Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

CHRISTINE D'HAEN

Christine D'Haen werd geboren te Sint-Amandsberg op 25 oktober 1923.
Zij studeerde Germaanse filologie (1) en werd lerares in het middelbaar onderwijs te Brugge. Later werd zij belast met het inventariseren van Guido Gezelles handschriften.
Zij debuteerde in 1948 in "Dietsche Warande en Belfort". In 1958 verscheen haar eerste bundel "Gedichten 1946-1958".
Haar (soms vurige liefdes-)poëzie is gekenmerkt door een grote gedrevenheid en een retorische (2) taalgebruik met veel symboliek.
Zij schreef de biografie van Guido Gezelle en vertaalde ook werk van Hugo Claus in het Engels.
In 1991 ontving zij de Anna Bijnsprijs der Nederlandse Letteren
Zij publiceerde ook onder de pseudoniemen Wega Vandelier, Christine Beelaert.
Christine D'Haen overleed na een slepende ziekte op 3 september 2009 te Brugge.

Bibliografie:

* Gedichten 1946-1958 (1958)
* Vanwaar zal ik u lof toezingen? (1966)
* Gezelle, Poems/Gedichten (1971)
* Ick sluit van daegh een ring (1975)
* Onyx (1983)
* De wonde in 't hert (1988)
* Mirages (1989)
* Zwarte sneeuw (1989)
* Duizend-en-drie (1992)
* Een brokaten brief (1992)
* Merencolie (1992)
* Morgane (1995)
* Een paal, een steen (1996)
* De zoon van de Zon (1997)
* Bérénice (1998)
* Dodecaëder / Dantis meditatio (1998)
* Het geheim dat ik draag (1998)
* Kalkmarkt 6, De stad & Het begin (1999)
* Het huwelijk (novelle, 2000)
* Miroirs. Gedichten vanaf 1946 (2002)
* Innisfree (2007)

-------------

(1) filologie = wetenschap van de taal
(2) retorisch = redekunstig, bombastisch

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers