Louis' Thuispagina  -  VLAAMSE SCHRIJVERS

EMMANUEL DE BOM

Emmanuel De Bom werd geboren te Antwerpen op 9 november 1868.
Hij werd op zeventienjarige leeftijd klerk bij de Stad Antwerpen. In 1891 ging hij over naar de stadsbibliotheek, waar hij trouwens bibliothecaris was van 1911 tot 1918. In dat jaar werd hij omwille van zijn flamingantische sympathieŽn ontslagen. Door bemiddeling van o.a. August Van Cauwelaert werd hij in 1926 opnieuw tot bibliothecaris benoemd. Dit bleef hij tot 1933. In deze functie werd hij opgevolgd door Lode Baekelmans.
Hij was medestichter en redacteur van "Van Nu en Straks", "Vlaanderen" en het "Tijdschrift voor Boek- en Bibliotheekwezen". Hij schreef toneelkritieken in "De Koophandel van Antwerpen". Daarenboven  werkte hij  van 1904 tot 1940 als correspondent voor de "Nieuwe Rotterdamse Courant". Van 1920 tot 1926 was hij redacteur van "De Volksgazet". Hij was lid van het "Antwerps Taalverbond".
Emmanuel De Bom werd bekend met zijn psychologisch-realistische roman "Wrakken" (1898), een weemoedig verhaal met autobiografische trekken. Nog gekend is "Het levende Vlaanderen" uit 1917, een bundel essays (1) en kritieken.
Hij publiceerde onder ettelijke pseudoniemen, zoals H.P., Havelingk, Ernest d'Hooghe, Jan Baptist Janssens, Mane, Alfried Mendel, P.H. Daniel Quilp, W. Steenackers, Thekel, G.J. Van Stockstraeten, Karel van Mander, Nand Verdonck, Dr. Kwabbes, Mac Adam, Th. van Hauwaert, J. Fr. Liebrechts, Albried Mandel, H. Ambeloke, Bob Calefoot, Cheops, Colum-Massa, Massa, Elinor, Louis Frisť,  Piet Palings, L. Frť, Hatteras, Shandy, Tsjisjikoff en Louis Trisť.
Emmanuel De Bom stierf te Kalmthout op 14 april 1953.

Bibliografie :

* De pessimist (toneel, 1891)
* Hendrik Ibsen en zijn werk (1893)
* Wrakken (1898)
* William Morris en zijn invloed op het boek (1905)
* Het levende Vlaanderen (1917)
* Peter Benoit, een levensbeeld (1917)
* Terugblik (1918)
* Heldere gezichten (1920)
* Nieuw Vlaanderen (1925)
* Dagwerk voor Vlaanderen (1928)
* Psychologie van de Antwerpenaar (1928)
* Swane (1928)
* Het leven van Max Rooses (1940)
* Henri de Braekeleer (1941)

* Scheldelucht (1941)
* Marten Melsen, schilder (1942)
* Het land van Hambeloke (1946)
* Tussen licht en donker (1947)

-----------

(1) essay = korte verhandeling, letterkundig opstel

Terug naar begin

Terug naar Louis' Thuispagina - index Vlaamse schrijvers