Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

ASTER BERKHOF


Aster Berkhof
werd als LODE VAN DEN BERGH geboren te Rijkevorsel op 18 juni 1920. Hij volgde lager onderwijs in zijn geboortedorp in de school die door zijn vader werd bestuurd. Hij volgde de Grieks-Latijnse humaniora aan het Klein Seminarie te Hoogstraten. Daarna ging hij van 1938 tot 1942 aan de Leuvense universiteit Germaanse filologie studeren. Hij stelde zich niet tevreden met het licentiaatsdiploma en promoveerde in 1946 tot doctor in de wijsbegeerte (1). Ondertussen was hij enige tijd werkzaam als redacteur bij "De Standaard", vervulde hij zijn militaire dienstplicht in Schotland, en was hij ook begonnen aan zijn eerste werk : "De student gaat voorbij", herinneringen aan zijn studentenjaren. Hij werd aangesteld als monitor (2) aan de universiteit te Leuven, kwam vervolgens als leraar terecht aan athenea te Antwerpen , Brussel en Koekelberg, en werd tenslotte docent (3) aan de Faculteit St.-Ignatius te Antwerpen. Ondertussen vierde hij zijn reislust bot. Eerst doorkruiste hij gans West-Europa om vervolgens in 1952 Noord-Afrika en in 1953 Noord-Amerika en Mexico te bezoeken.In 1955 ondernam hij in zijn eentje een heuse reis om de wereld die twee maanden duurde en waarbij hij er niet voor terugschrok de onogelijkste en moeilijk bereikbare plekken te bezoeken om in contact te komen met vaak nog primitieve mensen. Ondertussen vond hij toch ook nog de tijd om op 36-jarige leeftijd te huwen met televisieomroepster Nora Steyaert. Dit had voor gevolg dat hij ook regelmatig op TV te zien was. Gezien de uitgebreidheid van zijn werk is het bijna een onmogelijke opdracht om de werken van deze auteur systematisch of chronologisch te situeren. In grote lijnen kunnen we stellen dat zijn werk kan onderverdeeld worden in de volgende categorieŽn : 1. humoristische romans zoals o.a. het reeds vermelde eerste werk "De student gaat voorbij", "Veel geluk, professor", "Vakantie met drie" en "De heer des huizes" ;
2. detectiveromans zoals o.a. "De heer in grijze mantel", "De commissaris gaat uit stelen", "De Chinese Jonk" en "Rendez-vous te Portofino" ;
3. avonturenromans zoals o.a. "Rotsen in de storm" en "Land zonder schaduw" ;
4. historische romans zoals o.a. "De houtvester van St. Gallen", "Patricia", "Donadieu" en "De noodklok" ;
5. reisverhalen zoals o.a. "Zoeklicht op Marokko", "Onder de zon van Mexico" en "Haveloos India" ;
6. streekromans zoals o.a. "De goede engel", "Isidoor" en "Als een wolf in de wildernis" ;
7. psychologische romans zoals o.a. "Meester Groenevelt", "Daboek van een missionaris", "Vanna van de Zinnekensgang", "De winners" en "Hoog spel" ;
8. jeugdromans zoals o.a. "Paavo de Lap", "De blauwe ruiters van de Sahara" en "Tijgers in Bengalen" ;
9. Litterair-wetenschappelijk werk zoals o.a. "Op bezoek bij Jozef Simons".
Tot op heden blijft deze veelzijdige schrijver werken publiceren. Met het verloop der jaren werden zijn boeken inhoudelijk diepgaander en kritischer in hun benadering van mens en maatschappij. Hij werd met verschillende prijzen bekroond. 
Zijn jeugdromans verschenen ook onder de schuilnaam "Piet Visser".
Op 23 oktober 2004 werd hij ereburger van Rijkervorsel. Sinds november 2008 is er in Rijkevorsel ook een "Aster Berkhofmuseum".

Bibliografie :

