Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

LOUIS PAUL BOON

Louis Paul Boon werd geboren te Aalst op 15 maart 1912. Hij werd aanvankelijk opgeleid tot autoschilder. Hij werkte dan ook vanaf zijn 14 jaar in het schildersbedrijf van zijn vader. In zijn vrije tijd bezocht hij echter de Academie voor Beeldende Kunst in zijn geboortestad.Hij las ook veel, vooral dan naturalistische (1) schrijvers zoals Cyriel Buysse.In 1939 schreef hij zijn eerste roman : "Het brood onzer tranen". Hij was toen ook reeds politiek actief. Hij behoorde tot de "Daensisten", een christelijk-socialistische splinterpartij. Tijdens de tweede wereldoorlog is hij werkloos en tracht hij wat te verdienen als huisschilder. Tijdens deze oorlog schreef  hij "De voorstad groeit" (1942) en "Abel Gholaerts" (1944). Na de oorlog werd hij lid van de communistische partij en journalist-kunstredacteur bij "De Rode Vaan" en redactiesecretaris bij "Front". Later werd hij redacteur bij de socialistische krant "Vooruit". In "Mijn kleine oorlog" uit 1946 stelt hij zijn oorlogsherinneringen te boek Boon evolueert van een anarchistisch (2)-communist tot een individualistisch-socialist. Deze ontwikkeling komt tot uiting in de sociale dubbelroman "De Kapellekensbaan" (1953) en "Zomer te Ter-Muren"(1956). Van 1954 tot 1957 publiceerde hij het eenmanstijdschrift "Boontje's Reservaat"  In 1955  verschijnt een eigentijdse bewerking van de Reinaert-verhalen onder de titel "Wapenbroeders".
"De bende van Jan de Lichte" (1957) en het vervolg hierop "De zoon van Jan de Lichte" (1961) zijn schelmenromans (3) met een sociale ondertoon. Helemaal anders is "De paradijsvogel" uit 1958 waarin hij het heeft over godsdienst als de verdringer van de seksualiteit. Zijn latere werk evolueert meer en meer naar sociale geschiedschrijving. Dit bereikt zijn hoogtepunt in de biografische roman "Pieter Daens", broer van priester Adolf Daens, wiens leven in het teken stond van de ontvoogding van de Vlaamse katholieke arbeiders. Met dit werk won hij trouwens de driejaarlijkse Staatsprijsvoor verhalend proza. Later werd het verfilmd. Zijn laatste werken, zoals "De zwarte hand" (1976) en "Het jaar 1901" handelen over het anarchisme in de omgeving van Aalst rond 1900.
Louis Paul Boon was een sterk maaschappelijk geŽngageerd iemand die zich uitte als voorvechter van de arbeidersklasse. In vele werken stelde hij de sociale wantoestanden aan de kaak.
De schrijver ontving in 1967 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.
Hij schreef ook onder de pseudoniemen Boontje en Lew Waitmans.
Op 10 mei 1979 overlijdt Louis Paul Boon in zijn woning te Erembodegem terwijl hij werkt aan een roman die "De kasteelheertjes" zou gaan heten.

 Bibliografie :

* Het brood onzer tranen (1939)
* De voorstad groeit (1943)
* Abel Gholaerts (1944)
* Vergeten straat (1946)
* Mijn kleine oorlog (1947)
* Boontje's uitleenbibliotheek (1949)
* Boontje's twee spoken (1952)
* De Kapellekensbaan (1953)
* Boontje's reservaat 1 (1954) (later gebundeld in "Reservaat" -1965)
* Boontje's reservaat 2 (1955) (later gebundeld in "Reservaat" -1965)
* Wapenbroeders (1955)
* Menuet (1955)
* De kastelen van Frankrijk (1956)
* Boontje's reservaat 3 (1955) (later gebundeld in "Reservaat" -1965)
* Boontje's reservaat 4 (1956) (later gebundeld in "Reservaat" -1965)
* Zomer te Ter-Muren (1956)
* De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat (1956)
* Niets gaat ten onder (1956)
* Grimmige sprookjes voor verdorven kinderen (1957)
* De bende van Jan de Lichte (1957)
* Boontje's reservaat 5 (1957) (later gebundeld in "Reservaat" -1965)
* De paradijsvogel (1958)
* Vaarwel krokodil of de prijslijst van het geluk (1959)
* De liefde van Annie Mols (1960)
* Gustaaf Vermeersch (1960)
* Reportages (1961)
* De zoon van Jan de Lichte (1961)
* Blauwbaardje in Wonderland en andere grimmige sprookjes voor verdorven kinderen (1962)
* Dag aan dag (1963)
* Het nieuwe onkruid (1964)
* Reservaat (Verzamelde reservaten, 1965)
* Dorp in Vlaanderen (1966)
* Vandaag 12 (1966)
* Wat een leven! (1967)
* 16 (1968)
* Geniaal... maar met te korte beentjes (1969)
* Twee spoken (Maagpijn - Uitleenbibliotheek) (1969)
* 3 Mensen tussen muren (1969)
* De bom (1969)
* 90 Mensen (1970)
* Boon-apartjes. Aforismen, citaten en uitspraken van L.P. Boon, verzameld door Gerd de Ley (1971)
* Pieter Daens (1971)
* Maagpijn (1971, fragment uit "Boontjes twee spoken", in "54 Vlaamse verhalen")
* Als het onkruid bloeit (1972)

