Lissewege, één der 10 mooiste dorpen van Vlaanderen !


Op een steenworp van de Vlaamse kust en op 12 km van het historische Brugge ligt Lissewege, ook wel het witte dorp genoemd. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd. De imposante 13de eeuwse kerk O.-L.-Vrouw bezoeking torent hoog boven de polders en is op zich al een reden om het dorp te bezoeken. De oude huizen langs het pittoreske oude Vaartje, leunen uit verre eeuwen als een rij getuigen van lang geleden. Mensen komen, zowel in de zomer als in de winter, genieten van het authentieke karakter en laten zich ook graag gastronomisch verwennen in de talrijke eethuisjes en restaurants met naam en faam. Er is zelfs een authentiek snoepwinkel met 60 soorten ouderwets snoepgoed.

Blijven overnachten is een must! In diverse hotels en B & B’s kan je betaalbaar verblijven. In het Bezoekerscentrum ‘De oude pastorie’ houden meer dan 130 heiligen de wacht in hun eigen museum. En net buiten het dorpscentrum staat de grootste middeleeuwse opslagschuur van Europa in de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest. Als extraatje krijgt de bezoeker er tijdens de zomermaanden in Lissewege nog een gratis openluchttentoonstelling boven op. We heten je altijd welkom !Met een gids van de VVV door Lissewege is altijd een geslaagd bezoek, ook in 2018 !

Bekijk het filmpje !

Toeristisch - Culturele Nieuwsbrief VVV-Toerisme Lissewege

Openingsuren Bezoekerscentrum en Heiligenmuseum 2018

Het Bezoekerscentrum in de voormalige Pastorie - gelegen achter de kerk in een authentiek straatje is in mei, juni en september geopend tijdens de weekends telkens van 14 tot 17u. In juli & augustus, elke dag van 14 tot 17u30.

Het museum omvat nu 2 zalen.

De eerste zaal is helemaal opnieuw ingericht en toont het Middeleeuwse verhaal van Lissewege en de abdij Ter Doest. In de 2de zaal staan 150 beelden uit kerken en kloosters van heiligen tentoon, elk met hun levensverhaal.

Museumsnoepwinkel

De museumsnoepwinkel 'De Soete Paepe' is terug open vanaf het paasweekend 30 maart en 1 april en daarna elk weekend van 14 tot 17u.

Vanaf 1 juli tot 31 augustus is de museumsnoepwinkel elke dag open (uitgezonderd de maandag) van 13 tot 18u.

In september, de weekends van 14 tot 17u.

Torenbezoek

De toren is terug toegankelijk van 1 juli tot 31 augustus, elke dag van 14 tot 17u15. Toegangsprijs: 2 Euro (volw) en 0,50 Euro (kind-12jr).

Buiten het seizoen (april-mei-juni-september-oktober) is de toren toegankelijk voor groepen van minimum 20 personen na afspraak via email op het emailadres: VVV - Toerisme Lissewege
TOPSTUK VOOR HET HEILIGENMUSEUM !Onlangs konden wij een uniek stuk aankopen voor het Heiligenmuseum in Lissewege. Het gaat om de beeldengroep 'De Bewening Van Christus'. De groep telt 5 personen: - Maria-Magdalena - Maria met de overleden Jezus - Jozef van Arimathea - Johannes. De beeldengroep komt ongetwijfeld uit een neogotisch altaar retabel en werden gegoten rond 1880. De beelden stonden jarenlang ergens op een stoffige zolder en waren erg vervuild. Door vocht was heel wat verf verdwenen. Afgelopen maanden werden de beelden gerestaureerd en bijgeschilderd in de originele kleuren. De beeldengroep krijgt straks een aparte plaats in het museum. Via foto's op een scherm zullen de opeenvolgende stappen in de herstelling te zien zijn. De beeldengroep is vanaf de weekends in mei 2018 te bekijken in het museum.

Op de foto's ziet u van links naar rechts de evolutie van de restauratie.

