Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

ARMAND BONI

Armand Boni werd geboren te Antwerpen op 12 december 1909 en stierf te Averbode op 10 mei 1991.
Na zijn studies te Essen werd hij in 1935 priester gewijd. Tijdens de mobilisatie en in het begin van de tweede wereldoorlog was hij aalmoezenier in het Belgisch leger. Na de oorlog werd hij opnieuw aalmoezenier bij het Belgisch bezettingsleger in Duitsland. Wegens de nood aan priesters in het naoorlogse Duitsland werd hijpastoor te Kohlscheid-Pannesheide (bisdom Aken).
Hij schreef geromantiseerde biografieŽn voor de jeugd, biografieŽn van Vlaamse letterkundigen, historische romans en cultuurhistorische studies. Hij kreeg verscheidene literaire prijzen.
Hij schreef ook onder de pseudoniemen Armand de Goede en Leen Vijver.

Bibliografie :

* Door het leven (1936)
* Als de ziel psalteert (1937)
* Versteende dromen (1938)
* Tusschen vuur en zee (1941)
* De jonge Edison (1942)
* Over kinderlectuur : een essay (1942)
* Herder, zanger en koning (1943)
* Roald Amundsen (1944)
* Judas de Makkabeer (1944)
* In den Westindischen archipel : de Belgische Redemptoristen in het wereldlijk en kerkelijk historische kader
van de Antillen (1944)
* De Belgische Redemptoristen in Quebeq, Manitoba en Saskatchewan (1945)
* Goederik : de Hoog-Gotische droom (1945)
* De roman van een blinde (1946)
* Ridder Charette : de Vendťe-oorlog, 1793-1796 (1947)
* Ernest Claes. Een blik op zijn leven en werk (1947)
* MongoliŽ non-stop ! : een prent uit het leven van Monseigneur Bermijn, apostolisch vikaris van Ortos-MongoliŽ 1853-1915 (1948)
* Ernest van der Hallen 1898-1948 : een silhouet (1950)
* Oude en nieuwe persvraagstukken (1951)
* Scherpenheuvel : basiliek en gemeente in het kader van de vaderlandsche geschiedenis (1953)
* Columbus achterna (1953)
* Antwerpens roem : St. Jacobskerk : een kultuurhistorische schets van Antwerpen en Sint Jacobskerk in de
15de, 16de en 17de eeuw (1953)
* Dorp en citť (1956)
* De paap van Stabroek (1963)
* De duivelse brug (1964)
* Het torment van Meester Servaas (1965)
* Felicia : een Jeroen Bosch-roman (1966)
* De reus van Ter Doest (1967)
* Zannekin (1968)
* De doos van®Pandora (1969)
* Een provo genaamd FranÁois Villon (1970)
* De Onvoltooide van Gent (1970)
* De geus van Antwerpen (1970)
* Een rebel in de abdij (1972)
* Troubadour en proleet : Francesco van Assisi (1972)
* Dialoog met Martin Luther : een cultuurhistorische roman (1972)
* Robespierre  (1974)
* De langste droom : een Catharina de Medici-roman (1974)
* Willem van Oranje (1975)
* Peter Paul Rubens (1976)
* Zondvloed over ItaliŽ : historisch duet Borgia-Savonarola 1492-1498 (1977)
* Erasmus van Rotterdam : de roman van een monnik en zijn tijd (1977)
* Caesare Borgia (1978)
* De laatste tempelier van Vlaanderen : historische roman over de tempeliersperiode 1307-1314 (1979)
* Abelard en Heboise : het verhaal van mijn ongelukken (1980)
* De man achter zijn masker (1980)
* Europese profielen 1 : een kultuurhistorische wandeling in de twaalfde eeuw (1982)
* Augustinus : tussen Troje en Rome : de odyssee van een godzoeker (1982)
* Europese profielen 2 : een kultuurhistorische wandeling in de dertiende eeuw (1983)
* Leonardo da Vinci en zijn tijd (1984)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers