Het Ter Doest WandelpadDeze wandelroute (6,5 km) plaatst het vlakke polderlandschap rond Lissewege centraal. Tot omstreeks het jaar 1000 vormde het gebied een uitgestrekte getijdenzone met zee-inhammen, kreken, slikken en schorren. Vanuit diverse prinselijke leenhoven in het dorp werden later de schorregronden in weiden en akkers omgezet. De indrukwekkende Onze-Lieve Vrouwbezoekingskerk, met typische stompe toren, domineert sinds de 13de eeuw de omgeving. Zijn rijk historisch verleden dankt het "witte dorp" echter voornamelijk aan de machtige Ter Doestabdij die hier in 1106 werd opgericht.

Vertrekkend vanuit het plaatselijk bezoekerscentrum wordt vooreerst de pittoreske dorpskom aangedaan. Rustige verkeersvrije wegen brengen de wandelaar bij het Boudewijnkanaal, dat Brugge met de Zeebrugse haven verbindt. De dicht begroeide oevers van deze 70m brede waterweg bieden een onderkomen aan tal van vogelsoorten. Vervolgens wordt naar de voormalige abdij Ter Doest gestapt. Landelijke wegen met fraaie vergezichten over de uitgestrekte polderweiden vormen de voornaamste ingridiŽnten van de terugweg. Via het Lisseweegs vaartje wordt het uitgangspunt opnieuw bereikt.
Het traject is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Het Ter Doest wandelpad kadert in het Interreg II-project 'Plattelandstoerisme in de Euregio Scheldemond'. De realisatie van het wandelpad was mogelijk dankzij de steun van de Europese Unie, de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de stad Brugge. De West-Vlaamse Vereniging voor Vrije Tijd stond in voor de algemene coŲrdinatie.

Nuttige tips:De brochure kost 1.70 Euro en is te koop bij: