Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

ALBERT BONTRIDDER

Albert Bontridder werd geboren te Anderlecht op 4 april 1921. Na de lagere school ging hij naar het Sint-Lucasinstituut. In 1942 studeerde hij af als architect. Als architect maakte hij o.a. het plan voor de woning van zijn vriend Louis Paul Boon. In 1953 huwde hij met een Tsjechische vluchtelinge, Olga Dohnalova, met wie hij twee kinderen kreeg.
Hij was redactielid van de experimentele tijdschriften "Tijd en mens" (1949-1955) en "Kentering" (1966-1977). Zijn eerste gedichten publiceerde hij in het Frans. Zijn eigenlijk debuut was er met "Hoog water" (1951).
Zoals o.m. tot uiting komt in "Dood hout" (1955) wordt zijn experimentele ideeŽnrijke poŽzie beÔnvloed door ethische en maatschappekijke problemen. Voor dit werk kreeg hij trouwens de "Arkprijs van het Vrije Woord" in 1957. Voor de bundel "Bagatelle - hangende vis" ontving hij de literaire prijs van de provincie Brabant in 1960. Verder werden hem nog de "Dirk Martensprijs" (1970) en de "Jan Campertprijs" (1972) toegekend, respectievelijk voor de bundels "Ook de nacht is een zon" en "Zelfverbranding".
Dit laatste werk, gepubliceerd in 1971, is een fel protest tegen de onderdrukking van de vrijheid door de autoriteit, in casu in Tsjechoslowakije. In dit werk speelt ook de erotiek een belangrijke rol omdat de dichter de machtswellust van de autoriteit symboliseert door de seksuele wellust.
Naast gedichten schreef Albert Bontridder ook studies en bijdragen over bouwkunst en architectuur.

Bibliografie :

* Poťsie se brise (poŽzie, 1951)
* Hoog water (poŽzie, 1951)
* Dood hout (poŽzie, 1955)
* Bagatelle - hangende vis (poŽzie, 1960)
* Jacques Dupuis ou l'architecture perdue et retrouvťe (monografie, 1961)
* Dialoog tussen licht en stilte (studie, 1963)
* Open einde (poŽzie, 1967)
* De bankreet "vader" (bloemlezing, 1968)
* Ook de nacht is een zon (poŽzie, 1969)
* Zelfverbranding (poŽzie, 1971)
* Gedichten 1942-1972 (1973)
* Voor een waterdruppel (poŽzie, 1975)
* Vingerknippen naar een vlinder (poŽzie, 1976)
* Een brug slaan (poŽzie, 1977)
* Huizen vieren haat (poŽzie, 1979)
* Gevecht met de rede. Leo Stijnen : leven en werk (essay, 1979)
* Inleiding tot de poŽzie van Marcel Wauters (1981)
* Brussel : poŽzie over een stad (1981) (samen met anderen)
* Een oog te veel (poŽzie, 1984)
* Poťsie flamande d' aujoud'hui (essay, 1986)
* Marcel Coole vierde onlangs zijn 80ste verjaardag (artikel, 1994)
* Versnipperde intenties (poŽzie, 1997) (samen met anderen)
* Is de acacia mij bekend (poŽzie, 1999)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers