van klei, waardoor de watergift in de groeiperiode wordt vereenvoudigd . Zorg er wel voor dat de plant nooit met een te natte voet staat, want dan ontstaan er schimmelproblemen op de wortels. Dergelijke problemen kunnen worden vermeden door het aanbrengen van potscherven of argexkorrels onderin de pot (ca 3 tot 5 cm laagdikte).

4)BEMESTING:

Tijdens de winterperiode wordt de plant niet gevoed. De lichte voorraadbemesting reeds aanwezig in de potgrond is voldoende om de plant de nieuwe groeiperiode te laten ingaan ; voeg dus zelf geen bemesting toe bij het verpotten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

5)WINTERSNOEI:

De laurierplant heeft gedurende de voorbije zomerperiode behoorlijk wat nieuwe scheuten en twijgjes gevormd, waardoor je plant er qua vorm en gevuldheid er toch wat anders uitziet dan gewenst. Met een scherpe en goed snijdende snoeischaar kan de liefhebber toch opnieuw de gewenste vorm bekomen, rekening houdend met enkele regeltjes :

Bij een piramidevorm begin je best met het terugknippen van de topscheut. Bovenaan de plant kies je de best geplaatste en ontwikkelde scheut : die knip je in tot ca 10 à 15 cm. Zorg ervoor dat het bovenste oog is gericht naar de middenas van de plant.

Daarna kunnen de zijscheuten worden teruggesnoeid. Hierbij wordt de strakke piramidevorm bekomen : alle twijgjes en scheuten die buiten de kegel reiken worden teruggeknipt tot op 2 à 4 blaadjes. Vermijd zoveel mogelijk dat in de bladeren wordt geknipt. Gebruik bij het snoeien gerust een lat of plank om een rechte piramide te bekomen.

Bij het snoeien van struiken, zuilvormen of bollen op stam gelden dezelfde regels als bij het vormen van een piramide; enkel moet geen rekening worden gehouden met het kiezen van een topscheut. De scheuten worden ingesnoeid tot de omtrek van de gewenste bol of zuilvorm. Ook hier insnoeien tot op enkele bladeren.

Houd bij het snoeien steeds rekening met de groeikracht van de gesnoeide plant: de onderkant van de piramide, bol , struik of zuil herstelt zich minder vlug dan bovenin.

Wil je echter een goed gevulde plant bekomen of behouden, dan snoei je best over de totale oppervlakte van de plant, waarbij je dus onderin voorzichtiger tewerk gaat en minder diep terugknipt.

 
Historiek
 
  Soorten  
  Symboliek  
  Gebruik  
  Onderhoud  
    Inleiding  
    Zomer
 
    Winter  
    Reacties  
  Foto’s liefhebbers  
   
 
 
 
   
 
 
   

Sierplantenkwekerij
Geert en Ingrid Devriese-Luyssen
Schewegestraat 6
8750 Wingene - België


Tel 00 32 (0)51/655430

Email:
Website: http://www.laurusinfo.com /
http://www.sierplant.be

 

 

 
 
© Copyright 1997-2007 Sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen. All rights reserved.