Vitruvium
Leef lang en gezond
   Over voeding en gezondheid www.leeflang.be   
Slanke dame
Aanbiedingen Documentatie Wedstrijd Goldshield Elite Koppelingen Lidmaatschap
     Bericht                   Zoeken                  Site map               Translation from Dutch                      Auto/moto

Algemeen

  MacronutriŽnten
  Vitaminen
  Mineralen
  Spoorelementen
  Enzymen
  Aandoeningen
  Kruiden
  Supplementen
  Afslanken
 

Welkom

Inleiding

De bedoeling van deze webstek is om informatie te geven over het verband tussen voeding en gezondheid. De voedingsleer is een nog relatief jonge wetenschap, en dus in volle evolutie. Lees in dit verband ook volgende disclaimer. De meeste nieuwe bevindingen worden in de mate van het mogelijke opgenomen.

Onze hedendaagse, moderne voeding wordt met de dag armer aan vitaminen, mineralen en spoorelementen en rijker aan water en chemische toevoegingen. Tijdens de teelt, oogst, vervoer en opslag worden groenten en vruchten bespoten met chemische middelen, en van hun vitaminen en mineralen beroofd. Als gevolg daarvan is de gezondheid in de westerse wereld aan het verslechteren. De kosten voor gezondheids-zorg rijzen de pan uit. Een betere gezondheid kan bekomen worden door het eten van betere en vollediger voeding. De meeste veel voorkomende ziekten worden namelijk veroorzaakt door tekorten aan voedingsstoffen in het lichaam. Die tekorten ontwikkelen zich door het blijvend volgen van een onevenwichtig voedingspatroon, over vele jaren. Veel mensen worden door hun arts als gezond beschouwd, maar kampen in een zekere mate met klachten als oververmoeidheid, stress, depressiviteit of een geringe seksuele potentie. Vele additieven in onze voeding zijn uiterst schadelijk gebleken voor de gezondheid, om het nog niet te hebben over de pesticiden en kunstmeststoffen die gebruikt worden in de landbouw. Ook in de verwerking van voeding, bijvoorbeeld raffinage, gaan vele bestanddelen verloren.

In feite zou men dus zoveel mogelijk biologisch moeten eten, want het lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig die in de natuurlijke voeding voorkomen. Het is echter vrijwel ondenkbaar dat onze voeding volledig op biologische wijze zal voortgebracht worden. Het zal steeds een relatief randverschijnsel blijven, aangezien men met die methoden geen voldoende hoeveelheid voedsel meer zal kunnen voortbrengen om de ganse wereldbevolking te voeden. Er is echter een andere mogelijkheid, en dat is in de ontbrekende elementen voorzien door het gebruik van voedingssupplementen op natuurlijke basis. Voedingsbehoeften verschillen sterk van persoon tot persoon. Bijbehorende tabel met Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) dient dan ook als indicatief beschouwd te worden.

Kijk hier voor een methode om evenwicht te bereiken in uw persoonlijke voeding.

Oorzaken van ziekte

Die zijn in essentie viererlei :

 • tekort aan voedingsstoffen
 • verontreiniging van het lichaam
 • een negatieve geestestoestand
 • erfelijkheid

De eerste twee factoren worden positief beÔnvloed door een gezonde biologische voeding, eventueel aangevuld met supplementen op natuurlijke basis. Ook de derde factor kan voor een stuk door gezonde voeding beÔnvloed worden, namelijk in de mate dat ze voorkomen door ondervoeding van het zenuwstelsel. Met name de hersenen hebben specifieke voedingsstoffen nodig voor het aanmaken van neuro-transmitters. In gevallen van depressie zijn opmerkelijke resultaten behaald door het toedienen van hoge doses van bepaalde vitaminen B. De vierde factor kan ook in weliswaar beperkte mate gewijzigd worden door voeding.

Genezen van ziekten

Er moet danig met biologische processen samengewerkt worden, dat het immuunsysteem daardoor versterkt wordt. Dit is logisch, maar de orthodoxe geneeskunde past zich zeer moeilijk aan bij de recentste bevindingen. Vele degeneratieve ziekten die samenhangen met het verouderingsproces worden veroorzaakt door uiterst reactieve geoxideerde deeltjes uit onze stofwisseling, de vrije radicalen, die zich in het lichaam ophopen.

De stofwisseling of het metabolisme

De stofwisseling omvat volgende cycli :

 • Aminozuurstofwisseling
 • Citroenzuurcyclus
 • Gluconeogenese
 • Glycogeen metabolisme
 • Glycolyse
 • Pentose cyclus / Pentose fosfaat weg
 • Ureum cyclus
 • Vetzuurstofwisseling / Vetafbraak

Kijk hier voor een beschrijving.

Disclaimer

Deze website bevat enkel vrijblijvende informatie over het verband tussen voeding en gezondheid, en de koppelingen naar een aantal websites. Deze informatie mag in geen geval als medisch advies worden beschouwd. Personen met mogelijke symptomen van vermelde aandoeningen moeten een gekwalificeerd arts raadplegen. Gecombineerd met een doktersadvies over betreffende aandoening kan de informatie op deze site echter gebruikt worden als leidraad voor een aangepaste voeding. De bedoeling is wel om deze informatie zo accuraat en up-to-date mogelijk te houden. Indien U opmerkingen hebt hieromtrent aarzel niet om mij een bericht te sturen.

 

Aanbiedingen

Kijk even hier en

kies uw producten

Klik hier

 
 
Vorige   Volgende