HET TOERISTISCH HOOGSEIZOEN 2017 WAS EEN SUCCES IN LISSEWEGEHet toeristisch hoogseizoen zit er bijna op en ook dit jaar kunnen we spreken van veel belangstelling voor het Witte Dorp. Dankzij een mooie promotie aktie vanuit Toerisme Brugge via diverse filmpjes op de West-Vlaamse TV 'FOCUS - WTV' maar ook via advertenties in weekbladen en de uitgave van het vernieuwde magazine 'Zeebrugge, Lissewege aan Zee' kwamen afgelopen zomer weer duizenden dagjesmensen afgezakt naar Lissewege.

De evenementen scoorden ook groots. De jaarlijkse openluchttentoonstelling 'Beelden In Het Witte Dorp', de jaarmarkt, Het Musica Antiqua festival en het jaarlijkse Lichtfeest waren opnieuw toppers! Ook is er een groeiende belangstelling voor het 'Heiligenmuseum'.

Ook de horeca in Lissewege blikt tevreden terug op de zomer 2017. Ondertussen werken we al terug in stilte aan volgend jaar... Tot gauw in Lissewege!


DE MADAMMEN VAN RADIO 2 OPENDEN HET TOERISTISCH SEIZOEN 2017 IN LISSEWEGE !Afgelopen 6 april 2017 bracht Radio 2 een rechtstreekse uitzending van het radioprogramma 'De Madammen' vanuit zaal Reyvaertheem in Lissewege. Het werd een heerlijke uitzending die trouwens ook live te volgen was op één, het eerste TV net van de openbare omroep. Diverse actoren uit Lissewege kwamen aan het woord. Freddy Stael, uitbater van café 'Den Ouden Toren'. Rudy Meyns, voorzitter en stichter van de VVV-Toerisme Lissewege vertelde over het mooie dorp en het Heiligenmuseum. Bakker Eric Maelstaf kwam aan het woord over z'n wereldberoemde pistolets die hij alleen bakt op zaterdag. Na de uitzending kregen de 80 genodigden een lunch aangeboden en om 14u namen 3 gidsen van de VVV-Lissewege deze mensen op sleeptouw door het oude dorp, waar ze op diverse plaatsen ook nog een lekker hapje aangeboden kregen. Iedereen was vol lof over het initiatief. Dank aan de stad Brugge, dienst Toerisme Brugge en de VVV-Lissewege die dit organiseerden.NIEUWE TOERISTISCHE BROCHURE 2017 VOORGESTELDIn de bovenzaal van huis De Valkenaere werd de brochure 'Zeebrugge, Lissewege Aan Zee 2017' voorgesteld. Schepen Mieke Hoste gaf tekst en uitleg met de initiatieven die de stad Brugge neemt en de samenwerkingsverbanden met o.a de VVV-Toerisme Lissewege en handelsgebuurtekring Zeebrugge. het magazine werd op 200.000 exemplaren gedrukt in 4 talen en is in het Bezoekerscentrum Lissewege, tal van horecazaken in Lissewege en Zeebrugge gratis verkrijgbaar. Ook bij In & Uit Brugge.

Bezoekerscentrum nu mooi bebloemd en de breviertuin van het Museum is aangepast !Het Bezoekerscentrum 'De Oude pastorie' heeft nu een sierlijke ingang gekregen. Twee bloemzuilen tooien de voorgevel en toegangsdeur. Daarop hangen ook fraaie bordjes. De vroegere breviertuin van het huis is sinds kort verrijkt met een aantal kapellen waarop prints hangen van 17de eeuwse heiligenprenten. Daarmee sluit de historische zaal mooi aan op de heiligenzaal van het museum. Een initiatief van de VVV-Lissewege vzw.

Het Bezoekerscentrum met Museum is elke dag (tot 15 sept) open van 14u tot 17u30.Openingsuren Bezoekerscentrum en Heiligenmuseum 2017

Het Bezoekerscentrum in de voormalige Pastorie - gelegen achter de kerk in een authentiek straatje is in mei en juni geopend tijdens de weekends telkens van 14 tot 17u3. In juli & augustus, elke dag van 14 tot 17u30.

