Bachbloesems

 

                        

 

Inleiding

Dr. Edward Bach (1886 Ė 1936) was een arts met vele aanvullende kwalificaties, homeopaat en heeft zijn leven geweid aan een zoektocht naar pure en zuivere geneeswijzen.

Hij had een complete behandelingswijze ontwikkeld met 38 bloesems.

Deze volkomen veilige en volledig zonder nevenwerkingen bestaande hellingswijze kent tegenwoordig een zeer groot succes. Weet wel, zij zijn geen vervanging van enige traditionele genezingswijzen, maar enkele een fantastische aanvulling erop.

Ook bij honden blijkt het gebruikt van de bloemens voor prachtige resultaten te zorgen. Vermits de werkwijze van gebruiken hetzelfde is voor mensen als honden heb ik het hier enkel over mensen.

 

Wat zijn Bach bloemen?

Om te weten wat Bachbloesems zijn is het goed even na te gaan hoe ze gemaakt worden.

Dokter Bach ontdekte dat bepaalde bloemen een energieveld bezaten dat overeenkwamen met het energieveld van de emoties of karakters van bepaalde mensen. 

Later ontdekte hij ook dat dauwdruppels op die bloemen na een tijdje in de zon hebben gestaan, dezelfde energievelden kregen als de bloem waarop ze lagen. 

Zo leerde Bach dat als hij de bloesems in een schaal gevuld met water deponeerde, en deze enkele uren in de zon liet staan, ook dit water hetzelfde energieveld kreeg als dat van de bloem. 

Dit water noemen we moedertinctuur. Je kan dus stellen dat Bachbloesems niets anders zijn dan energieŽn in water. 

Dit  moedertinctuur wordt echter nog wel gemengd in verhouding een op een met Franse cognac.  Later worden hiermee de stockbottels aangemaakt. 

Dit zijn kleine druppel flesjes die gevuld worden met Franse cognac van 27į en waarbij er 30 ml cognac twee druppels moedertinctuur worden gevoegd. 

Uiteindelijk zie je dus dat er behoorlijk weinig echte materie in de flesjes zit. 

Dat maakt natuurlijk ook dat het onmogelijk is om nevenverschijnselen of allergische reacties te krijgen bij gebruik van Bachbloesems.

Hebben ze een placebo-effect?

Nee. Dit is ruimschoots aangetoond door het feit dat de remedies zeer effectief zijn bij zowel dieren als baby's, maar ze helpen ook mensen die er weinig geloof aan hechten en ze als laatste toevlucht uitproberen.

Planten hebben ook baat bij de remedies, zo is gebleken dat het gebruik van de Rescue Remedy bij het verpotten bijvoorbeeld, de planten helpt om het daarna ook goed te blijven doen.

 

Filosofie

Dr. Bach was een zeer religieus man; zijn filosofie was zowel eenvoudig als diepzinnig en was gebaseerd op de oorspronkelijk volmaaktheid en spirituele aard van de mens.

Ziekte is "geheel het gevolg van een conflict tussen ons spirituele en sterfelijke zelf."

Gezondheid en geluk berusten op een staat van harmonie met onze eigen aard en het doen van het werk waarvoor we in de wieg zijn gelegd.

Hij schreef:

'Het betekent het huishouden doen, schilderen, in het boerenbedrijf werken, acteren of onze medemens van dienst zijn in winkels en thuis.

En dit werk, wat het ook moge zijn, is, als we erboven alles van houden, ... het werk dat we in deze wereld moeten doen, en het enige waarin we ons ware zelf kunnen zijn.'

Ziekte is de reactie op inmenging, bemoeienis en verstoring. Dit ongemak en zich ongelukkig voelen is slechts tijdelijk, wanneer wij anderen toestaan zich met het doel in ons leven te bemoeien en wanneer wij twijfel, of angst, of onverschilligheid in onze gedachten toelaten.

 

Indeling in hoofdgroepen

Dr. Bach heeft de 38 remedies ingedeeld in zeven groepen. Iedere groep vertegenwoordigt het fundamentele conflict dat ons belemmerd ons ware zelf te zijn.

