logo

vzw
Lange Leemstraat 387
2018 Antwerpen lls387@telenet.be
mobile: 0032/(0)497/481727 http://users.telenet.be/lls387

Open:
don - zo 14-18 uur
en op afspraak


Introductie

Actueel

archiefmenu


Publicaties/Edities

Sympathisanten

Links

Locatie

 

facebook
Laatst bewerkt: 27/10/2014

Actueel

 

De Bernd Lohaus Stichting en LLS 387 ruimte voor actuele kunst
nodigen u uit op de uitreiking van de Prijs Bernd Lohaus,
die toegekend wordt aan

 

Gert Robijns

 

door Catherine de Zegher, Directeur MSK Gent,
op zaterdag 1 november 2014 om 20 uur.

Vernissage vanaf 19 uur, tentoonstelling tot en met 30 november 2014.

LLS 387 Lange Leemstraat 387 2018 Antwerpen tel.: 32 (0)497 48 17 27
lls387@telenet.be openingsuren do t/m zo van 14 tot 18 uur en op afspraak.

 

 

De Bernd Lohaus Stichting heeft o.a. tot doel kunstenaars en kunstbemiddelaars aan te moedigen. Daarom werd de Prijs Bernd Lohaus in het leven geroepen, een jaarlijkse prijs die vier jaar achtereenvolgens aan een kunstenaar zal uitgereikt worden en het vijfde jaar aan een kunstbemiddelaar. Kenmerkend is dat alleen artistieke kwaliteiten van een oeuvre in overweging worden genomen, onafhankelijk van de ouderdom van de kunstenaars of medium waarin ze werken.

In zijn werk speelt Gert Robijns vaak met ongewone opstellingen van gewone voorwerpen; hiermee ontwricht hij het alledaagse leven zodat het een poëtische dimensie krijgt. Liggende, scheefstaande of verplaatste voorwerpen worden ingezet in onverwachte opstellingen of nagebouwd op een andere schaal. Zo herbouwde Robijns het dorp van zijn geboorte 10 km verderop, op een schaal van 75% in het wit. Momenteel werkt Gert Robijns aan RESETHOME waarbij hij het voormalige huis van zijn grootouders op twee muren na vernietigde en 10 cm verderop herbouwt als een sculptuur/kunstpaviljoen waarin andere kunstenaars kunnen werken, tentoonstellen en verblijven.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking op 1 november 2014 bij LLS 387 ruimte voor actuele kunst, kiest Gert Robijns, hoewel dit geen vereiste is, voor een opstelling die rechtstreeks verband houdt met het speelse, poëtische aspect van het werk en het gedachtegoed van Bernd Lohaus.

Gert Robijns' aquarellen van alledaagse voorwerpen, voedingswaren en planten allerlei evoceren de aquarellen die Bernd Lohaus van bloemen maakte: in termen van kleur, formaat, witruimte en medium vertonen ze veel gelijkenissen, hoewel de werken van de twee kunstenaars via kleur- en lijnvoering een eigen handschrift uitdragen. Tegelijk vormen de aquarellen van Robijns, gegroepeerd in vaste reeksen of in samenhang met andere voorwerpen, een interne dialoog die eigen is aan de ruimere praktijk van Gert Robijns.

Het werk "LOHAUS," dat speciaal gemaakt werd voor deze gelegenheid, bestaat uit twee grote, boven elkaar geplaatste foto's: een detail van de rekken in het magazijn en voormalig atelier van de Duits-Belgische kunstenaar waarin Lohaus' werken gearchiveerd worden, is nog net zichtbaar onder een foto waarop de horizon zeer laag ligt. Met de open, zacht bewolkte lucht en een glimp van het Limburgse landschap waarin Robijns dagelijks aan RESETHOME werkt, verbindt Robijns zijn eigen kunstenaarspraktijk met die van Bernd Lohaus in een overlapping van generaties. In de lucht vormt een groep trekvogels zijwaarts de letter L. De op elkaar geplaatste foto's en de tweede "horizon", die van de witte rand van de bovenste foto, herinneren op abstracte wijze aan de Scheldekaaien in Antwerpen vlakbij waar Bernd Lohaus veel van zijn artistieke leven doorbracht.

Gert Robijns (Sint-Truiden, België, 1972) studeerde aan de Hogeschool Sint Lukas Brussel van 1992 tot 1996 en deed vervolgens onderzoek aan de Jan van Eyck Academie, Maastricht (NL). Hij deed twee kunstenaarsresidenties, bij PS1 te New York, en in het Künstlerhaus Bethanien, Berlijn. Sedert 2001 is hij gastdocent aan het KASK te Gent. Gert Robijns ontving veel kritische belangstelling voor zijn installatie The Village in 2011 waarbij hij zijn geboortedorp op schaal herbouwde een aantal km verder. RESETHOME is voorzien om in 2015 te openen. Robijns werkt momenteel aan een solotentoonstelling die zal plaatsvinden in het voorjaar van 2015 bij Tommy Simoens in Antwerpen.