Door de VVV werd er een nieuwe onthaalbalie (foto onder) ontworpen en geplaatst. Het museum omvat nu 2 zalen.

De eerste zaal is helemaal vernieuwd en toont het Middeleeuwse verhaal van Lissewege en de abdij Ter Doest. In de 2de zaal staan 130 beelden uit kerken en kloosters van heiligen tentoon in het Heiligenmuseum.

Museumsnoepwinkel

De museumsnoepwinkel 'De Soete Paepe' is terug open vanaf het paasweekend 15-16-17 april en daarna elk weekend van 14 tot 17u.

Vanaf 1 juli tot 31 augustus is de museumsnoepwinkel elke dag open (uitgezonderd de maandag) van 11 tot 18u.

In september, de weekends van 14 tot 17u.

Torenbezoek

De toren is terug toegankelijk van 1 juli tot 31 augustus, elke dag van 14 tot 17u15. Toegangsprijs: 2 Euro (volw) en 0,50 Euro (kind-12jr).(Bericht geplaatst op 24 maart 2016) - Geschreven door Rudy Desmedt.

Schitterende restauraties maken Lissewege nog mooier !

Afgelopen jaar werd er op diverse plaatsen in het oude dorpcentrum gewerkt aan de renovatie en restauratie van een aantal belangrijke gebouwen. Zo werd het voormalig molenhuis aan het Lisseweegs Vaartje volledig gerestaureerd. Het woonhuis met hoogkamer kreeg een facelift en op de plek waar tot de jaren 1960 de stenen 'Zwarte Molen' op een terp stond, liet de bouwheer een schuur in oude stijl bouwen. Het 17de eeuwse huis staat vlak naast de 'Tiendenbrug' over het Vaartje en verwijst naar het Tiendenhof en een Tiendenweg die er voorbij kwam. Ook het stenen bruggetje werd hersteld in oude stijl. (Foto's boven)

In de Jacob Reyvaertstraat werd een 18de eeuwse schuur gerestaureerd, het dak hersteld en werden de muren hervoegd. De schuur is een anex van één van Lisseweges oudste café's 'Den Ouden Toren'. De schuur is het best te bewonderen vanop het kerkhof. (Foto's midden)

Tenslotte werkt men sinds 2014 aan de restauratie van de voormalige 'Onderpastorie' in de Oude Pastoriestraat. Het huis werd met overheidssubsidie gerestaureerd door de nieuwe eigenaars uit Brugge. Het staat nu in een gekaleide toestand en zal later dit jaar in het wit worden geschilderd. Ook komen de oude luiken terug aan de ramen. Met de restauratie van dit pand uit 1770 is de volledige Oude pastoriestraat in de staat van toen teruggebracht en is het een van Lisseweges mooiste straten geworden. (Foto's onder)

Wij willen alle eigenaars feliciteren met deze lovenswaardige initiatieven. Zo is Lissewege alweer een stuk mooier geworden en vormen deze restauraties op zicht al een reden om een verkenningswandeling te maken door het oude centrum !


Historische zaal in het Bezoekerscentrum ziet er straks nog mooier uit !

De infoborden die het historische verhaal van het dorp Lissewege en de abdij Ter Doest tonen in de permanente tentoonstelling van het Bezoekerscentrum worden vernieuwd. De teksten werden ingekort en aangepast met nieuwe geschiedkundige gegevens. Ook heel wat nieuw opgedoken foto- en prent materiaal werd verwerkt in de borden. De videofilm die in het Bezoekerscentrum permanent te zien is werd ook totaal herwerkt en zal vanaf komend zomerseizoen te koop zijn op DVD.


(Bericht geplaatst op 14 maart 2015 - Geschreven door Rudy Desmedt.)

Lissewege is alweer het decor voor een Vlaamse film !

