Louis' Thuispagina  - VLAAMSE SCHRIJVERS

LIBERA CARLIER

Libera Carlier werd geboren te Nijlen op 19 januari 1926.
Hij liep tijdens de oorlog op zestienjarige leeftijd van huis weg om te trachten Engeland te bereiken doch geraakte niet verder dan Frankrijk en werd terug naar huis gestuurd. Hij volgde de Hogere Zeevaartschool en was lid van het verzet.
Zelf scheepskapitein en rivierloods geweest zijnde, handelen zijn verhalen en romans voornamelijk over de zee en de zeelieden.
Hij debuteerde met "De zondagsslepers" in 1957.
Bekend zijn "Tussen wal en schip" (1977), een epos over de binnenvaart, en "Langs de kade" (1987) met de havenpolitie in de hoofdrol, die beiden werden bewerkt als TV-feuilleton.
Libera Carlier schreef ook een reisverhaal : "Het oosten is rood" (1967) en een bundel korte vehalen : "De luipaard, en andere verhalen" (1968).
Zijn werk is sociaal geŽngageerd en wordt gekenmerkt door een dynamische bondigheid. Zijn hoofdpersonen zijn vaak door het uitvoeren van gevaarlijke heldhaftige acties op zoek naar een soort zelfbevestiging.
Libera Carlier overleed op 25 april 2007.

Bibliografie :

* De zondagsslepers (1957)
* Duel met de tanker (1957) (in "Vijfde kolom. Jong Vlaams proza")
* Action Station Go (1958)
* Piraten (1960)
* Het kanaal (1961)
* De vlucht (1962)
* Teder als trotyl (1963)
* De kleine reder (1965) (verhaal uit "Dietsche Warande en Belfort") (In "Vlaamse verhalen van deze tijd")
* Het oosten is rood (1967)
* De luipaard, en andere verhalen (1968)
* Het geheim van Altamare (1969)
* De kikvorsman (1969)
* De grote wedstrijd (1969)
* Varen in ballast (1970)
* Even be-westen Quessant (1974)
* Tussen wal en schip (1977)
* Het koperen schip (1980)
* Geschiedenis mijner jeugd : faction naar Hendrik Conscience (1983)
* Het yacht Bernard (1984)
* Langs de kade (1987)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers