Vitruvium
Leef lang en gezond
   Over voeding en gezondheid www.leeflang.be   
Slanke dame
Aanbiedingen Documentatie Wedstrijd Goldshield Elite Koppelingen Lidmaatschap
     Bericht                   Zoeken                 Site map                Translation from Dutch

Kruiden

  Omhoog
  Aloë vera
  Artisjok
  Cat's claw
  Engelwortel
  Echinacea
  Gember
  Ginkgo
  Ginseng
  Gotu kola
  Kava-kava
  Kelp
  Sint-janskruid
  Valeriaan
  Veenbes
  Wilde yam
  Zaagbladpalm
 

Algemeen

Een ware schatkamer

De natuur voorziet in een overvloed aan geneeskrachtige bronnen : wortels, knollen, bollen, bladeren, bessen, vruchten,bloemblaadjes, scheuten en schors. De oude kruidkundigen geloofden dat alle planten voor het nut van de mens bedoeld waren. Men geloofde dat ieder geneeskrachtig kruid kon gebruikt worden bij de behandeling van meerdere aandoeningen. Gedacht werd dat ieder kruid van invloed was op meerdere organen en de algemene gesteldheid verbeterde. De vorm, kleur en habitat gaven aanwijzingen omtrent het gebruik van de plant. Kruiden werden en worden ook gebruikt als specerijen. Veel specerijen hebben een antioxidante werking.
Met de opkomst van de organische scheikunde in de negentiende eeuw begon men planten wetenschappelijk te bestuderen. Men kon zo de werkzame bestanddelen isoleren en er medicijnen mee vervaardigen. Daaruit is de moderne farmacologie ontstaan. De volgende stap was het ontstaan van synthetische geneesmiddelen. Sommigen daarvan hebben kwalijke bijwerkingen.
De tweede helft van de twintigste eeuw bracht dan een heropleving van de kruidengeneeskunde. We realiseren ons nu dat planten veiliger aan onze gezondheid kunnen bijdragen dan synthetische geneesmiddelen.

Werkzame bestanddelen

De meest voorkomende werkzame bestanddelen in planten zijn de alkaloïden, die uiteenlopende toxische effecten op mens en dier hebben. Dit zijn complexe verbindingen, die stikstof bevatten en basisch reageren. Functioneel kunnen we ze onderverdelen in stimulerende middelen, hallucinogenen, sedativa en pijnstillers. Ze zijn moeilijk kunstmatig te synthetiseren. Voorbeelden zijn theofylline in thee, cafeïne in koffie, theobromine in cacao en nicotine in tabak. De meeste narcotica zijn uit enkele basisalkoloïden opgebouwd.

De glycosiden zijn verbindingen van glucose met andere stoffen. Deze worden gebruikt voor het behandelen van congestief hartfalen. Laetrile, gewonnen uit abrikozenpitten, zou een mogelijke remedie tegen kanker kunnen zijn. Sommige glycosiden schuimen in water en zijn uiterst giftig. Ze worden saponienen of zeepachtigen genoemd. Ze kunnen wel effectief zijn als slijmoplossende middelen.

Etherische oliën zijn de vluchtige en aromatische verbindingen die planten hun geur verlenen. Ze worden al sinds de oudheid als parfums en voedingsadditieven gebruikt. Enkele belangrijke bronnen hiervoor zijn citronelgras, citrusschillen, engelwortel, gardenia, hibiscus, roos, vanille en viooltje. Velen hebben een stimulerende werking. Aromatische bitters, zoals die onder andere in duizendblad, kamille en pepermunt voorkomen, stimuleren de eetlust. Kamferolie stimuleert het hart en verhoogt de bloeddruk. Olie van anijs, karwij en pepermunt stimuleert de maag- en galsecretie, verlicht spijsverteringsstoornissen en verbetert de eetlust.

De steroïden worden zeer veel gebruikt in medicijnen. De uit planten gewonnen saponienglycosiden kunnen in steroïden omgezet worden. Een van die sapogeninen, diosgenine, zit in grote concentraties in de wortelstok van wilde yam. Diosgenine is een handige voorloper van oestrogeen en progesteron, de essentiële bestanddelen van de anticonceptiepil. Wilde yam is nu de hoofdbron van oestrogenen.

Tanninen bezitten het vermogen om zachte weefsels en bloedvaten te laten samentrekken, waarmee de bloedstroom en uitscheidingen kunnen worden gecontroleerd. Ze worden gebruikt voor de behandeling van diarree, darmstuipen en maagzweren. Ze stelpen bloedingen wanneer uitwendig toegepast. Theeblaadjes zijn een rijke bron van tannine.

Planten zoals vlozaad en smeerwortel bevatten slijmstoffen. Ze zijn polysaccharideachtig en worden vernietigd door verhitting. Opgelost in water vormt zich een kleverige gel, die slijmvliezen kalmeert en geneest. Ze zijn ook mild laxerend.

Veel kruiden zijn rijk aan bitterstoffen, die de eetlust stimuleren en de spijsverteringsstoornissen helpen verlichten. Hop bevat lupuline, dat aan bier zijn bittere smaak geeft.

Veel planten bevatten ook organische zuren, die bacteriën vernietigen en de uitscheiding stimuleren - citrusvruchten bevatten citroenzuur, appels appelzuur, bladgroenten oxaalzuur en rijp fruit wijnsteenzuur.

Kijk hier voor een methode om evenwicht te bereiken in uw persoonlijke voeding.

Aanbiedingen

Kijk even hier en

kies uw producten

Klik hier

 
 
Vorige   Volgende