Afgelopen dagen en weken werden er in Lissewege enkele scenes gedraaid voor de nieuwe Vlaamse bioskoopfilm 'Zaak De Zutter'. Het verhaal speelt zich af in het Vlaanderen van de jaren 1930. Er werden ondertussen opnames gemaakt in de Walram Romboudtstraat waar een raam van Kunstgalerie Fotoon werd omgetoverd tot een etalage van een hoedenwinkel uit die tijd. Ook het Spaniënhof en z'n mooie binnenkoer werd een stukje decor in de film. Dat Lissewege een filmisch dorp is was al menig filmmaker in de afgelopen jaren opgevallen. Zo nam men in Lissewege ooit fragmenten voor de jeugdserie 'Rogier Van Ter Doest' op, maar draaide men ook spectaculaire beelden voor de film 'De Paniekzaaiers' van Gaston & Leo. En dan zijn er de populaire TV-series 'Aspe' en 'Wittekerke'. Niet onbelangrijk is het feit dat de kerk van Lissewege het decor werd voor een koninklijk huwelijk in de Brits-Vlaamse co-productie 'The White Queen', enkele jaren terug! Foto's 'Zaak De Zutter opnames': Rudi Hughebaert.


(Bericht geplaatst op 14 maart 2015 - Geschreven door Rudy Desmedt.)

BEKENDE LISSEWEGENAAR JULIAAN VANDEPITTE HERDACHT !

VTB-Kultuur Blankenberge verwierf het peterschap over het graf van Juliaan Vandepitte. Zij zorgden er voor dat het graf werd verplaatst van een verloren uithoek naar een schitterende plaats in de onmiddellijke omgeving van het “ereperk” met het beeld “Moedersmart” van G. Charlier op de achtergrond.

Juliaan Vandepitte was oorlogsvrijwilliger in 14-18. In ‘15 werd hij bij Diksmuide het slachtoffer van een Duitse gasaanval. Ongeschikt voor verdere dienst aan het front, kreeg hij een opleiding als radio-operateur. Na de oorlog bleef de radio hem boeien en hij richtte de KVRO (Katholieke Vlaamse Radio Omroep ) op. We herdenken dit jaar het 100 jarig bestaan van de radio, maar vergeten misschien dat de eerste Vlaamse uitzending slechts plaats vond in 1929. Jammer genoeg een jaar na de dood van Juliaan, een dood nog ten gevolge van de gasaanval… 2014 zou daarom een Juliaan Vandepitte jaar moeten zijn: 100 jaar na de oorlog en viering 100 jaar radio.

Zijn bescheiden grafmonument, een “heldenkruis” dat uit Diksmuide werd aangevoerd, wacht nog op volledige restauratie. Daar zal na het bouwverlof werk van gemaakt worden. Rond de figuur van Juliaan Vandepitte ontstond heel wat commotie eind jaren ’70 toen zijn oorspronkelijk grafmonument “verdween”.

Ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag legde vtbKultuur een bloemetje neer op zijn graf.

Op de foto: voorzitter vtbKultuur Rita Van Stalle en bestuursleden Veerle Buytaert, Myriam Noens en Irène Scherpereel.

(Bericht geplaatst op 30 november 2014 - Geschreven door Rudy Desmedt.)

Rogier van Ter Doest op DVD

De BRT-Jeugdserie 'Rogier van Ter Doest' is eindelijk uit op DVD. De serie werd in 1976 uitgezonden en kende zowel z'n onstaan als titel in Lissewege en werd er ook voor een stukje gedraaid in het decor van de abdijschuur en de kerk. Lissewege was in de loop van de jaren wel vaker het decor voor series en films. Denken we maar aan Circus Rondou (BRT), Tijl Uilenspiegel (Franse verfilming), De Paniekzaaiers (Gaston & Leo), Wittekerke (VTM), Aspe (VTM) en 'The White Queen' (VRT & BBC).

De begin- en eindgeneriek van 'Rogier van Ter Doest' werd in 1975 nog opgenomen met groot orkest en dit is te er aan te horen ! In de eindaftitteling ziet u de naam 'Lissewege' opduiken in de lijst van lokaties waar men gedraaid heeft en halverwege het filmpje monteerden wij een scene die gedraaid werd in de kerk van Lissewege.


(Bericht geplaatst op 4 juni 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt.)


