HEILIGEN MUSEUMWaarom wenden mensen zich tot 'heiligen'?

Heiligen verwijzen nog steeds naar een vorm van spiritualiteit. In elk menselijk levensverhaal schuilt naast geluk ook een beschadigde kant. In momenten van diepe menselijke nood zoeken mensen vanuit een oerbehoefte om hulp. Alle religies kennen instrumenten of rituelen die daarvan getuigen. In de geschiedenis van het christendom bestaat de traditie van gelovigen om zich in diepe ellende te wenden tot "heiligen". Op kunsthistorisch vlak is ook hun iconografie een boeiend gegeven.

Mia Lingier, Ondervoorzitter VVV-Lissewege.De beelden in het museum zijn veel meer dan een stuk gips, aardewerk of hout. Voor het beeld werd door mensen een gebed gebeden, een kaars gebrand. Ze waren/zijn een houvast in moeilijke dagen.

Rudy Desmedt, inrichter.

Ontstaan van het Heiligenmuseum in Lissewege

In 2005 organiseerde de VVV-Lissewege de zomertentoonstelling 'Heiligen en hun leven', een verzameling van 40 beelden van patroonheiligen met daarbijhorend hun levensverhaal.

Door de grote belanstelling, vooral van groepen, besloot de VVV Lissewege om de tentoonstelling permanent te maken en nog uit te breiden. De sfeer van de voormalige pastorie uit de 17de eeuw is uiteraard een unieke plek om een dergelijke collectie te exposeren. Het geheel straal rust en stijl uit. Het is een echt boeiend verhaal. Je kan er heerlijk genieten van de museumtentoonstelling en kuieren in de prachtige ommuurde pastorietuin, met zicht op de monumentale 13de eeuwse kerk en toren.

De museumcollectie bevat momenteel meer dan 150 kerkbeelden en kleinere beelden van patroon-, bescherm- en geneesheiligen. Sommige nieuwe aanwinsten worden ook door ons vakkundig gerestaureerd.

De vernieuwde inrichting van het museum, eind 2011.


Eind 2011 werd in het museum werk gemaakt van een totale vernieuwing van de inrichting. De bestaande kijkkasten werden vervangen door een presentatie op de wanden en in wandkasten. Dit geeft meteen meer wandelruimte voor de bezoeker. Zo werd de collectie ook opgedeeld in: Geneesheiligen, Beschermheiligen, Pestheiligen en Patroonheiligen.

Al deze thema's zijn nu via goed geÔllustreerde infopanelen te bekijken. Zo komt u te weten welke heilige er voor een bepaalde kwaal of probleem werd aangeroepen, wie de bekendste pestheiligen waren in de 14de en 17de eeuw in onze gewesten en welke heiligen de beschermers waren van bepaalde gilden en beroepen. Een professionele videofilm toont trouwens de defenitie van heiligen, de symboliek van hun attributen en de restauratie van beelden in ons museumatelier. De tentoonstelling rond heiligen is zeker uniek en enig in Vlaanderen.

Herkomst van de beelden

De meeste beelden werden op diverse antiek- en brocantemarkten, beursen en bij particulieren aangekocht in BelgiŽ, Nederland en Frankrijk. Soms zijn er ook mensen die een beeld schenken aan het museum. Mocht u ook een beeld van een heilige willen schenken voor de collectie, neem dan gerust contakt op met de VVV-Lissewege, via mail of telefoon 0032 495 38 70 95.

Toegangsprijs

  • Volwassenen individueel: 2 Euro. Kinderen tot 12 jaar: 1 euro. Groepen vanaf 20 personen: 1,5 euro.

  • Moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Openingstijden 2020

    Het heiligenmuseum van Lissewege is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Bezoekerscentrum: Voor 2020:

  • Aangepaste openingstijden omwille van de corona maatregelen !
  • De weekends van juni (van 14 tot 17u00).
  • Van 1 juli tot 15 september (elke dag van 14 tot 17u30).
  • De 2 laatste weekends van september (van 14 tot 17u00).