Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

ALBE.

Albe werd als Renaat Joostens te Mechelen geboren op 8 juni 1902.
Deze dichter, novellist, toneel- en romanschrijver debuteerde met de dichtbundel "Praeludium" (1930) en werd bekend met "Paradijsvogel" (1932). Al zijn poŽzie, tot zijn laatste bundel "Midzomerse miniaturen" (1967) toe, was sterk religieus getint.
Tot zijn bekendst proza behoren de romans "Annunciata" (1944), het historische "Ossewagens op de kim", dat handelt over de grote historische trek van de Afrikaanse boeren in 1836-37, en "Harshof" (1956). Zijn meeste romans getuigen van een levendige inbeelding en hebben een romantische inslag.
Albe schreef ook verscheidene toneelwerken.
Onder de naam "Kapitein Zeldenthuis" werden een reeks avontuurlijke en geschiedkundige verhalen voor de jeugd gepubliceerd (1944-1966).
Hij schreef ook onder de pseudoniemen O.D. Decanus, Kapitein Zeldenthuis, Piet Punt, Robin Rhode,  Broeder Abel, Gheselscap en Justus.
"Annunciata" werd bekroond met de Gottmerprijs, "Ossewagens op de kim" met de prijs van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen.
Albe stierf te Brussel op 10 oktober 1973..

Bibliografie:

* Toen Fonske en Mitke de hemel bezochten (jeugdtoneel, 1929)
* Praeludium (poŽzie, 1930)
* 't Paradijsvogeltje (novelle, 1930, in "Jonge Boogaard")
* Toen de H. Petrus afstemde op... (jeugdtoneel, 1931)
* Paradijsvogel (poŽzie, 1931)
* Kwakske in ballingschap (toneel, 1939)
* Cherubijn en mens (poŽzie, 1932)
* De Pathť-baby van Mukunda (jeugdtoneel, 1932)
* De poŽet (proza, 1933)
* Het simpel monikske (jeugdtoneel, 1933)
* Salto mortale (toneel, 1934)
* Het debat der klowns Feber en Faber (toneel, 1934)
* Bloem en vrucht (poŽzie, 1937)
* Den doodskop en zijn mama (proza, 1937)
* Ivoren toren (poŽzie, 1938)
* Van adelijken bloede (poŽzie, 1940)
* Jezus, mijn vriend (kindergedichten, 1941)
* Miniaturen (proza, 1942)
* Mijn weerbeeld (poŽzie, 1942)
* Vlaanderen, mijn land (poŽzie, 1942)
* Het gelaat (verhaal, in "Bloei", 1942)
* Het lelijke eendje (kindergedichten, 1943)
* De stem van Rama (poŽzie, 1943)
* Toen Fonske en Mitke de hemel bezochten ( jeugdverhaal, 1944)
* En zij spitsten de oortjes (jeugdverhaal, 1944)
* Annunciata (proza, 1944)
* Uit eigen buurschap (proza, 1944)
* 't Spatske (jeugdverhaal, 1946)
* Ossewagens op de kim (proza, 1946)
* Groenendaalse clausuren (poŽzie, 1947)
* Vanden Rike der Ghelieve (poŽzie, 1947)
* In de Kempen trompt de hoorn (proza, 1948)
* Een parelvisser bij Neptunus (jeugdverhaal, 1948)
* Reinaard de Vos (poŽzie, 1948) (onder pseudoniem Piet Punt)
* Kersthallel (poŽzie, 1950)
* Orpheus (proza, 1950)
* De spin en ik (proza, 1952)
* Van zaad tot bloei (pŰŽzie, 1952)
* Uit de doopvont van meester Verdonck (proza, 1953)
* Scheppingsgedicht (poŽzie, 1953)
* Ornella (proza, 1953)
* Eugracia Maria Alcaraz (proza, 1953)
* Dietse filomelen (poŽzie, 1953)
* Verborgen roos (poŽzie, 1954)
* Aurita (proza, 1954)
* De jongen van de zee (1954)
* Morgenster (poŽzie, 1955)
* Wonder van het Hageland (poŽzie, 1955)
* Maria Koningin (poŽzie, 1955)
* Het tijdloze verbond (poŽzie, 1955)
* Goyescas (poŽzie, 1955)
* Harshof (proza, 1956)
* Tussen sol en sombra (proza, 1956)
* De honingvogel (jeugdtoneel, 1956)
* De gevlekte paardjes (jeugdverhaal, 1956)
* Naar de tuinen der Hesperiden (proza, 1957)
* Vertellingen uit rijmland (kindergedichten, 1957)
* Dagboek van een brankardier (poŽzie + proza, 1957)
* De kinkhoren (jeugdverhaal, 1957)
* De zilveren kerstboom (jeugdverhaal, 1957)
* Tussen sol en sombra (jeugdverhaal, 1957)
* De vleermuis (toneel, 1957)
* Zonsverduistering (jeugdtoneel, 1957)
* Doremifasollasido (jeugdtoneel, 1957)
* De roos en de doorn (jeugdtoneel, 1957)
* De wedloop (toneel, 1957)
* De fabel van Pipetta (toneel, 1957)
* De avonturen van Kapitein Zeldenthuis (reeks jeugdverhalen, 1944-1966)
* Paian voor Apollo (poŽzie, 1958)
* De drie vroege koningen (toneel, 1958)
* Magnificat (poŽzie, 1958)
* Madamisela (luisterspel, 1958)
* Getijden der blijdschap (poŽzie, 1959)
* Dichters van deze tijd en van alle tijden (essay, 1959)
* Handen van Jacobs (toneel, 1960)
* Annunciata (toneelbewerking, 1960)
* Moeders winnen oorlogen (przoa, 1960)
* Dichters van alle tijden (essay, 1960)
* Frederico Garcia Lorca (essay, 1960)
* De arkvaarders (proza, 1961)
* Gedichten (poŽzie, 1962)
* Kinderen van de Parnas (kindergedichten, 1962)
*Juan Ramon Jiminez (essay, 1962)
* De UNO der klapeksters (jeugdtoneel, 1962)
* Miniaturen van Sint-Maria-Oudenhoven (proza, 1962)
* Seizoenen om Orpheus (poŽzie, 1964)
* Scenische bewerkingen (toneel, 1964)
* Giuseppe Ungaretti (essay, 1964)
* Andalusisch dagboek (essay, 1964)
* Een nacht in Epidaurus (proza, 1964)
* Omnibus van de Zuiderzon (proza, 1964)
* Te gast bij goden en mensen (proza, 1965)
* Droomgezicht in Epidaurus (proza, 1966)
* Midzomerse miniaturen (poŽzie, 1967)
* De jonge Odysseus (jeugdverhaal, 1967)
* Diafragma (poŽzie, 1970)
* De lokroep der Cycladen (jeugdverhaal, 1970)
* De zeilvogel Ikaros (jeugdverhaal, 1970)
* Het eiland van Ariadne (jeugdverhaal, 1970)
* De Siciliaanse nimbus (proza, 1971)
* Verzamelde gedichten (poŽzie, 1977)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers