logo

vzw
Lange Leemstraat 387
2018 Antwerpen lls387@telenet.be
mobile: 0032/(0)497/481727 http://users.telenet.be/lls387

Open:
don - zo 14-18 uur
en op afspraak


Introductie

Actueel

archiefmenu


Publicaties/Edities

Sympathisanten

Links

Locatie

 

facebook
Laatst bewerkt: 17/04/2015

Actueel

 

LLS 387 en HEDAH nodigen uit
op zaterdag 3 oktober 2015, vanaf 14u doorlopend tot 22u30
programma in detail volgt

 

Wie zich, uit liefhebberij of als professional, in het oeuvre van een kunstenaar verdiept, zal zich onvermijdelijk ook inlaten met de chronologie binnen dat oeuvre: het jeugdwerk, de keerpunten, 'de blauwe periode', de late werken... Meteen rijst de vraag naar het begin, het eerste werk, de oorsprong van het kunstenaarschap.
Dat 'eerste werk' blijkt bij nader inzien niet zozeer een objectief gegeven, als wel een constructie: het resultaat van een keuze, een beslissing, die altijd achteraf wordt genomen. Een constructie dus, maar dan wel een die onnoemelijk veel vragen aan de orde stelt: over het kunstenaarschap zelf, over het begrip 'oeuvre' en over de opvattingen daaromtrent. Hoe en wanneer wordt iemand een kunstenaar? Hoe definieert de kunstenaar zichzelf, wat is de (gemanipuleerde) beeldvorming en hoe kijken de kunstwereld en de maatschappij naar die (zelf)bepaling? De publicatie 'OPUS 1. The Artist's Beginnings' werpt licht op dit boeiende vraagstuk vanuit verschillende standpunten: zo komt de kunstenaar zelf aan het woord, evenals de kunsthistoricus of kunsttheoreticus.

Omdat de vraag naar het opus 1, het begin of de oorsprong van het kunstenaarschap – 'Kunstenaar worden of Kunstenaar zijn' - ook de vraag naar het einde van het kunstenaarschap evoceert, wordt de publicatie 'OPUS 1. The Artist's Beginnings' voorgesteld op het evenement 'Bitte nicht wecken. 9 ½ uur omtrent het laatste werk'. LLS 387 organiseert op zaterdag 3 oktober performances, theatervoorstellingen, muziekoptredens, screenings, lezingen enz., handelend over het laatste werk. Vanaf de vroege namiddag tot laat in de avond worden werken uit verschillende disciplines opgevoerd van o.a. Hanns Eisler en Richard Strauss, Oriol Vilanova en Samuel Beckett, Bernd Lohaus en Matt Mullican, Ria Pacquée en nog vele anderen.

 


Publicatie 'OPUS 1. The Artist's Beginnings'

Redactie: Koen Brams, Ulrike Lindmayr en Dirk Pültau
Auteurs: Ernst van Alphen, Koen Brams, Antje von Graeventiz, Steven Jacobs, Matt Mullican, Christian Nagel, Herman Paul, Hermann Pitz, Dirk Pültau, Joëlle Tuerlinckx en Marc-Joachim Wasmer
Uitgegeven door ROMA, Amsterdam
Presentatie: zaterdag 3 oktober 2015

Een samenwerking tussen LLS 387, Antwerpen en HEDAH, Maastricht.
Met dank aan deBuren.

 


Bitte nicht wecken. 9 ½ uur omtrent het laatste werk. Performances, optredens, theater, screenings en lezingen.
Voorstelling van de publicatie 'OPUS 1. The Artist's Beginnings'

Op zaterdag 3 oktober 2015 in LLS 387 ruimte voor actuele kunst, Lange Leemstraat 387, Antwerpen
Een programma samengesteld en geënsceneerd door Suchan Kinoshita, Ulrike Lindmayr en Gert Verhoeven.
Met werk van o.a. Absalon, Bas Jan Ader, Samuel Beckett, James Lee Byars, Hanns Eisler, Bernd Lohaus, Matt Mullican, Ria Pacquée, Richard Strauss en Oriol Vilanova.
Een coproductie tussen LLS 387 Antwerpen en HEDAH Maastricht.