Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

MARCEL COOLE

Marcel Coole werd geboren  te Kortrijk op 21 augustus 1913.
Deze dichter van sentimentele lyrische (1) poŽzie en epische (2) zangen debuteerde in 1933 met de bundel "Zoeklichten", geschreven samen met A. Desmedt.
In "Kaluwa" (1957) bundelt hij een aantal realistische Congo-gedichten.
"Escalade", verschenen in 1967, was dan weer eigentijds van vorm.
Ondertussen had Marcel Coole enkele toneelstukken geschreven, oa. "Dit moeilijk leven" in 1955, waarin hij zijn humanistische levensvisie verkondigde.
Hij werkte mee aan de tijdschriften "Klaverendrie", "De Spiegel" en "Nieuw Vlaamse Tijdschrift" en was erevoorztter van de Vereniging van Vlaamse letterkundigen.
"Centrifugaal" (1969) werd bekroond met de Heideland-prijs voor poŽzie.
Marcel Coole overleed te Brussel op 11 februari 2000.

Bibliografie:

* Zoeklichten (1933)
* Hartstocht (1934)
* De minnaars van het licht (1935)
* Licht en schaduw (1936)
* De zonneblinde ruiters (1937)
* De minnaars van Teruel (1938)
* Moederschap (1939)
* Loutering (1941)
* Vaarwel... (1941)
* Ballade van den eeuwige vrede (1943)
* Het gevecht met het hart (1943)
* Het hart op de hand (1943)
* Dichterschap (1945)
* Eurudike (1945)
* In de klem der tederheid (1951)
* Achnaton (1955, toneel)
* Dit moeilijk leven (1955, toneel)
* Kaluwa (1957)
* Het andere vuur (1962)
* Escalade (1967)
* Centrifugaal (1969)
* Schuilen onder de regenboom (1973)
* Verzamelde gedichten (1980)
* Broeder woord (1981)
* Klaverendrie (1985)

---------------

(1) lyriek = dichterlijke weergave van het gevoel
(2) epiek = leer van de heldendichten

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers