Site logoStacks Image 672
Jeroen Billiet (°1977, Tielt) studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel bij Luc Bergé, waar hij in 2001 met grote onderscheiding slaagde voor het eindexamen hoorn.
Hij vervolmaakte zijn studies met lessen bij vooraanstaande hoornpedagogen als Froydis Ree Wekre, Claude Maury, Uli Hübner en Anthony Halstead, en specialiseerde zich in zijn grote passie: historische instrumenten. Hij speelde bij de meest voorname Europese formaties voor oude muziek, zoals  l’Orchestre des Champs Elysées, Concerto Köln en Il Giardino Armonico en was van 2004 tot 2009 eerste hoorn van les Musiciens du Louvre-Grenoble o.l.v. Mark Minkowski.
Momenteel is hij solo-hoorn bij le Concert d’Astree o.l.v. Emanuelle Haim, Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht en Insula Orchestra o.l.v. Laurence Equilbey. Hij is tevens lid van B’Rock Gent en les Musiciens du Louvre-Grenoble. Als solist en kamermusicus speelde hij op vele binnen- en buitenlandse concertpodia.
In 2010 verscheen bij het label Phaedra een internationaal bejubelde solo-CD “de herfst blaast op den Horen”, met Vlaams werk voor hoorn.

Jeroen is gepassioneerd leraar hoorn aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge en de Stedelijke Muziekacademie van Tielt, waar hij omvangrijke hoornklassen uitbouwde, en is daarnaast docent in de lerarenopleiding van de Artesis-Plantijn hogeschool Antwerpen.
In juni 2008 verwierf Jeroen con brio de titel “Laureaat van het Orpheus Instituut” voor zijn proefschrift “200 Years of Belgian Hornschool? A Comprehensive Study of the Horn in Belgium, 1789-1960”. Hij geniet internationale faam als autoriteit op het vlak van de geschiedenis en het repertoire van de hoorn en verzorgt geregeld lezingen over dit onderwerp. Sinds januari 2014 is hij als artistiek onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen (Artesis-Plantijn hogeschool).


Stacks Image 675
Bart Indevuyst (°Poperinge, 1979) studeerde na zijn academie-studies te Poperinge eerst aan het Lemmensinstituut te Leuven (Petrus Dombrecht), en daarna aan de Koninlijke Conservatoria te Gent en Brussel (Luc Bergé). In 2003 behaalde hij het diploma van Meester in de Muziek met onderscheiding.

Hij vervolmaakte zijn studies met een specialisatiejaar aan het IMEP te Namen bij docent Nico de Marchi, en met masterclasses bij onder meer André Van Driessche, Claude Maury, Jean-Pierre Dassonville en Radek Baborak.
Bart is een veelgevraagd speler bij nagenoeg alle Belgische orkesten: Brussels Philharmonic, orkest van de Vlaamse Opera, orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, het Nationaal Orkest van België, het Orchestre Philharmonique de Liège, het Symfonieorkest Vlaanderen.... Geregeld is hij ook te gast bij gespecialiseerde ensembles voor oude muziek.
Hij is lid van het Jef Neve-ensemble waarmee hij op de meest vooraanstaande jazzfestivals te gast was.
Bart Indevuyst is toegewijd leerkracht hoorn en ensemble aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Deinze, de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lede en de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Gent.


Stacks Image 681
Mark De Merlier (°Oudenaarde, 1966) studeerde eerst hoorn aan de Stedelijke Muziekacademie van zijn geboortestad, en daarna bij André Van Driessche aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en behaalde er de 1ste prijs in 1988. in 2005 besliste hij zijn studies verder te zetten en te combineren met een andere passie: historische instrumenten. In 2008, behaalde hij bij Luc Bergé aan het Conservatorium te Brussel de meestergraad natuurhoorn met grote onderscheiding. Sindsdien is hij als speler actief bij verschillende Europese ensembles voor historische uitvoeringspraktijk: Il Fondamento, l'Arte del Mondo Leverkusen, l'Orchestre des Champs Elysées, de Kölner Akademie, B'Rock en zo verder. Hij verzorgde tal van radio- en CD-opnames in binnen en buitenland. Hij is daarnaast leraar koperblazers aan de Stedelijke Academie voor de Kunsten te Ronse.
Mark is een gepassioneerd instrumentenverzamelaar, specialist in historisch repertoire, en stichtend lid van het Mengal Ensemble. Naast zijn muzikale carrière is hij eigenaar-molenaar van de historische molen van Etikhove (Maarkedal).


Stacks Image 693
Frank Clarysse (°Roeselare, 1968) studeerde hoorn aan de Muziekacademie te Ieper en het Stedelijk Conservatorium te Brugge, daarna aan het Lemmensinstituut (Petrus Dombrecht) en het Koninklijk Conservatorium te Gent (Luc Bergé). Hij behaalde er in 1995 een Meesterdiploma hoorn met onderscheiding. Hij is als hoornist sinds vele jaren verbonden aan het Symfonieorkest Vlaanderen en het Orchestre des Champs Elysées (olv Philippe Herreweghe), speelt geregeld bij andere ensembles zoals Il Fondamento en B'Rock evenals in diverse kamermuziekformaties (waaronder het Mengal Ensemble, waarvan hij stichter en voorzitter is). De concertpraktijk op zowel historische als moderne instrumenten bracht hem in een groot aantal landen op alle continenten. Frank is leraar hoorn, koperblazers en ensemble aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans “Adriaen Willaert” te Roeselare.Het Mengal Ensemble doet ook vaak beroep op andere musici. Voor het seizoen 2014-2015 zijn dit onder meer Jean-Pierre Dassonville, Bart Cypers, Bruce Richards, Johan Van Neste, Bert Vanderhoeft, Gunter Carlier, Simen Van Mechelen, Jan Huylebroeck en Marjan De Haer.


mengalensemble3LR

Stacks Image 144
Stacks Image 142
© 2014 Mengal Ensemble Contact Us