Vitruvium
Leef lang en gezond
   Over voeding en gezondheid www.leeflang.be   
Slanke dame
Aanbiedingen Documentatie Wedstrijd Goldshield Elite Koppelingen Lidmaatschap
     Bericht                   Zoeken                 Site map                Translation from Dutch

Algemeen

  Omhoog
  MacronutriŽnten
  Vitaminen
  Mineralen
  Spoorelementen
  Enzymen
  Aandoeningen
  Supplementen
  Afslanken
 

Enzymen

Rol

Enzymen fungeren als katalysatoren, dat wil zeggen als stoffen die ervoor zorgen dat zich scheikundige reacties voltrekken die anders niet, of in het beste geval veel te traag zouden plaatsvinden. Dit impliceert dat de voedingsstoffen niet worden afgebroken als er niet genoeg enzymen zijn om de reactie te drijven, en dus nutteloos zijn.

Enzymen zijn complexe eiwitten. Sommige bevatten metalen, terwijl anderen hun functie vervullen in samenwerking met vitamine B, die dan als co-enzymen optreden. De enzymen worden in de chemische reacties zelf niet gewijzigd.

De enzymatische splitsing van voedsel begint in de mond. Speeksel bevat ptyaline, een zetmeelomzettend enzym dat op voedsel inwerkt terwijl we het kauwen. De maag scheidt pepsine af, een enzym dat eiwitten afbreekt. De darmen, een basisch milieu, bevatten nog een hele reeks enzymen.

Belang

Elk specifiek enzym werkt slechts op één specifieke stof in en de stofwisseling is uiterst complex en delicaat. Het ontbreken van zelfs maar één enzyme kan de keten van biochemische reacties verbreken, en allergieën, voedseltekorten en andere ziekten veroorzaken.

Volgende enzymen zijn onontbeerlijk :

  • Protease voor de afbraak van eiwitten
  • Lipase voor de afbraak van vetten
  • Carbohydrase voor suikers en zetmeel

Met de ouderdom neemt de afscheiding van enzymen af. Tekorten aan spijsververteringsenzymen kunnen de oorzaak vormen van bekende ouderdomsverschijnselen zoals indigestie, een slechte opname van voedingsstoffen, vergiftiging en allergieën voor bijproducten van slecht verteerd voedsel, hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde weerstand tegen ziekten. Sterker nog, enzymen zouden wel eens een sleutelfactor kunnen zijn in het voorkomen van ziekten en het verlengen van de levensduur. Het gebruik van enzymesupplementen is dan ook vanaf middelbare leeftijd zeer wenselijk. Ze worden gewoonlijk na de maaltijd genomen.

Vers, rauw voedsel

Enzymen komen overvloedig voor in verse, onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen. Ze worden makkelijk vernietigd op een temperatuur boven de 49°C en zijn gevoelig voor andere bewerkingen. Schillen, koken pasteurisatie, raffinage, conservering, roken, grillen, frituren en bakken vernietigen grotendeels de enzymen in voedsel.

Voldoende verse onbewerkte voedingsproducten kunnen de gezondheid herstellen bij zwakke, ongezonde mensen die zich jarenlang met junkfood in leven hebben gehouden. De overschakeling dient echter geleidelijk te gebeuren. Na een leven van gewenning aan behandelde voedingsmid-delen is het moeilijk om over te stappen op een voeding die uitsluitend uit rauwe producten bestaat. In de regel bewerken en koken we ons voedsel overmatig. Gekookt voedsel belast ook het immuunsysteem extra. Dit wordt vermeden door eerst rauwe groenten te eten.

Kijk hier voor een methode om evenwicht te bereiken in uw persoonlijke voeding.

Aanbiedingen

Kijk even hier en

kies uw producten

Klik hier

 
 
Vorige   Volgende