Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

ANDRÉ DE RIDDER

André De Ridder werd geboren te Antwerpen op 20 oktober 1888.
Hij studeerde aan de Rijkshandelshogeschool te Antwerpen. Later werd hij hoogleraar statistiek te Gent en te Antwerpen.
Hij was redacteur van de tijdschriften "Vlaamsche Arbeid" en "De Vlaamse Gids". Bovendien stichtte hij zelf  "De Boomgaard" en "Het Roode Zeil".
Deze schrijver en kunstcriticus werd bekend met zijn studies over "Stijn Streuvels" en "Hugo Verriest", beide uitgegeven in 1908.
In zijn romans, zoals o.a. "De gelukkige echt van Filiep Dingemans" (1912), verbeeldde hij het leven in een grootstad. Hiermee wilde hij reageren tegen het succes van de Vlaamse "boerenroman".
André De Ridder was een veelzijdig literator die als één der eersten in Vlaanderen het literaire intervieuw en de geromantiseerde biografie beoefende.
Zoals uit zijn geschriften blijkt, was hij tevens een fervent bewonderaar van de expressionistische schilderkunst.
André De Ridder stierf te Borgerhout op 1 juli 1961.

Bibliografie:

* Stijn Streuvels, zijn leven en zijn werk (1908)
* Pastoor Hugo Verriest (1908)
* Onze schrijvers (1909)
* Gesprekken met den wijzen jongeling (1910)
* De koude Eroos (1911)
* Over de Jong-Weensche dichters (1911)
* Pol De Mont (1911)
* Charles Baudelaire (1912)
* De gelukkige echt van Filiep Dingemans (1912)
* Filiep Dingemans' liefdeleven (1912)
* De gelukkige stonde (1912)
* Bij Louis Couperus (1917)
* Jean de la Fontaine, zijn vrienden en vriendinnen (1918)
* Remy de Gourmont (1918)
* Kerstvertellingen uit Vlaanderen (1919)
* Jan Sluyters (1922)
* La littérature flamande contemporaine (1923)
* Le génie du Nord (1925)
* Anthologie des auteurs flamands (1926)
* La jeune peinture belge (1929)
* Ossip Zadkine (1929)
* James Ensor (1930)
* André Lhote (1931)
* Het expressionisme in de moderne Vlaamse schilderkunst (1937)
* Valerius De Saedeleer (1938)
* Met Rubens te Antwerpen (1940)
* William Degouve de Nuncques (1940)
* Sint-Martens-Laethem, kunstenaarsdorp (1946)
* George Minne (1947)
* Oscar Jespers (1948)
* Eugeen Laermans (1950)
* James Ensor herdacht (1950)
* Vlaamse kunst (1952)
* Constant Permeke (1953)
* Jozef Cantré (1954)
* De moderne kunst gezien te Venetië (1957)

Terug naar begin

 Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers