Aromatherapie

 

 

 

Wat is aromatherapie ?

 

Aromatherapie is een echte holistische therapie, die lichaam, hoofd en geest behandelt door het gebruik van etherische oliŽn die uit planten en kruiden worden gehaald.

De kunst van aromatherapie wortelt in de oudste genezingsmethoden,die al gebruikt werd duizenden jaren geleden, toen men de genezende eigenschappen van planten en kruiden ontdekte.

In onze tijd hebben ontevredenheid over de moderne geneeskunde en de belangstelling voor natuurlijke geneeswijzen ertoe geleid dat vele mensen voor hun lichamelijke en geestelijke klachten hun toevlucht zoeken in het alternatieve.
Bij aromatherapie worden de etherische oliŽn voornamelijk uitwendig toegepast, soms kan je ze ook inwendig gebruiken, maar dit vraagt een grote kennis van zaken!
Maar door ze uitwendig aan te brengen, dringen ze zo diep door in het lichaam, dat zo toch een grote invloed hebben op de organen.
Etherische oliŽn worden beschouwd als de ziel van de plant, die een grote invloed heeft op diegene die ze gebruiken.
Ze bieden een zacht en natuurlijk alternatief op de voor de risicoís die synthetische geneesmiddelen met zich meebrengen. Die dan dikwijls nog vele negatieve bijwerkingen en allergische reacties hebben.

De etherische oliŽn kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, verdund in een plantaardige olie, in een neutrale crŤme of in bad.
Je kan de oliŽn ook in brander gebruiken, zodat je huiskamer of praktijk heerlijk ruikt! Het is heel nuttig een aromabrander te gebruiken als je klanten behandelt, het bevordert het humeur van de klant en het brengt veel positieve energie in de ruimte.
Wat misschien belangrijk is om weten, is dat aromatische oliŽn in een aromabrander gebruiken, de atmosfeer reinigt. Van negatieve energieŽn, bacteriŽn ( al er iemand is geweest die verkouden is) en altijd een positieve invloed uitoefent op de aanwezige mensen.

 

Wat is etherische olie ?

 

Etherische olie heeft andere eigenschappen dan plantaardige olie. Ze zijn uiterst vluchtig en geurig, en verdampen daardoor hťťl snel wanneer ze aan de lucht worden blootgesteld. BELANGRIJK: laat je flesjes etherische olie nooit open staan!

Etherische olie kan niet in water worden opgelost. Je moet deze steeds eerst in alcohol, plantaardige olie of een crŤme oplossen voor je ze gebruikt. Als je ze in bad wil gebruiken, moet je ze eerst in een glas melk oplossen en dit in het bad mengen.

De meeste soorten etherische olie is kleurloos of licht geel, maar enkele kan je tegenkomen in gekleurde vorm, zoals bvb bergamot (groen), kamille (blauw), patchouli (amber), laurier (bruin), sinaasappel (oranje) en mandarijn (goudkleurig).

Etherische oliŽn komen in alle delen van de plant voor: bladeren, bloemen, vruchten, twijgen, bast, hout, wortels en harsen. Ze zijn in het weefsel van de plant te vinden als hele kleine geurige druppeltjes in speciale zakjes. (in concentraties van ca. 0,01 tot 10 %).
Hun samenstelling is erg complex, sommige oliŽn kunnen tot 200 bestanddelen bezitten. Zoals bvb alcohol, ketonen, aldehyden en terpenen.

Etherische olie wordt ook wel eens essentiŽle olie genoemd.

Zoals alles wat leeft, worden planten beÔnvloed door de omstandigheden waarin ze groeien. Aromatische planten zijn gevoelig voor hen omgeving. De samenstelling van de olie die de plant produceert en die de geur bepaalt, wordt beÔnvloed door factoren zoals grondsoort, hoogte, vochtigheid en temperatuur. Die dan weer afhangen van de hoeveelheid zonneschijn en regen waaraan de planten blootgesteld worden.
De uiteindelijke geur en kwaliteit worden ook mede bepaald door het moment van de oogst en de methode waarop de olie uit de planten wordt gehaald.

In de aromatherapie is het belangrijk dat je oliŽn gebruikt die 100% zuiver zijn en niet vermengt zijn met synthetische tegenhangers. Het brengt de therapeutische en genezende eigenschappen in gevaar.

Etherische oliŽn worden gebruikt in 3 soorten verbruiksartikelen:

  • voedsel: natuurlijke smaakversterkers bvb rozemarijn, salie, citroen, venkel,Ö
  • cosmetica en parfums: natuurlijk aroma bvb pepermunt, kamille, roos,Ö
  • medicijnen: als geneesmiddel bvb eucalyptus, kamfer, benzoŽ,Ö
Naast het effect dat elke etherische olie heeft op het lichaam, kunnen ze ook voor psychotherapeutische behandelingen ingezet worden. Bij het gebruik van de oliŽn hetzij in bad, door middel van massage of via inhalatie, beÔnvloed het aroma de geest en de psyche.

Etherische oliŽn worden goed opgenomen door de huid. En via de huid komen ze in de bloedbanen terecht, op deze manier kunnen de oliŽn gebruikt worden op inwendige kwalen te verhelpen. Fysiologisch gezien hebben de oliŽn niet alleen invloed op de functie van de organen en de weefsels, maar ook op de zenuwbanen die de organen en de weefsels beheersen. Hun positieve invloed op de hormoonhuishouding en het endocriene systeem maakt dat je de oliŽn perfect kan inzetten voor vele hormonale klachten.
Bovendien zijn er oliŽn die antiseptisch en antibacterieel werken, deze kunnen dan weer goed worden ingezet voor het immuunsysteem te stimuleren.
Het aroma van de oliŽn heeft dan weer een enorme invloed op onze stemmingen en emoties zoals depressie, woede, stress, verdriet, Ö
Je kan aromatherapie inzetten voor iedereen. Zowel babyís, kinderen, vrouwen, mannen en bejaarden. De keuze en de hoeveelheid van de oliŽn is wel HEEL verschillend voor deze verschillende doelgroepen! Het is dan ook belangrijk dat je NIET afwijkt van de dosering die wordt voorgeschreven.
Regelmatige behandelingen met etherische olie draagt bij tot een opvallende verbetering in de algemene gezondheid en welzijn dan de klant. Het verhoogt zijn/haar vitaliteit en doet de huid er gezond uitzien.