Nieuwe infoborden wijzen de toerist de weg in Lissewege

Het toeristisch seizoen is gestart en ter gelegenheid daarvan werden er op het marktplein van Lissewege twee gloednieuwe infoborden geplaatst. Erfgoedcel Brugge verzorgde de grote infokast in het kader van een project met nieuwe infokasten op historische pleinen in Brugge. Buiten de oude Brugse binnenstad werden alleen Lissewege en Zeebrugge weerhouden om een dergelijk bord te voorzien. De infokast toont naast een stratenplan, aan de voorzijde een overzicht van het historisch verleden en het toeristisch-culturele Lissewege van vandaag. De VVV-Lissewege vzw gaf mee invulling aan de thema's en afbeeldingen.

Vlak bij de infokast staat een vernieuwd infobord en startpunt van het Ter Doest wandelroute van 6,3 km.


(Bericht geplaatst op 18 april 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt.)

De klokken van Lissewege kregen een grote herstelbeurt !

In de monumentale kerktoren van Lissewege hangen in totaal 24 klokken, waarvan 6 luidklokken (3 stalen uit de 19de eeuw en 3 bronzen uit 1958) en 18 beiaardklokjes uit 1988. Van de luidklokken waren er nog slechts 2 die konden luiden voor de erediensten. De andere 4 waren defect door o.a een kapotte motor of aandrijving en zelfs enkele klokken hadden geen klepel meer. Ook bepaalde hamers die dienen voor het 'kleppen' van de klokken waren defect. Van de 18 beiaardklokken waren enkele hamers kapot waardoor er in de melodiën vaak enkele klanken ontbreekten. Men heeft nu beslist om alle 18 hamers in één keer te vervangen. Deze zijn vaak aangetast door de zoute zeelucht en roesten hierdoor sneller. Tenslotte zal de Brugse beiaardier Frank Deleu een groot aantal nieuwe melodiën inspelen op de beiaardcomputer die de klokken aanstuurt. Ondermeer zal er oude Vlaamse muziek (16de tot 18de eeuw) gespeeld worden en op vraag van de VVV-Lissewege zullen er ook bekende volskswijsjes toegevoegd worden zoals het Willem van Saeftinghelied. Ook voor bv de Sinterklaas- en Kerstperiode zal er aangepaste muziek te horen zijn vanuit de Lisseweegse toren. De werken werden afgerond in juli 2013.


(Bericht geplaatst op 28 maart 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt)

Lissewege en z'n bekendheid !

Lang voor het bestaan van de moderne promotiemiddelen zoals het internet, werd Lissewege door het toenmalige zelfstandig gemeentebestuur en de VVV reeds gepromoot en geprezen om z'n schoonheid. In de jaren 1960 tekende de bekende aquarellist Herman Verbaere een schitterende promotieaffiche van Lissewege voor de Nationale Spoorwegen. Hiermee was Lissewege jarenlang te zien in alle stations van het land ! Maar reeds voor die tijd was het E.H Jan Soens, onderpastoor van Lissewege die z'n bijzonder tekentalent gebruikte om voor de VVV-Toerisme Lissewege een prachtige poster te ontwerpen. Daarnaast verzorgde hij met diverse mooie illustraties de toen prille toeristische folders van het witte dorp. Een begenadigd kunstenaars was Jan Soens!

Enkele weken geleden publiceerde de 'Krant van West-Vlaanderen' een reproductie van deze schitterende poster, met een wat gebiedende slogan: 'Bezoekt Lissewege !' Een mooi hebbeding voor alle 'fans' van het witte dorp.

(Bericht geplaatst op 27 februari 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt)

Lissewege als decor in de BBC serie 'The white Queen' !