* Maurits Roelants, of : Over leven en levenskunst (1941, essay)
* Op bezoek bij Jozef Simons (1941, essay)
* Ernest Van der Hallen (1942, essay)
* De nieuwe roman in Zuid-Nederland (1942, licentiaatsverhandeling)
* Een zakelijk onderhoud met Willem Elsschot (1942, essay)
* "Denise" door G. Walschap (1943, essay)
* Literaire genres en dichterlijke belevenis (1943, essay)
* Over literaire critiek (1943, essay)
* Over Willem Elsschot (1943, essay)
* De heer in grijze mantel (1944, roman)
* De student gaat voorbij (1944, roman)
* Marginalia bij "de Blauwe Snoeckjes" (1944, essay)
* Het literaire kunstwerk. Proeve van analyse (1946, doctoraatsthesis)
* De techniek der novelle (1947, essay)
* Rotsen in de storm, I en II (1947, roman)
* De houtvester van St. Gallen (1948, roman)
* In memoriam Jozef Simons (1948, essay)
* De techniek van het blijspel (1949, essay)
* Veel geluk, professor ( 1948, roman)
* Patricia (1950, roman)
* Land zonder schaduw (1950, roman)
* Jij bent een dikkop (1950, roman)
* De goede engel (1951, roman)
* Isidoor (1951, roman)
* Vakantie met drie (1953, roman)
* Meester Groenevelt (1953, roman)
* De gunsteling (1954-55)
* Zoeklicht op Marokko (1954, reisverhaal)
* Onder de zon van Mexico (1954, reisverhaal)
* De commissiaris gaat uit stelen (1954, roman)
* Paavo de Lap (1954, jeugdroman)
* De dood is in Napels (1955, roman)
* De blauwe ruiters van de Sahara (1955, jeugdroman) (ook verschenen onder de schuilnaam Piet Visser)
* De hacienda van de dood (1955, jeugdroman) (ook verschenen onder de schuilnaam Piet Visser)
* Ik zal je leren, zei het meisje (1955, roman)
* Inspecter Markus in Marokko (1955, roman)
* Minister Bakker (1955, roman)
* Angst voor AziŽ (1956, reisverhaal)
* Tijgers in Bengalen (1956, jeugdroman, eveneens onder de schuilnaam Piet Visser)
* De man in het midden (1957, roman)
* Het geheim van de rode canyon (1957, jeugdroman, eveneens onder de schuilnaam Piet Visser, )
* Jan zonder vrees en de rovers van het Vrijbos (1958, jeugdroman)
* De heer des huizes (1958, roman)
* Moord op de gletsjer (1958, jeugdroman)
* Avonturen van Eddie Wagram (1955-58, 6 deeltjes, jeugdverhalen, onder de schuilnaam Piet Visser)
* De Chinese jonk (1959, roman)
* Angst voor AziŽ. Deel I : Geheimzinnig oosten. Deel II : Haveloos India (1960, reisverhaal)
* Doden worden niet meer levend (1960, roman)
* Commissaris Rousseau in Birma (1961, roman)
* Als een wolf in de wildernis (1962, roman)
* Dagboek van een missionaris (1962, roman)
* Terug van Tripoli (1964, jeugdroman)
* Rendez-vous te Portofino (1964, roman)
* Moord in Mandalay (= Commissaris Rousseau in Birma) (1964, roman)
* Het einde van alles (1965, roman)
* De woedende Christus (1965, roman)
* Het geheim van de blauwe ster (1967, jeugdroman)
* Het duivelsgetal (1967, jeugdroman)
* Een meisje te Bourges (1967, roman)
* De gestolen wagen (1967, jeugdroman)
* De avonturen van Peter Kansas (1968, jeugdroman)
* Peter Kansas en het verloren eiland (1968, jeugdroman)
* Peter Kansas in ArabiŽ (1968, jeugdroman)
* Een onmogelijke moord voor Markus (1969, roman)
* Peter Kansas en de olifantenjagers (1969, jeugdroman)
* Angst om Afrika (1969, reisverhaal)
* Peter Kansas en het Indiaanse huis(1971, jeugdroman)
* Het huis van Mama Pondo (1972, roman)
* Peter Kansa en de gouddieven (1972, jeugdroman)
* De noodklok (1973, roman)
* Goliath, of : Hoe de gorilla's de beschaving aan de dieren brachten (1974)
* De herberg aan het meer (roman, 1974)
* Peter Kansas en de bergduivels (1975, jeugdroman)
* Dat meisje uit het noorden (1976, roman)
* Lieve, mooie aarde (1977, roman)
* Leven in oktober (1978, roman)
* Toen wij allen samen waren (1978, roman)
* Mijn huis in de verte (1979, roman)
* Calypso (1980, roman)
* Leven in de zon (1980, roman)
* Vader is gezakt (1981, jeugdroman)
* Clairefontaine (1981, roman)
* De winners (1981, roman)
* Vana van de Zinnekensgang (1981, roman)
* De zomer en ik (1982, roman)
* De leugenaars (1982, roman)
* Amanda (1983, roman)
* Vlaanderen anders bekeken (1983) (met tekeningen van Anton Pieck)
* De nacht van Muriel (1984, roman)
* Doodslag (1984, roman)
* Maldito (1985, roman)
* Mexico Bar (1985, roman)
* Ja maar neen, professor (1985, roman)
* Al Corral (1985, roman)
* Bloedwraak (1986, oorlogsroman)
* Saluut, professor (1986, roman)
* De professor wordt minister (1986, roman)
* Het spook van Monniksveer (1987, roman)
* Mambo (1987, roman)
* Tropenkoorts (1987, roman)
* Mandra Gorres (1988, roman)
* De kroniek van Hogelinden (1989, trilogie) (omvattend : Toen wij allen samen waren, Mijn huis in de verte, Leven in
 de zon)
* Donnadieu (1991, roman)
* Terugblik op het huis van Mama Pondo (1991, tijdschriftartikel)
* Octopus Dei (1992, roman)
* Over liefde gesproken (1993, verhalen)
* Een meisje van niks (1994, roman)
* Happy town (1994, roman)
* Professorenliefde (1995) (omvattend: De professor wordt minister, Saluut professor, Ja maar neen professor)
* Met Gods geweld (1996, roman)
* Hoog spel (1997, roman)
* Beminde schurken (1999, roman)
* De winter komt (2000, roman)
* Verborgen schade (2001, roman)
* Geliefde kapelaan (2002, roman)
* Daneelken (2003, roman)
* Angelina (2004, roman)
* Bagdad Palace (2005, roman)
* De kleine revolver (2005, roman)
* Tam tam (2006,roman)
* Pipo (2007, roman)
* De naam van de vader (2008, roman)
* Alle verhalen (2009, roman)
* Dodelijk papier (2010, roman)
* De wet van Bas (2011, roman)

----------

(1) wijsbegeerte = het zoeken naar de grondwaarheden, of: leer en wetenschap der begrippen in hun hoogste algemeenheid
     opgevat
(2) monitor = raadgever, iemand die jonge studenten helpt en raad geeft
(3) docent = leraar aan hogeschool

 Terug naar begin

Terug naar Louis Thuispagina - index Vlaamse schrijvers