Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

JOZEF DE BELDER

Jozef L. De Belder werd geboren te Lier op 18 juni 1912.
Hij volgde de Grieks-Latijnse humaniora aan de colleges van Lier en Berchem doch behaalde het diploma niet. Hij was lid van het Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond (AKVS).
Onder invloed van Ernest Van der Hallen studeerde hij nog kunstgeschiedenis in Duitsland.
Hij werd journalist bij de Vlaamse Rex-krant "De Nieuwe Staat". 
Tijdens de tweede wereldoorlog was hij secretaris van DeVlag. In 1944 vluchtte hij naar Duitsland. Na zijn terugkomst verbleef hij drie jaar in de gevangenis.
Hij werd medewerker bij "De Vlaamse Linie". Hij was tevens stichter en redacteur van de Colibrant-uitgaven en schreef verschillende dichtbundels. Bovendien was hij redacteur bij de Winkler-PrinsencyclopedieŽn.
In 1938 debuteerde hij met de poŽziebundel "Stilte".
Zijn werk wordt overheerst door een dromerige atmosfeer en een subtiele gevoeligheid.
Hij schreef ook onder het pseudoniem L. Uytendaele.
Jozef L. De Belder stierf te Deurle op 7 december 1981.

Bibliografie :

* Stilte (1938)
* De gesloten kamer (1939)
* Einde augustus (1941)
* Epimenides' ontwaken (1943)
* Ballade der onzekerheden (1949)
* Recitatief (1951)
* Ki Fong (1956)
* Van zuilen, sneeuw en rozen (1964)
* Avondverzen (1974)
* De vervulling (novelle, 1975)
* Verzamelde gedichten (1975)

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers