Inleiding
Vitaminen zijn zogeheten micronutriënten, die slechts
in kleine en wisselende hoeveelheden voorkomen in alle natuurlijke
plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen. Van ongeveer twintig
vitaminen is bekend dat ze vitaal zijn voor de
menselijke voeding. Ze werken samen en completeren elkaar
in het bewaren van een goede gezondheid. In de meeste vitaminen
moet voorzien worden door ons dagelijks voedsel. Vitaminen
leveren geen energie, en ze dragen dus niet bij aan
de gewichtstoename. Ze maken wel de biologische processen
mogelijk als bestanddelen van enzymen.
Functies van vitaminen
- Maken van bloed, huid en bot
- Ontgiften van het lichaam
- Laten vrijkomen van energie
- Mogelijk maken van de voortplanting
- Bevorderen van een lang leven
Hoewel we allemaal dezelfde vitaminen en mineralen nodig hebben,
verschillen de individuele behoeften al naar gelang
van :
- Geslacht
- Leeftijd
- Bezigheden
- Levenswijze
- Stofwisselingssnelheid
De
individuele behoefte verschilt zeer van persoon tot persoon.
Er werd nog geen formule opgesteld om de juiste behoefte eraan
te bepalen. Er circuleren wel tabellen met de dagelijkse gemiddelde
behoefte aan vita-minen (en mineralen), de zogenaamde Aanbevolen
Dagelijkse Hoeveel-heden (ADH).
Deze werden bepaald door statistisch de gemiddelde voedselopname
van gezonde personen te meten en vervolgens het ge-halten
aan vitaminen daarin te berekenen en een veiligheidsmarge
daarbij op te tellen. De kleine hoeveelheid voedingsstoffen
die ze aanbevelen zijn maar net genoeg om ons op de been te
houden. In plaats van af te gaan op die dagelijkse minimumbehoeften,
zouden we moeten voorzien in een overvloed aan evenwichtige
voeding.
Kijk
hier voor een methode om evenwicht te bereiken in uw persoonlijke
voeding.
|