* Mijn oude schoolmeester(1972) (heruitgegeven in 2005)
* Eten op zijn Vlaams (1972)
* Mieke Maaike's obscene jeugd (1972)
* De meisjes van Jesses (1973)
* Zomerdagdroom (1973)
* Blauwbaardje in de ruimte (1973)
* Davids jonge dagen (1974)
*  Verse boontjes (1974)
* Menuet en andere verhalen (1974) Omvattend :
        - Twee spoken (Maagpijn, Contrapunt, Uitleenbibliotheek)
        - Menuet (De vrieskelders, Mijn planeet, Het eiland)
        - De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat
        - Vaarwel krokodil of de prijslijst van het geluk
* Memoires van de heer Daegeman (1975)
* Verscheurd jeugdportret (1975)
* De zwarte hand (1976)
* Het jaar 1901 (1977)
* Beter blote Jan dan dode Jan. Uitspraken van Louis Paul Boon (1978)
* Over mijn boeken (?)
* Koninginnen met kronen van karton (?)
POSTUUM UITGEGEVEN :
* Het geuzenboek (1979)
* Verzamelde gedichten (1979)
* Eros en de eenzame man (1980)
* Ook de afbreker bouwt op (1982)
* Proleetje en fantast (1982)
* Te oud voor kamperen (uit "Zes Vlaamse novellen", in "De grote buurman en andere verhalen", 1982)
* Een operatie (uit "Vandaag 12", in "Vlaamse verhalen na 1965", 1984)
* Het zoutvat van Boontje Boon. Louis Paul Boon in radio en televisie (samengesteld door F.-J. Verdoodt (1985)
* Hij was een zwarte en andere reportages (1986)
* Memoires van Boontje (1988)
* Boontjes 1959-1960 (1988)
* Zondagsleven van Pomponneke (1988)
* Vertraagde film (1988)
* Brieven aan Morris (1989)
* Vertellingen van Jo (1989)
* Als een onweder bij zomerdag. Briefwisseling tussen L.P. Boon en W. Elsschot (1989)
* Brieven aan literaire vrienden (1989)
* Boontjes 1961 (1989)
* Boons scenario's (1989)
* Niets dan wat oorlog (1989)
* L.P. Boon radio actief (1991)
* Eens, op een mooie avond (1992)
* Boontjes 1962 (1992)
* Soldatenbrieven (1993)
* Boontjes 1963 (1994)
* Het literatuur- en kunstkritische werk. I. De Rode Vaan (1994)
* Het literatuur- en kunstkritische werk. II. Front (1994)
* Het literatuur- en kunstkritische werk III. De Vlaamse Gids (1995)
* Boontjes moppenencyclopedie (1995)
* Het literatuur- en kunstkritische werk. IV. Vooruit (1997)
* Boontjes 1964 (1998)
* Boontjes 1965 (1999)
* Het boek Jezebel (1999)

* Brussel, een oerwoud (1999)
* Boontjes 1966 (2001)
* De zon (2001)
* Boontjes 1967 (2003)
* Wanneer van u nog eens een minne-briefje? De brieven van Louis Paul Boon aan Richard Minne (2003)
* Fenomenale feminateek (2004)
* Eenzaam spelen met Pompon (2005)
* Als vrouwen beminnen (2005);

Veel meer over Louis Paul Boon is te vindenop de uitstekende website van het  L.P. Boongenootschap.

----------

(1) naturalistisch = de werkelijkheid zo natuurgetrouw als mogelijk weergevend
(2) anarchistisch = alle gezag verwerpend
(3) schelmenroman = roman met in de hoofdpersoon een schelm (iemand van ongeregelde en avontuurlijke levenswijze)

Terug naar begin

Terugnaar Louis Thuispagina - index Vlaamse schrijvers