Sinds enkele weken zijn er volop TV-opnames in o.m Brugge voor de serie 'The white Queen'. Het is een co-productie van de BBC en de VRT die volgend jaar op het scherm komt. De faciliteiten bij de opnames zijn werkelijk op het niveau van Hollywood. Nu komt ook deze opnameploeg naar Lissewege! Na inspectie van de kerk en de abdijschuur Ter Doest in oktober, werden deze beide locaties goed bevonden als decor voor een aantal scenes uit de serie. Komende woensdag 21 en donderdag 22 november vormen de kerk van Lissewege en de abdijschuur Ter Doest dus het decor voor dit 15de eeuwse epos. Uiteraard is de VVV van Lissewege bijzonder trots dat het witte dorp werd uitverkoren als decor voor deze unieke serie. Als publiciteit kan dit tellen.

(Bericht geplaatst op 20 november 2012 - Geschreven door Rudy Desmedt - Foto: Videoview.be)


VVV-Lissewege pakt uit met een ouderwets museum-snoepwinkeltje !

Deze zomer pakt de VVV-Lissewege uit met een nieuw en uniek initiatief. In een leegstaand pandje in het centrum van Lissewege werd in de afgelopen maanden hard gewerkt om een reconstructie te maken van een snoepwinkeltje uit de jaren 1920. Het hele interieur werd verzameld en gemaakt met oude materialen en in de kleuren van toen. De vloer komt uit een winkeltje in Poperinge, de snoepkast uit Gent etc... Als men binnenstapt gaat de bezoeker terug in de tijd. Nostalgie in een notedop zowaar. Er zijn meer dan 60 soorten snoep te koop en op speciale gelegenheden bakken we oliebollen, boules de berlin en warme suikerwafels. Sinds het winkeltje z'n deur openzette op zondag 1 juli, kregen we honderden complimenten over de inrichting, het assortiment en het initiatief. Iedereen die Lissewege bezoekt zou dus even moeten langskomen om een portie 'neuzekes, wippers of toverbollen' mee te doen. De vrijwilligers van de VVV-Lissewege vzw houden het museum-snoepwinkeltje open van 11 tot 18u. Iedereen welkom!

Vanaf heden heeft onze museumsnoepwinkel ook een eigen bladzijde op deze website. Kijk links in de rij wegwijsknoppen onder 'de Soete paepe' voor meer info en openingstijden buiten het zomerseizoen.(Bericht geplaatst op 4 juli 2012 - Geschreven door Rudy Desmedt)

Lissewege was uitgebreid op het scherm in " Télé-tourisme " bij de RTBF - televisie" & TV 5

Onlangs streek een opnameploeg van de Rtbf-televisie neer in Lissewege. Gedurende een zes-tal uur werden er beelden gedraaid in het witte dorp voor een reportage die kunst en kunstenaars belichten in Knokke, Blankenberge en Lissewege. De opnameploeg kreeg begeleiding van Jean-Pierre Drubbel van Toerisme Brugge en Rudy Desmedt van de VVV-Lissewege. Mevrouw Jeanine Vieillevoye, de samensteller van de documentaire had heel wat aandacht voor het heiligenmuseum van Lissewege en de manier waarop de beelden vaak moeten gerestaureerd worden. Maar ook het fietstoerisme, de gastronomie, het kerkelijk patrimonium en de verblijfmogelijkheden in Lissewege kregen heel wat aandacht. De reportage van 12 minuiten, waarin Lissewege 4 minuiten krijgt, is te zien in het programma 'Télétourisme' van zaterdag 7 mei aanstaande op Rtbf, la une. Télétourisme is de Waalse tegenganger van Vlaanderen vakantieland op één.
(Bericht geplaatst op 15 april 2011 - Aangepast op 6 & 23 mei 2011 - Geschreven door Rudy Desmedt)


Vier staande antieke lantaarns sieren het marktplein van Lissewege

De goedkeuring was er reeds in 2010 maar sinds vandaag staan ze er, de 4 lantaarns 'oud type' op het marktplein 'Onder de Toren' in Lissewege. Ze zorgen niet alleen voor de nodige verlichting aan deze zijde van het plein, maar zijn ook straatmeubilair die op het plein extra sfeer brengen. Het initiatief kwam van de VVV-Toerisme Lissewege die de vraag aan het Brugse stadsbestuur richtte.

