Inleiding
Chroom is een essentiële micronutriënt, die door raffinage
uit veel produkten als suiker en meel grotendeels is verwijderd.
Rol
- Glucose-stofwisseling : bevordert insuline-functie in
de vorm van glucose-tolerantiefactor (GTF)
- Synthese van vetzuren
en cholesterol
Normaal
gesproken produceert een gezond lichaam zijn eigen GTF
uit chroom, niacine
en bepaalde aminozuren. Er zijn zeer veel mensen met
een verminderd vermogen tot het synthetiseren van GTF.
Zij zouden hun voeding moeten aanvullen met GTF
in plaats van met gewoon chroom.
Baten
aanvulling voedsel met GTF
- Toegenomen energie
- Verbeterde geestelijke functies
- Een betere glycogeenopslag
- Afgenomen bloedvetten
- Toegenomen immuniteit
De
belangrijkste oorzaken van een chroomgebrek
zijn het bovenmatige gebruik van geraffineerde suiker-
en meelproducten en uitgeputte landbouwgrond. Het
tekort vergroot met het klimmen der jaren. Tegen het bereiken
van middelbare leeftijd is het tekort ernstig genoeg
geworden om om ouderdomsdiabetes, hypoglycemie
of hartaanvallen te veroorzaken. Daar komt dan nog
bij dat met de leeftijd de opname van het chroom afneemt.
Om opgenomen te worden in de cellen heeft chroom een chelator
nodig, en in veel supplementen wordt daarvoor picolinezuur
gebruikt.
Ook afslanken
is mogelijk met dat supplement, zonder bijkomende lichaamsbeweging,
maar dan liefst in combinatie met een vetafdrijver.
Kijk ook in de rechterkolom onder "Afslanken".
Het
afslanken gebeurt door twee effecten :
- Opvoeren snelheid vetverbranding
- Vergemakkelijken dat tryptofaan de cellen bereikt
Tryptofaan
vergroot de produktie van serotonine, een kalmerende
neurotransmitter, die door het eetlustcontrolecentrum wordt
gebruikt voor het sturen van een boodschap van verzadiging.
Dan hebben we een aangenaam gevoel voldoende gevoed te zijn.
Gunstige
effecten
- Neemt deel aan de suikerstofwisseling
- Reguleert de bloedsuikerspiegel
- Voorkomt ouderdomsdiabetes en hypoglycemie
- Kan aderverkalking ongedaan helpen maken
- Helpt bloeddruk te verlagen
- Wordt gebruikt om af te vallen
Gebreksverschijnselen
- Oververmoeidheid
- Langzame groei
- Zwaarlijvigheid
- Verhoogde bloeddruk
- Hoge cholesterolspiegel
- Geremde glucosestofwisseling
Beste
natuurlijke bronnen
- Biergist
- Melasse
- Rauwe tarwekiemen
- Rijstzemelen
- Vlees
- Schelpdieren
Dagelijkse
dosering
Volwassenen : 50-200 µg. Kinderen : 20-80 µg. Zwangere vrouwen
1500 µg.
Mensen
ouder dan 40 jaar zouden er voor hun gezondheid goed aan doen
supplementen te nemen, om te voorzien in de ontbrekende elementen
in hun voeding.
Kijk
hier voor een methode om evenwicht te bereiken in uw persoonlijke
voeding.
|