  • angst

  • onzekerheid

  • onvoldoende interesse in het hier en nu

  • eenzaamheid

  • overgevoeligheid voor invloeden en ideeŽn

  • moedeloos of wanhoop

  • overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

De verschillende remedies in een groep omvatten ieder een specifiek onderdeel van het fundamentele conflict van die groep. Angst kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld: het kan omslaan in paniek (verwijst naar Rock Rose/Zonneroosje), het kan een benoembare, alledaagse angst zijn (Mimulus/Maskerbloem), of de angst om je zelfbeheersing te verliezen

(Cherry Plum/Kerspruim), of angst zonder duidelijke reden (Aspen), of het uit zich in angstige overbezorgdheid voor anderen (Red Chestnut/Rode Kastanje).

Zoals Dr. Bach de zeven conflictgebieden benoemd die onze gezondheid verstoren, zo omschreef hij ook de verschillende fasen in het genezingsproces, ... Vrede, Hoop, Vreugde, Geloof, Vertrouwen, Wijsheid, Liefde.

 

Gebruik en dosering

Als de remedie, of combinatie van remedies, gekozen is, doet u 2 druppels van iedere remedie (uitgezonderd de Rescue Remedy 4 druppels!) uit het 10 ml. voorraadflesje (Stock bottle) in: A. een klein kopje water en u neemt hiervan met tussenpozen, kleine slokjes, of B. een schoon 30 ml. pipetflesje, gevuld met bronwater (zonder koolzuur, uit pak of fles). Neem hiervan minimaal 4 x daags 4 druppels, tot er sprake is van verlichting. Het is geen enkel probleem de remedies zo vaak als nodig is in te nemen!

Als u dit gebruik- of doseerflesje op een koele plaats bewaart en het pipetje komt niet in aanraking met speeksel, dan blijft het ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar. Houdt de dosering even in de mond, voordat u deze doorslikt.

De dosering van de Rescue Remedy is als volgt: 4 druppels in water en met tussenpozen kleine slokjes nemen of 4 druppels puur op de tong.

Aandachtspunt:

De remedies kunnen gebruikt worden in combinatie met andere medicatie, ook homeopathische middelen, zonder de werking hiervan te verstoren.

Op- en neergaande stemmingen

Voor dagelijks op- en neergaande stemmingen, tijdelijke vermoeidheid of frustratie, kunnen een paar druppels van de benodigde remedie in een kopje water, vruchtensap, thee of andere drank met kleine slokjes regelmatig worden ingenomen.

De druppels onverdund innemen

Als er geen water of andere vloeistof voorhanden is, dan kunnen de remedies ook onverdund worden ingenomen. Twee druppels van iedere remedie en vier van de Rescue Remedy. U moet zich dan wel realiseren, dat u pure alcohol inneemt! Voorkom aanraking van de druppelaar, ook van het gebruiksflesje.

 

Hoe lang moeten de bloesems worden ingenomen?

De tijd die nodig is voordat de remedies een merkbaar effect hebben, varieert al naar gelang het individu en de omstandigheden.

Bij iemand die zich plotseling in het beginstadium van een depressie bevindt, bijvoorbeeld, kan het innemen van twee druppels Mustard (Herik) onmiddellijk een verbetering geven.

Zo kan iemand die op een dag wakker wordt met een typisch 'maandagmorgengevoel' wat Hornbeam (Haagbeuk) in water drinken en de dag weer opgewekt tegemoet zien.

Aan de andere kant, als de te behandelen emotionele toestand zeer diep geworteld is, kan het een aantal dagen of weken duren voordat u enig verschil voelt.

Het is echter wel mogelijk dat mensen om u heen de veranderingen veel eerder opmerken.

Over het algemeen werken de remedies geleidelijk en op milde wijze; de verandering doet zich voor in een natuurlijk tempo, waaraan men zich gemakkelijk kan aanpassen.