Ook werden er nieuwe kokers geplaatst voor de 5 vlaggemasten op het plein en momenteel werkt een aannemer hard aan de restauratie van een 18de eeuws huis met voutekamer op het marktplein. Er werd ondertussen een prachtige schouw gemetst in 18de eeuwse stijl en de daken werden gerenoveerd met oude Boomse pannen. Ook komen de kleine ramen terug in de gevels. Opnieuw een meerwaarde voor het plein 'Onder de toren'.

(Bericht geplaatst op 29 maart 2011 - Geschreven door Rudy Desmedt - Foto: Rudi Huyghebaert - webblog 't Lissewegenartje)

Treinstation van Lissewege is uit de steigers

Met man en macht werd er de afgelopen maanden gewerkt aan de restauratie van het oud treinstation van Lissewege. Het laat 19de eeuws gebouw was dringend toe aan een tweede leven en dat krijgt het vanaf begin 2011 wanneer het gebouw dienst zal doen als een permanente kunstgalerie. Een privé-initiatief die de toeristische belangstelling voor Lissewege nog zal verhogen en het witte dorp nog meer zal kleuren als kunstoord. Eigenaar Patrick Stoop voorziet een spetterende opening maar wat dat zal worden blijft nog een Lisseweegs geheim. Op de foto's ziet u de situatie voor, tijdens en na de werken.


(Bericht geplaatst op 25 oktober 2010 - Geschreven door Rudy Desmedt - Foto's: Patrick Stoop)


Weet je nog ? De paniekzaaiers met Gaston en Leo in Lissewege ?

Lissewege kreeg ik 1986 een formidabele promotie daar de eerste 3 minuten van de Vlaamse film 'Paniekzaaiers' van Gaston & Leo opgenomen werd in het witte dorp. In de prent zijn Gaston en Leo politiespeurders die de ontvoering van negen vrouwen moeten onderzoeken. Die negende vrouw is een non die in de kerk en toren van Lissewege met een andere zuster de klokken komt luiden. Via de luidkoord trekt de ontvoerder haar op de klokkenzolder en gaat de ontvoering verder via een klaarhangende helikopter boven de toren. Bij het wegvliegen van de heli is een prachtig panorama van Lissewege te zien. De rol van de toegesnelde pastoor in het stuk is Lissewegenaar Jozef Demaré, jarenlang de voorzitter van de toneelkring 'Kunst vindt gunst'.

Lissewege was in het verleden wel vaker het decor voor filmopnames. In de jaren 1960 draaide men er stukken voor de Franse film 'Tyl Uylenspiegel'. In de jaren 1970 was Lissewege deels het podium voor de BRT-jeugdfeuilletons 'Circus Rondau' en uiteraard 'Rogier van Ter Doest'. Minder lang geleden nam VTM-TV vaak op in Lissewege voor de serie 'Wittekerke'. Lissewege is nu eenmaal een filmisch dorp ...


(Bericht geplaatst op 26 september 2010 - Geschreven door Rudy Desmedt)

Onthulling Europa Nostra Award op Ter Doest in Lissewege

Afgelopen zaterdag 26 augustus 2006 had de onthulling plaats van de Europa Nostra prijs aan de abdijschuur van Ter Doest in Lissewege. Bij de plechtigheid werden toespraken gehouden door Westvlaams Gouverneur Paul Breyne, Jozef Van Waeyenberge, de voorzitter van Europa Nostra België en door Dirk De Fauw, Westvlaams gedeputeerde voor patrimonium. Daarna was het ogeblik aangebroken om de bronzen plaket te onthullen. Aan de genodigden werd na de plechtigheid een receptie aangeboden door het Provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Foto links: De onthulling van de bronzen plaket door Gedeputeerde Dirk De Fauw en Provinciegouverneur Breyne. Foto rechts: Het bijna voltallige bestuur van de VVV-Lissewege: V.l.n.r: Rudy Desmedt, Rita Vandepitte, Mia Lingier, Marceline Calemeyn en Daniël Taillaert bij het pas onthulde plaket aan de abdijschuur.

(Bericht geplaatst op 26 augustus 2006 - Foto's: Jo Deman)